В офиса по-лесно да пипнеш COVID-19 отколкото в училище

Инфекцията е започнала да засяга по-младите
Обновена: 31 авг 2021 09:19 | 31 авг 2021 09:13, Камелия Цветанова
44
В офиса по-лесно да пипнеш COVID-19 отколкото в училище
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мерките са в етап на обсъждане, няма внушаване на чувство на страх. Целта на мерките е намаляване на щетите, на тежките и смъртни случаи. Това заяви съветникът на служебния здравен министър проф. Мира Кожухарова пред БНТ.
По думите ѝ със създаването на COVID зоните към болниците и ДКЦ-тата ще даде възможност на хората, които имат нужда да бъдат наблюдавани от лекар, да получат адекватна медицинска грижа.

Още по темата

"Инфекцията е започнала да засяга по-младите възрастови групи, но основният ни проблем са тежките и много тежки форми в България. Мерките целят ограничение на циркулация на вируса, намаляването на контактите има значение, най-сигурната мярка е да имаш имунитет - да преболедуваш или да се ваксинираш. Не мога да разбера защо миналата година по това време, когато всички хора чакаха да се появи ваксина, за да живеем по-свободно, сега, когато я имаме тази ваксина, ние казваме "Не, не я искаме тази ваксина". Не мисля, че има дискриминация при ваксинирането, това е въпрос на доброволно решение. Не става дума за задължително ваксиниране, не става дума за затваряне", допълни проф. Мира Кожухарова.

Според нея се увеличава броят на ваксинираните с първа доза през последните дни.

"В офисите е по-рисково, отколкото в училищата, защото децата по-малко боледуват и по-малко са изложени на заразата. Препоръката е не повече от 50 процента да работят в офисите, другите да работят от вкъщи и всички да се ваксинират", добави проф. Мира Кожухарова.

Тя коментира и евентуалните мерки, които могат да засегнат присъственото обучение при учениците.

Проф. Мира Кожухарова уточни, че това от родителите, тъй като децата основно се заразяват в домашно огнище, при контактите си с възрастни.

"Ако си осигурим здрава среда вкъщи, чрез ваксинация на баба, дядо, мама и татко, тогава децата ще бъдат изложени на по-малък риск от заразяване, което ще им гарантира да посещават по-дълго училище", каза още проф. Мира Кожухарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Дебеловратите работодатели едва дочакаха да понамалеят случите и веднага привикаха всички на работа присъсъвено, а не от вкъщи. Иначе как ще покажат колко са велики. Очевидно Мира Кожухарова не се изразява правилно. Не е вярно, че в офиса е по-лесно да пипнеш вируса, отколкото в училище. Вярното е, че по-възрастните се заразяват по-лесно от по-младите независимо дали това става в офис или в училище. Едно дете би се заразило по-лесно в училище, отколкото в офис., същото важи и за възрастните.
28
1
 
10
 
! Отговори
Направо преди 2 години
да си каже, че всички трябва да минат под ножа на препаратите /"ваксини"/, за да са доволни Господарите!!!! Да ама и Господарите са нечии Слуги, и ножът е упрял до тях...и те ще бъдат подменени...
27
4
 
7
 
! Отговори
? преди 2 години
Ми то от година и половина офисите са затворени и всички работят от вкъщи. За първи път чувам някой да работи от офис. Нещо май информацията ви е от януари 2020?
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 24 "Значи за да запишеш сополивчето си на ясла и в детска градина ти искат имунизационен паспорт" - Да ,с ваксини одобрени и използвани десетки години ,леко по-различно е от това с "ковид" ваксините. Ако можеш да видиш разликата ,де .
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докторката си противоречи. Първо казва: "В офиса по-лесно да пипнеш COVID-19 отколкото в училище." По- късно казва: "Инфекцията е започнала да засяга по-младите". След това обяснява как уж по- малко боледували децата. Но не казва, че никой не прави тестове на децата. Децата се връщат от лагер по програмата Обратно заедно в болницата, (където ги спонсорира държавата с 500 лв) и родителите, за да не ги карантинират не съдействат на РЗИ въпреки симптомите на върналите се деца.Делта засяга децата.
24
1
 
