Кръвните съсиреци при COVID са по-често срещани, отколкото от ваксина

Риск да получим съсирек има и при продължително пътуване с кола
21 апр 2021 20:05, Нели Христова
80
Кръвните съсиреци при COVID са по-често срещани, отколкото от ваксина
Снимка: БГНЕС

Само преди около година лекарите започнаха да забелязват, че някои от пациентите с COVID-19 пристигат в спешните кабинети с инсулти и се оплакваха, че кръвните съсиреци запушват диализните машини и друго оборудване, използвано за поддържане на живота им.

Специалистите по интензивни грижи съобщават за "драматични" кръвни съсиреци в сърцето, черния дроб и други органи. Аутопсиите на жертви на коронавирус в Ню Орлиънс показаха, че дробовете им са задръстени със съсиреци. Някои млади, на пръв поглед здрави пациенти са претърпели масивни инсулти заради COVID-19.

"Като експерт по кръвни съсиреци мога да ви кажа, че това е най-кръвосъсирващото заболяване, което някога сме виждали през живота си", казва д-р Алекс Спиропулос, професор в Института за медицински изследвания на Фейнщайн в Ню Йорк. "Правя това от четвърт век. Никога не съм виждал тези нива на кръвни съсиреци."

Спиропулос и колегите му са направили поредица от проучвания, които показват, че лечението на пациенти с COVID-19 с разредители на кръвта може драстично да намали или дори да предотврати тези съсиреци. А ваксинирането срещу COVID-19 може да ги предотврати като цяло, като предотврати инфекцията.

Те смятат, че е иронично, че страховете от много, много по-рядък тип кръвен съсирек сега могат да изплашат хората да се ваксинират.

Миналата седмица Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията и Американската администрация по храните и лекарствата препоръчаха пауза при издаването на коронавирусната ваксина на "Джонсън и Джонсън", докато експертите разследват дали тя може да причини кръвни съсиреци и ако да, какво да се направи по въпроса.

Европейската агенция по лекарствата заяви във вторник, че е открила възможна връзка, но заяви, че общите ползи от ваксината надвишават рисковете. За да се използва в ЕС, агенцията заяви, че ваксината трябва да включва предупреждение за "необичайни кръвни съсиреци с ниски кръвни тромбоцити" като "много редки странични ефекти".

Консултативният комитет по имунизационни практики на CDC се събра миналата седмица, за да обсъди въпроса, и реши да изчака повече информация, след като обсъди случаите на шест жени, които развиха много необичаен тип кръвен съсирек след получаване на ваксината "Янсен", както и други възможни случаи. Те ще се срещнат отново в петък, за да излязат с препоръки, които могат да включват допълнително предупреждение, което да помогне на пациетгиге и лекарите да търсят симптомите или ограничения относно това кой трябва да получи ваксината на "Джонсън и Джонсън".

Какъвто и да е рискът от ваксините, експертите се единодушни - той е изключително нисък.

"Имате по-голям риск да ви удари мълния, отколкото да получите един от тези редки кръвни съсиреци", казва Спиропулос пред CNN.

Множество рискови фактори

Кръвните съсиреци като цяло са изключително често срещани - засягат 900 000 американци годишно, според CDC. Те убиват около 100 000 души всяка година. Особено чести са съсиреците в мозъка. Около 795 000 души страдат от инсулти всяка година в САЩ, според Американската сърдечна асоциация. Групата изчислява, че 10-15% от тях са при хора на възраст под 45 години.

"Рисковите фактори за обикновените кръвни съсиреци включват операция, злополуки, лечение на рак и дори прекалено дълго седене, отбелязва" д-р Марк Кроутер, хематолог и експерт по тромбоза към Американското общество по хематология. "Има някои слаби рискови фактори - например пътуване с авиокомпания, ако летите от Хавай до Лос Анджелис. Продължителните пътувания с кола са рискови фактори", добавя  Кроутер, който е председател на катедрата по медицина в канадския университет "Макмастър".

А заразяването с коронавирус значително повишава този и без това често срещан риск.

"Ваксината, без съмнение, намалява драстично риска от който и да е от свързаните с COVID кръвни съсиреци", казва Кроутер.

Основният механизъм, който може да участва в кръвните съсиреци, свързани с ваксината на "Джонсън и Джонсън" и тази на "АстраЗенека"  е изключително рядък и изглежда включва слабо проучен имунен отговор.

"Шансовете да получим това, което наричаме индуцирана от ваксина имунна тромботична тромбоцитопения или VITT, са един на милион", казва Спиропулос. "Шансовете да бъдете хоспитализирани с COVID е приблизително един на всеки 100 за възрастното население. Шансовете да имате кръвен съсирек, след като сте хоспитализирани, вероятно е всеки пети или всеки шести. Този риск нараства до 1 на 3 за хората в интензивното отделение", обяснява той.

"Ползите от всяка ваксина далеч надхвърлят рисковете - точка", категоричен е Спиропулос .

"Това усложнение от ваксината е мъчително рядко. Със сигурност повече хора ще бъдат убити с пистолет в САЩ, отколкото от тези усложнения", съгласи се Кроутър.

