Кога човек е възстановен от COVID-19?

PCR тестът невинаги дава точен резултат, обяснява вирусолог
23 ное 2021 20:41, Петя Славова
43
Кога човек е възстановен от COVID-19?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Как да сме сигурни, че в организма ни няма останали вирусни частици, след като сме прекарали COVID-19? Това разкрива Сергей Нетесов, доктор на биологическите науки и вирусолог.

Още по темата

PCR тестът за коронавирус невинаги дава точен резултат, тъй като пробата за този анализ често се взема от носоглътката на пациента, докато патогенът може да се намира на друго място в тялото, казва Сергей Нетесов, доктор на биологичните науки, професор и ръководител на лабораторията по биотехнология и вирусология във Факултета по природни науки на Новосибирския държавен университет, предава БГНЕС.

"Факт е, че PCR пробата, взета от носоглътката, определя наличието на вируса именно в нея. Известно е, че вирусът напуска носоглътката доста бързо: той може да премине в белите дробове, кръвта, червата", обяснява той.

Поради тази причина отрицателният резултат от PCR теста не може да се счита за стопроцентова гаранция, че човек се е възстановил от коронавирусната инфекция, смята ученият. По-добре е тестът да се повтори след известно време или още по-добре да се вземе кръв за допълнително изследване, за да се уверите, че организмът е напълно свободен от патогена.

"Ако искате гаранция, че сте свободни от COVID, трябва да си направите PCR тест два пъти с интервал от например три дни. Друг начин е да се провери кръвта, когато PCR теста от носоглътката стане отрицателен. Това би било допълнителна гаранция, че коронавирусът вече не присъства в организма", каза Нетесов.

Друг тест, който може да потвърди отсъствието на коронавирусни частици в организма, е тестът за антитела.

"Най-добре е, когато има добро ниво на антитела от клас IgG и няма антитела от клас IgM. Това означава, че острата инфекция е преминала преди поне един месец. Ако нивото на IgM е все още високо, това означава, че вирусът е много вероятно да продължава да циркулира", предупреди Сергей Нетесов в интервю за "Спутник".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
3
 
! Отговори
мед сестра преди 2 години
Цялата тази истерия е пълна краварска идиотия и геноцид! Нито тестовете са тестове,защото те са създадени да са '' тука има ,тука нема'',което води до излишно лекуване на здрави хора! Друго грипните вируси сега се използват за военни цели,защото са изключително бързо мутиращи и за тях не може да има ваксина за цял живот както при дифтерия туберкулоза коклюш и тн Такива поддръжници на жестоката Малтусова теория трябва да бъдат разстрелвани!Всеки човек беден или богат трябва да живее и е уникален!
36
1
 
6
 
! Отговори
до 34 преди 2 години
Няма нищо смешно в това. Сериозни учени са го казали, че за да вкарат протеин спайковете си "модерните" ваксини трябва да неутрализират поне временно имунната система, защото ще ги нападне. Какво става в този момент, можем само да гадаем.
35
1
 
7
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Научихме от статията какво мислят руските експерти за този чудесен тест. Но кога ще напишете статия и за другите експерти: PCR Test BANNED by FDA as 'Ineffective', Giving too many False Positives and Unable to Distinguish between COVID and Flu == Което не пречи да се харчат като топъл хляб и дори правителства да ги купуват с тонове за да ви бъркат в носовете. Разбира се с 'добоволното' ви неудържимо желание.
34
3
 
2
 
! Отговори
Това е... преди 2 години
вицът на деня! Цитирам номер 22 "Ми как няма да умреш, като с ваксината са ти вкарали изкуствени антитела, а са деактивирали собствената ти имунна система и са ти убили още много "полезни" вируси, уж да те защитават от ковид."Ахахахаха! Звучи като от тв репортаж, в който питат децата "Какво е...?". Хем смешно, хем трагично е.
33
2
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Вирус има, но след като натисна червеното копче на дистанционното за телевизора вече го няма. Ако не гледах новини нямаше как да разбера за ковит. Когато ги гледам редовно полужение то е лошо. Когато не гледам всичко е нормално що е то? Надявам се до година да разберем колко бустера точно ще трябва да си сложа за да не си губя времето и да ида на веднъж да ме надупчат за да съм напълно спокоен,
32
2
 
