Психолози отчитат скок на тревожността у родителите заради тестовете

Притеснение има и при децата
5 ное 2021 07:38, Нели Христова
44

МОН показа как ще бъдат тествани учениците за COVID преди да се върнат в клас. Стефания и Виктор бяха първите ученици, които опитаха щадящите тестове.

"По-сигурна се чувствам като се тествам един-два пъти в седмицата. и вече трябва да се чувстваш ок. По-добре е да се тестваме, за да ходим на училище и да се виждаме с всички", каза Стефания, пред Bulgaria ON AIR.

След получаване на резултат, пробите ще се изхвърлят в пликове, които ще се складират в свободно помещение в училището. Екипи на регионалното министерство по график ще обхождат учебните заведения и ще прибират биологичните отпадъци. След което ще бъдат изгаряни.

"Моите колеги първото, което ме попитаха: госпожо, означава ли това, че ние ставаме на първа линия, като медиците. това беше първият въпрос, който ми зададоха", коментира директорът Мая Зафирова.  

Учениците, които няма да бъдат тествани, ще учат онлайн. За тях има два варианта - да участват в часа паралелно, но в онлайн среда или преподавателите да им изпращат материали и задачи, без да им преподават допълнително.

"Наистина е предизвикателно, защото времетраенето на часовете е различно, когато сме присъствено и когато сме в електронна среда", поясни преподавателят по БЕЛ и История и цивилизация в ОУ „Ангел Кънчев“ в Русе Ралица Матеева.

Психолозите вече отчитат повишение на тревожността, както у родителите, така и при децата.

"Децата обаче имат склонността да поемат тревожността на родителите. Ако родителят е тревожен, стресиран и трепери сутринта като заведе детето си, че трябва да се изплюе и да го тестват, детето ще стане тревожно и ще се стресира. Все по-често идват родители при мен и търсят съдействие по отношение на тревожността на децата си и все по-често разбирам, че тревожността на детето е успешно проектирана от родителя. това е заключението", разказа психологът Калин Гайтанджиев.

До момента са поръчани 400 хил. теста, а броят на учениците от 1-ви до 4-ти клас в страната надхвърля 230 хиляди. Според изчисленията на образователното ведомство те трябва да стигнат за около 2 седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е там, че след доброволното тестване, идва задължителното... И след доброволна ваксинация идва задължителната... И за съжаление се прави по този начин във всички държави...
39
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от селски драми. Какъв е проблема да се направи този тест, със слюнка? Къде? В чужбина това е практика от яслата до 18 г. в училище. Само, че там на ясла са и бебе го под 1 г. и тях ги тестват два пъти седмично. По-добре тест, отколкото ваксина. А и децата леко го изкарват.
38
0
 
0
 
! Отговори
Ако имат преди 2 години
Юристи със сигурност тея от МО ще се сетят, че трябва да подписваме декларация за информирано съгласие за правене на тестовете. Да не забравите да допишете - без физическо, психологическо или вербално насилие над детето. Иначе ставаме съучастници и подсъдими по Закона за закрила на детето. И детето може да бъде отнето.
37
7
 
4
 
! Отговори
Боже преди 2 години
Значи родителите реваха, че искат децата присъствено, сега реват че ги тестват, ми дръжте си ги вкъщи. Тука някакви мекотели, какво сте се загрижили за децата? Искахте неинванзивни тестове, дадоха ви ги. Или тайно си мислихте, че няма да ви ги осигурят. Прищявки много. Че и учителите занимавате. Децата пък с кеф ще плюят. Може би ви отбягва, но за тях това е лотария кой ще си почива 14 дни. Който уцели ще му завиждат даже. Защото това им е важно на тях. Или вие си представяте нещо друго?
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В клипчето видях две изключително сладки и хубави, но преждевременно угрижени дечица. Не ми се мисли за бъдещето! Не ми се мисли ако някое тества положително, как ще се чувства то, как ще реагират съучениците му и въобще... нещастно поколение :(
35
0
 
8
 
! Отговори
УЖАС!!! преди 2 години
Само като прочетох как смятат да събират биологичните отпадъци (в празна стая) изпаднах в тих ужас!!! То не че на други места ги събират правилно де.
34
1
 
8
 
! Отговори
Майка преди 2 години
Трябва задължително да сложим камери на децата. Има потенциална опасност за упражняване на насилие върху тях, физически или психологически натиск. Особено като чух тая сутрин, че ще се търсят доброволци за правене на тестовете на децата!!!
33
1
 
8
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
До 32 А лицензираната лаборатория не прави тестове без пари. При положителен тест родителят трябва да загуби надницата за деня по спешност и да плати минимум 10 лв. за тест евентуално и повече тестове. Къде е безплатно то образование при новите условия?
32
11
 
6
 
! Отговори
... преди 2 години
"През изминалото денонощие от Ковид са починали 166,от тях 90.36% са НЕВАКСИНИРАНИ" - 05.11.2021 . Има ли въпроси?!...
31
0
 
9
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Щом Денков каза, че 50% искат присъствено обучение, значи ще са не повече от 20% отишли на училище. Въпросът е дали 60% от училителите ще се явяват на работа.
30
1
 
11
 
! Отговори
да живеят комисионни преди 2 години
Мал.оум.ни.ците дадоха 13 милиона за тестове, които не се признават никъде. Ако в училище тестът покаже положителен резултат, родителя трябва да отиде в лицензирана лаборатория, за да направи друг тест. Правителството е толкова объркано, че не знае какво прави и как го прави. Пускат лъжеца Кацаров напред и той само глупости говори. "Имайте търпение, имайте търпение", само това повтаря. Ама взеха комисионните.
29
4
 
12
 
! Отговори
некадърници преди 2 години
Започва голямото плюнчене. И който не е болен, и той ще се разболее. Безхаберниците сътвориха голямо недоразумение. Още нищо не е ясно. Няма тестове. не е ясно кой ще тества децата.А какво правим с използваните тестове? Пълен хаос. Ако аз съм родител на дете до 4 клас, няма да го пусна на училище. Кацаров е пълен некадърник и лъжец.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
голем праз- пука им за психиката ни, трябва да ллапнат едни 13 млдр от ЕС!
27
1
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Само като видиш сестра Кушлева на видеото 120 кила... И почваш бегаш бате :)))
26
1
 
4
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Може да има и луди психолози, които си мислят, че МОН може да се конкурира с някои консорциуми
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само гледам как с интриги и противопоставяне ви вкараха в матрицата всички. Примирихте се да облъчват децата ви с инфрачервени лъчи всяка сутрин докато им мерят температурата, примирихте се и с това да висят цял ден с *** на устата, сега ще приемете с децата ви да си играят на "намери прокажения" и показно пред всички да го пъдят от клас ако менте теста е решил да отчете нещо. А биологичния материал ще се събира иии едва ли ще се изхвърля.
24
6
 
3
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Родителите не се тревожеха, докато някой плаща за децата да карат година за години, а сега се тревожат, когато някой плаща да се покрият определен % ваксинирани. Това е същата система, която те са одобрили. Не случайно Денков спря да говори за отмяна на делегираните бюджети
23
6
 
15
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Долу ръцете от децата. Генетичен материял взимате нали ***? Тояги трябва за вас комунисти!
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неодстатъчно, че да излезнат на масови протести.
21
1
 
16
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Свършиха ли се яйцата и доматите в държавата? Директорите искат да ги почерпят с омлет на 10 ноември