Много обикновени кръвни съсиреци никога не се забелязват - нещо, което CDC иска да промени. Затова е създадена кампания за информираност за кръвните съсиреци, които, ако не бъдат лекувани, могат да причинят мини инсулти или белодробни увреждащи белодробни емболии.

Редките кръвни съсиреци, свързани с ваксини, са вид, който става очевиден. Те блокират вените, водещи към мозъка, и причиняват интензивно главоболие или силна коремна болка. Но те се развиват бавно, като дават шанс на хората да получат правилното лечение - ако го потърсят навреме.

Сега обаче медийните съобщения започват да карат хора, страдащи от по-обикновени кръвни съсиреци, след като са били ваксинирани, да търсят лекарска помощ. Малко вероятно е те да са причинени от ваксината, но хората, които не са обучени по медицина, трудно могат да разберат разликата, казва Кроутер

Ваксинирането, особено срещу COVID, е запомнящо се събитие и е естествено, ако хората страдат от здравословен проблем скоро след като са били ваксинирани, за да го свържат с тази ваксина. "Колебанието към ваксините е реален проблем. Няма начин обикновеният човек да разбере мащаба на рисковете", обяснява Кроутър. Резултатите могат да бъдат по-смъртоносни от кръвните съсиреци.


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма страшно!Европа е поръчала 200 милиона дози от ваксината на "Джонсън", която беше спряна почти в самото начало на прилагането й в Щатите, заради множеството тромбози и няколкото смъртни случая!За сравнение, в Щатите са поръчали 100 милиона дози... най-вероятно за гетата.А, в Европа???200 милиона дози са доста (при еднократна доза на ваксинация но Джонсън) или може би, се подготвят за Октомври - за началото на грипния период?
21
2
 
10
 
! Отговори
Додо преди 1 месец
Странно, но изгладените мозъци на гама-почитателите на Бил Гейтс и инжекцията имат една фикс-стипулация, а именно, че ако някой отказва да се подложи на експерименталната генна терапия (каквато официално се води Ковид "ваксината"), той/тя неминуемо вярва, че Ковид не съществува. Дефакто, целият им пънч-лайн се гради на тази стипулация. А тя е само в техните гладки мозъци. Може би има хора с критично мислене, бе, гама-тролове! Хора, които искат да се уверят, че ваксината е безвредна и ефективна.
20
3
 
13
 
! Отговори
Били Спасителят преди 1 месец
Ваксините са ефективни. Ефективно ще намалят населението. Ползите от ваксинирането и съответно от намаляването на населението, са повече от вредите.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 17 (ако остане тоя номер)Дай инфо отде разбра, че ваксините са отровни, а вируса - полезен!Ти си за Нобелова награда, чвек!
18
6
 
3
 
! Отговори
Край преди 1 месец
Е имах си аз Ваксината да е по вредна и опасна от болестта
17
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Досега два процента от населението са минали ковид - а искат да набодат 80% с отровни ваксини. Пак да сверим "рискове"?
16
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Що ми цъкате минуси? Трябва ли да ме интересувате, ако измрете?Да ви погребва който си иска."Така е, тъй като аз не съм ваксиниран, предния месец изкарах ковид безсимптомно и умрях. Сега ти пиша от гроба.
15
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На колегата, дето сега бере душа на кислород, му пратих чайета от Мангъров - беше му фен.Сега, ако го види - ще го заколи :)))))
14
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименЩо ми цъкате минуси? Трябва ли да ме интересувате, ако измрете?Да ви погребва който си иска.
13
9
 
3
 
! Отговори
Мангър преди 1 месец
Вируса е лекичък. Лекува се с чайчета.Който ще ммрее - да мрре. Остават подходящите от матрияла.Видяхте ли как Румбата намали гласоподавателите на БКП-то!От раз - с два излета и крясъци малко.
12
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Кръвните съсиреци при COVID са по-често срещани, отколкото от ваксина"Довчера лъгаха, че ваксините не причиняват съсиреци, днес очакват да им вярваме на новите "данни".
11
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дреме ми.Ваксинирах се, нямам проблеми, а всички неваксинирани около мен се разболяха и имат такива.А вие не ме интересувате.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малийййййй
9
2
 
12
 
! Отговори
Станишката преди 1 месец
Добър Вечер, Циркаджии!
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Кръвните съсиреци при COVID са по-често срещани, отколкото от ваксина"Тоест тъй като няма как да не се заразиш, с поставянето на ваксина си увеличаваш още повече шансовете за съсирек.
7
4
 
9
 
! Отговори
ъъъ преди 1 месец
А освен това са още по-малко срещани без ковид и без ваксина.
6
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като ги гледам всичките тия търгаши на спринцовки, предпочитам да си пробвам шанса с Ковид
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кръвните съсиреци са си кръвни съсиреци, мъртвия си е мъртъв.
4
9
 
6
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Ганьо не вярва. :D Ваксините са отрова!
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди малко ме напъна и изпуснах газове- пръ днах, дали ще получа кръвен съсирек или го изкарах от зад?