6
 
! Отговори
Б. Г. преди 2 години
До 21 - Пандемията показа що за стока е българския "лекар".... Статистиките са очевадни... Не плашете хората, защото това е вид заплаха и е подсъдима, "докторченце"...
31
0
 
0
 
! Отговори
Бил ГейЦ преди 2 години
Никога!
30
2
 
6
 
! Отговори
До 25 преди 2 години
С ваксината не ги вкарват никакви антитела. Вкарват ти малка частица от вируса, която да задейства естествената имунна защита----------------Просто една мъъъъничка частичка!:) Вие говорите, като че ли лично сте участвали в създаването й или експериментите, което е основание за вас да,се ваксинирате, и то с бустерни дози! Не и за мене!Понеже не вярвам на теории, които са пряко свързани и зависими от глобални финансови и корпоративни интереси.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато угаси телевизора.
28
3
 
6
 
! Отговори
видял преди 2 години
Ами хремата е седмица, а с лекарства минава за седем дни. Толкова трае, всичко друго е лъжа!
27
2
 
11
 
! Отговори
Додо преди 2 години
С други думи, колкото и да се тествате - не е достатъчно и ви трябва още тестване, и колктоо и да се ваксинирате - не е достатъчно и ви трябва още ваксиниране!
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отнема няколко дена, веднага щом спре новините.
25
8
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
С ваксината не ги вкарват никакви антитела. Вкарват ти малка частица от вируса, която да задейства естествената имунна защита срещу точно този вирус. Не влияе върху други вируси или бактерии. И не унищожава твоята имунна система, напротив, тренира я , че когато срещне ТОЗИ вирус, да е подготвена и да го стопира.
24
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо в България вече отпада подписването на декларация за информирано съгласие, преди поставянето на ваксини?!Защото Те не искат хората да се информират, да разсъждават, да задават правилните въпроси....все едно когато, като дете се противопоставях на заповедите на майка ми и тя, понеже няма аргументи, ми казваше :Ти, не ми знай много, че...По същия начин и онези, които сега убеждават за ползата от ваксините!
23
4
 
6
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Полезни вируси няма и с ваксината не се убиват вируси. Що за коментар
22
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми как няма да умреш, като с ваксината са ти вкарали изкуствени антитела, а са деактивирали собствената ти имунна система и са ти убили още много "полезни" вируси, уж да те защитават от ковид.
21
2
 
12
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Проблемът е, че вирусът отключва автоимунни процеси, автоимунен енцефалит, диабет, бъбречна недостатъчност, миокардит, перикардит , аритмии, белодробна фиброза, психични разстройства, загуба на зрение и много други. А 6 месеца след преболедуването е много висок риска от тромбози на всички възможни места. За постковид пък мога да пиша до утре.
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кога починалите ще се възстановят от Тромба Зенека? За един познат в Централните питам.
19
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От коварния виро3 се възстановяваш едва след третата доза ваксина! И тогава пак няма гаранции че няма да умреш след 10 години пак от същия виро3.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според тази статия и написаното в медиите за covid излиза, че човек трябва да се изследва и изследва и изследва....докато не открият в него наличие от присъствието на вируса под някаква форма! Тоест цял живот!Ако първият тест ви е дал отрицателен резултат, направете повторен опит, за да проверите дали с тестването не са ви вкарали вируса и това е 90% вероятно. И дори 10 пъти тестът да е отрицателен, те все ще кажат, че утре може да се запазите и пак трябва да доказване и доказвате...