Ваксините срещу COVID-19 ще са неефикасни след година?

Това е мнението на 77 експерти от 28 страни
Обновена: 30 мар 2021 18:16 | 30 мар 2021 17:45, Нели Христова
60
Ваксините срещу COVID-19 ще са неефикасни след година?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ваксините срещу COVID-19, които се използват в момента, могат да се окажат неефикасни след една година заради появата на невъзприемчиви към тези препарати щамове на коронавируса, пише в. "Гардиън".

Изданието цитира мнението на 77 експерти - епидемиолози и вирусолози от 28 страни. Учените взели участие в анкета, организирана от обединението "Алианс за ваксини за хората". Две трети от експертите считат, че новите щамове, които ще се нуждаят от създаване на второ поколение ваксини, могат да получат широко разпространение в света през следващите 12 месеца.

По мнението на една трета от запитаните новите ваксини ще бъдат нужни на света само след 9 месеца. Участниците в допитването подчертали, че в онези страни, в които нивото на ваксинация остане ниско, новите генетични варианти на коронавируса ще имат по-големи шансове за изработване на устойчивост към препаратите от първото поколение.

"Нови мутации възникват всеки ден и понякога намират ниша, която им дава предимства пред предшествениците им. Тези варианти, които имат шанса да я открият, ще могат по-ефикасно да се разпространяват. В някои случаи те ще могат да заобикалят реакцията на имунитета към предишните щамове, заяви доцентът по епидемиология към Йейлския университет Грег Гонсалвес.

"Пропускайки да ваксинираме целия свят, ние ще отворим вратата за все нови и нови мутации. По този начин ще възникнат щамове, имащи устойчивост към днешните ваксини. За да се справим с тях, ще бъде нужно да се правят нови имунизации", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
7
 
! Отговори
Обикновен човек преди 3 години
За какво ваксиниране на целия свят приказваш бе Гонсалвес? Я виж какво казва твой колега Герт Ванден Боше , от дълги години работи в на разработката на ваксини, че и при Гейтс е работил даже. Боше предупреждава за масовото ваксиниране че ще доведе до глобална катастрофа. Написал е даже преди седмица и отворено писмо до Световната здравна организация за незабавно спиране на масовата ваксинация в света. Търсете в нета Герт Ванден Боше- Gert Vanden Bossche, има и хоум- педж.
51
0
 
10
 
! Отговори
Коки преди 3 години
Хаха,конспирации било че ще искат да ни ъпдейтват на всеки няколко месеца. И всеки път с още по- силна ваксина от предната.
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоест няма нужда да се ваксинираме
49
1
 
8
 
! Отговори
помнещ преди 3 години
Права си ***! Само да се обърна към гражданите на България! Тази измислена "ваксина" бълвоч за 20 дни.Е НЕЕФИКАСНА И В МОМЕНТА УВИ!-:) ЗАщо си причинявате всичко това българи?-:( В момента мой роднина ваксинирал се с Астра зенек преди месец,се "лекува" срещу съсиреци в кръвта!Точно това му донесе "ваксинацията" срещу Ковида! Разбираме че Групировката на бившето борче и мутра др Борисов е пръснало едни пари държавни,които иска да оправдае на всяка цена! Но е грешка!НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ!
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами дотогава може да се намери противодействие с лекарства или нови ваксини.Чак за догодина не мисля. Човекът реално живее за следващите дни, а не за месеци или години.
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След година, пак ще се ваксинираме, ако вируса не изчезне и разбира се, ако не ни се случи нещо друго, фатално с живота.
46
3
 
9
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 3 години
Давайте, ваксинирайте се!Аз съм пас.
45
0
 
6
 
! Отговори
Оти пък преди 3 години
До Случаен минувач. Спутника беше първата дето я измайсториха ... Ха ха ... Нещо да кажеш ?
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някаква различна "неефикасност" ли ще им се появи, в сравнение със сега, когато не създават имунитет и не предотвратяват разпространение на вируса?
43
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И така до безкрай,а това че ваксата съдържа ГМО собственост на Фарма компанията,която я произвежда,означава че,ваксинираният ,освен че е се явява вече с видоизменено ДНК,става и собственост на някоя от марките ваксини,защото ГМО продуктът,какъвто и той се явява,по закон дори няма право да преминава определените държавата.граници...
42
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добро утро! Всички вирусолози го казаха още когато стана ясно, че британският щам има доста силна мутация, че става дума вече не за ковид 19, а за нов вирус. Но проблемът беше че са наляти десетки милиарди от всяка една компания и тия пари трябва да се избият, затова и сега така се бърза да се ваксинират всички, защото трябва да се продадат вече старите ваксини, за да се пуснат новите ваксини за новите щамове иначе ситуацията ще стане безконтролна и на всичко отгоре няма да могат да си избият и
41
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко бе сега като смениха името на ментето Астра вече няма да има тробози и имунитета ще трае 5 години, минимум. А дано ама надали. Това е нещо като пернишки тунинг, халогени от Илиенци+50 коня на дъргела, клатеща глава м аймунка на предния джам+10 коня...
40
4
 
20
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Цялата работа с ваксините ми напомня филма "Хлапето" отпреди 100 години. Хлапето троши с камъни прозорците на хората, след което бяга бързо. След 15 минути се появява Чарли Чаплин със стъкла на гърба - добрият стъклар. И почва да поправя прозорците. Да, ама един пострадал от хлапето са сети за какво става дума и подгони него - стъкларя. Така че и хората трябва да осъзнаят кои играят ролята на "стъкларите" в днешно време и да им потърсят сметка!
39
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама много ясно! Като при грипа са - напълно безполезни за здрави прави хора. Дори за болните ковид-ваксините още не е ясно дали са полезни, защото остава неизяснено какви са последиците от тях, и в краткосрочен, и в дългосрочен план. А че дори и да създават имунитет /което хич не е сигурно/, той ще е нетраен - това е ясно.Та ковид ид и отите трябва да се бодат по няколко пъти годишно.По-добре им е да си пият успокоителните май и да си лекуват психичните отклонения.
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възможно е изобщо да са ефикасни менте ваксини създадени на бързо за да печелят милиарди ,както виждате ваксини се бият а болните нарастват
37
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще *** Яко ще ***. Помните ли тези думи на МуФтафчииски. Същият този когато влизаха заразените през летището и ония двамата Алаброса и Пулявия казваха че това е обикновено грипче. Вместо да карантират те ги пускаха да си отиват при семействата и да разнасят заразата. Ето го ирезултата. 15 000 починали и стотици хиляди заразени болниците препълнени а оня с джипа обикаля като прос.титутка магистралите и вика. Глейте как строим бе. С ръце в джобовете и играе джобен тенис с макарите си.
36
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 123Ами защото това не са ваксини в истинския смисъл. Само фабрики за пари. За съжаление млади хора загубиха живота си в следствие на този чудовищен експеримент.И както отдавна е известно, ваксини за РНК вируси като HIV и хепатит С все още няма. Чудно е как изведнъж се навъдиха толкова много срещу Коронавирус.
35
2
 
15
 
! Отговори
123 преди 3 години
Как ваксините за други болести , предпазват с години , а тези ваксини и една година и след това не предпазват
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова се боснете още сега с Астрата, че догодина вече няма да има смисъл от нея и ще внесем ново поколение ваксини. Милиардите вече са подготвени да напълним пак джобовете на фармацевтите.
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те и сега са неефикасни.