Болници искат отрицателен PCR от родилки, за да ги приемат

В столичния "Майчин дом" цената на теста е 120 лева
51
Болници искат отрицателен PCR от родилки, за да ги приемат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В столичния "Майчин дом" искат предварителен PCR при прием на родилки. “Може да се направи, където е удобно на жената. При нас цената е 120 лева и резултатът излиза до 24 часа", обясниха от лечебното заведение пред „Монитор“.

Още по темата

Две заразени с коронавирус са постъпили в родилното отделение на МБАЛ-Добрич, съобщи началникът на отделението д-р Ивайло Петев. Първият случай е бил преди 3 месеца. Вторият - отпреди седмица. Постъпилата родилка спестила на лекарите, че е била под карантина заради съпруга си, който бил с положителен резултат. Ден преди да роди, получила симптоматики, а PCR тестът се оказал положителен. Новороденото бебче било с отрицателни за коронавирус резултати. Майката и детето останали в отделението, докато изтече карантината.

PCR тестове не се изискват при постъпване на родилките в отделението, каза още д-р Петев. Такива се правят само ако има съмнения и до излизане на резултатите жените стоят изолирани в отделни помещения.

Досега не е имало бременна пациентка с коронавирус, но непрекъснато постъпват родилки, които са пътували или са били в някои от рисковите държави. Това коментират от родилните отделения във варненските болници и от СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“.

Според АГ специалистите успешните раждания в страната от заразени родилки потвърждават твърдението, че вирусът не се предава от майката на детето. Въпреки това във всяко от здравните заведения има предвиден вариант за настаняване и обгрижване на заразена родилка. PCR тест за новопостъпваща родилка се прави само при наличие на симптоматика, съобщиха от специализираната болница „Ниа Мед“ в Стара Загора, където са предвидили няколко легла за евентуални положителни случаи, но поне до 5 ноември такъв казус не са имали.

Няколко са случаите на родилки с положителни тестове, коментират от АГ клиниката при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, последният е приета по спешност 13-годишна казанлъчанка, която е родила недоносено бебе, преди да й излязат резултатите от теста в родния град.

„Когато знаем, че родилката е позитивна, е отделена самостоятелна зала, в която се извършва това раждане, съвсем отделен вход. Всички работещи лекари покрай родилката са с предпазни средства", коментира доц. Георги Минков от клиниката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е лошо да искат тест, но да бъдат така добри да не карат здравноосигурени майки да си го плащат по 120 лв., това е безобразие!!!!
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната подвеждаща статия! Явно болниците искат резултат от теста, за да знаят как да процедират, но в заглавието за евтината сензация са изтипосали "отрицателен"...
46
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
Абе хора, винаги е имало отделение за болни майки - почти всички ромки идват я със сифилис, я с гонорея и са в изолатор, ще има и за Ковид
45
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
ПСР предварително може да стане при планово секцио, а те не са малко, затова казват предварително. Вие гледайте обаче как мърлявите роми, които са лесно заменими, ще погубят лекари, които са незаменими.Ужас направо
44
2
 
2
 
! Отговори
Акушер преди 3 години
ДА си раждат по домовете. Преди години и поколения наред как са раждали според вас по селата? В днешно време градовете са пълни с хора дошли от село така известните градски селяни ще се оправят и в града или на село ако решат да раждат на природен чист въздух.
43
0
 
1
 
! Отговори
Кович преди 3 години
Новото поколение на България от Ковидончета ))) Ако имаше истински вирус и реална епидемия нямаше да се раждат толкова много и размножават хората по време на извънредни мерки се правят още деца не спазват нищо нито маски нито презервативи.
42
0
 
8
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Само в България мислят закони, които е невъзможно да се спазват и после се чудят защо всеки си прави каквото иска и е анархия. Относно пореднага глупост, как може една жена да знае кога ще роди, за да си направи PCR 2 дена преди това? Единствено може да се направи PCR когато постъпи в болницата.
41
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 3 години
Изнудват хората да си правят фалшивите тестове за да им върви стъкмистиката.
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно,защото лиглите раждат с планово секцио и има време и за пет теста,пък и при операцията рискът от заразяване е много по голям, а и престоят в болница е дълъг.
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ако теста и е положителен какво - ще ражда в къщи ли????
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пълна анархия настава, държавата поетапно абдикира накрая ще управлява само кръчмите и чалготеките.
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как ще откажат прием,тя като дойде с разкритие 10 см и без тест и без пари?
36
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се развъртели мъжете със сопа?! Ми, развъртете се и се биите един друг, че не сте си опазили половинките здрави. Лекарите искат да ви ги опазят, ама тъмните балкански субекти капка мозък нямат. Как ще ги възпитавате тия деца, когато наистина сте с IQ на папая...
35
1
 
1
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
Бе, като го плаща касата да не го плащат извънземните?! Или искаш *** да ползват и тази вратичка, за да не плащат... Папаи сте и това е...
34
1
 
4
 
! Отговори
Нормален преди 3 години
Нормално! Вие какво искате. Цигганките да запалят и родил ите ли?
33
2
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Требе да се пълнят чемеджета и гардероби с кюлчетата и евро !!!!
32
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 26 "Не може днес 120, утре 120"Същия тест в Турция-Одрин струва около 60 лева/250 турски лири/! Със същите консумативи!Трябва ли родилките да ходят преди раждане на екскурзия до Турция за тест или някой държавник ще се сети да "изгони сарафите/далавераджиите/ от храма"!?
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма проблем, стига да се плаща от касата. Тогава да правят каквито искат тестове. А то е точно обратно, карат хората да си го плащат. Докато в същото време на определени богоизбрани лица им правят тестове за държавна сметка почти всяка седмица
30
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най добре да се построи временно полева болница на остров Белене и там да се изпращат всички родилки с положителен тест и да си акушират сами една на друга. Що ли си мисля, че татковците трябва да хванат по една сопа....
29
2
 
6
 
! Отговори
До 27 преди 3 години
Ако са положителни, нечетяща папая такава, се вкарват в специално оборудвана родилна, където и лекарите са със защитно облекло и сигурно имат и набор за реанимация като хората, ако положителната се влоши. Ама, поне калинка да беше, а ти - папая