5
 
! Отговори
сто преди 2 години
До Зоро слагай си по 5 маски и противогаз и под леглото до следващата пролет, когато щяла да свърши пландемията, както вече съобщиха.
23
5
 
10
 
! Отговори
мамин сладък преди 2 години
Е нали училищата бяха най-големия развъдник на вируса и най-лесно се хващал там. Сега пък в офиса. Ама направихте децата луди калинки. Вече 90% от децата са с психични проблеми след 2 години вън от училище. И тези проблеми се лекуват с години, а не като ковида - за 2-3 седмици.
22
4
 
9
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
Пак се готвят да настъпят мотиката 3 или 5 път вече. Пуснат ли присъственото очаквайте по 5000 заразени и 200 умрели. Гаранция!
21
1
 
5
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Ваксинирани и неваксинирани заразяват. Според едно проучване вирусният товар на ваксинираните е на порядъци по-висок. Правено е с ПСР тестове, та не следва да му се предоверяваме, но е факт.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 6 ........Пропускаш възможността и да не тръгнат на училище, края на септември пак да е същото. Родителите ще са на работа, ще носят вируса вкъщи. Твоята Делта, именно защото е по-заразна, няма да пропуска. Пикът на епидемията си има някакъв таван, и той може да бъде достигнат независимо от това, дали децата ще тръгнат на училище или не. Никой не знае, как се разпространява Делтата в държава с толкова ниско ваксинационно покритие. Особено в относително малка по площ държава.
19
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи за да запишеш сополивчето си на ясла и в детска градина ти искат имунизационен паспорт, я липсва някоя ваксинка, я си го гледаш ти във вкъщи. Хайде малко по-сериозно и отивайте да се ваксинирате докато има ваксини!
18
7
 
0
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Нека позная - ти не си ваксиниран, не смяташ и да го правиш и вече проучваш от къде може да ти продадът ваксинационен сертификат?
17
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен "Не забравяйте, че в училище има не само ученици, но и учители!"....... Учителите имаха достатъчно време да се ваксинират. Моите уважения, но в създалата се ситуация отказът от ваксинация на общи основания може да се разглежда като отказ от упражняване на професията.
16
9
 
11
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Вече 2 години чакам да пипна страшния ковид. Общувам с повече хора от всеки ковид сектант и параноик-хипохондрик. Децата ми ходят на училище, никога не съм носил маска и не съм спазвал дистанция. Защо ме отбягва ковида?
15
22
 
4
 
! Отговори
Решението преди 2 години
А решението е елементарно - пълена карантина и затваряне на държавата за 3 седмици. Да работят само аптеки,болници и хранителни магазини. Излизане навън под график и със смс. Престой навън максимум 2 часа дневно на човек.Полиция, военни и пожарникари на всеки ъгъл.Полеви тестове на всеки влизащ в България по земя,вода и въздух и 2 седмична карантина независимо от къде идва. Задължителна ваксинация за всички с възможност за избор на ваксина.
14
15
 
5
 
! Отговори
Пълна измишльотина преди 2 години
Ваксинирайте се
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Особено ако си меринджей и клатиш секретарката. Впрочем, тогава може да хванеш и други работи, а не само ковид.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
13, деде ходи се разбери с децата си да не ти мяткат внуците, че само плюеш по учениците. Сигурно твоите внуци са невъзпитани келемета, но все пак има и други деца на тоя свят. Не всички са като твоите внуци и не всички си хвърляме децата на старци.
11
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не забравяйте, че в училище има не само ученици, но и учители! Те къщо боледуват и присъственото обучение зависи и от тях!
10
9
 
9
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
Изчакай да видиш към края на септември какво ще стане, ако отворят училищата. Ще оглавим всяка една класация! Не ви увряха главите, че делта варианта е многократно по-заразен от предишните, че сме на почти последно място В СВЕТА по ваксинация (поради факта, че в страните след нас няма достатъчно ваксини), че не се спазват елементарни мерки. Вълната тръгна от черноморието. Седмица плажче и хоп вирусчето в София. Тръгнат ли учениците дyпe да ни е яко!