Чия е вината за появата на Омикрон?

Богатите държави не спазаха обещанията си за дарение на ваксини
Обновена: 28 ное 2021 19:00 | 28 ное 2021 19:00, Нели Христова
227
Чия е вината за появата на Омикрон?
Снимка: БГНЕС

Много от най-богатите страни в света прекараха изминалата година в трупане на ваксини срещу коронавирус, изкупувайки достатъчно дози, за да ваксинират населението си няколко пъти и последователно не изпълняваха обещанията си да споделят дози с развиващия се свят. Световната здравна организация заяви, че подходът е "самоубиващ" и "неморален".

Резултатите от това вече може да са ясни - нов и потенциално по-заразен вариант на вируса се появи в регион с ниски нива на ваксиниране.

Новият вариант, известен като Омикрон, е идентифициран за първи път в Южна Африка, въпреки че не е ясно дали произхожда от там или е донесен в страната от другаде в региона.

Това, което учените знаят, е, че е много по-вероятно вирусът да мутира на места, където ваксинацията е ниска, а предаването високо.

"Вероятно се е появил в друга страна и е бил открит в Южна Африка, която има много, много добър капацитет и способност за геномно секвениране... може да е следствие от огнище, вероятно в някои части на Африка на юг от Сахара, където няма добро геномно наблюдение и процентът на ваксинация е нисък", казва Майкъл Хед, старши научен сътрудник по глобално здраве в университета в Саутхемптън, пред CNN.

Хед е на мнение, че появата на нови варианти е "естествена последица от твърде бавната ваксинация на света".

"Все още имаме много популации, които не са ваксинирани, като тези в Африка на юг от Сахара. Те са податливи на големи огнища", обяснява той.

Нови варианти на вируса, които са причинявали проблеми в миналото, добави Хед, са се появили от места, които са преживели големи, неконтролирани огнища, като например когато вариантът "Алфа" е бил открит за първи път в Обединеното кралство миналия декември, а вариантът "Делта" бе открит в Индия през февруари.

Вариантът на Омикрон вече се разпространява по целия свят - от неделя той е открит в редица страни, включително Южна Африка, Ботсвана, Австралия, Обединеното кралство, Германия, Италия и Белгия.

Много страни по света реагираха на новината, че южноафрикански учени откриха новия вариант, като бързо затвориха границите си за пътници, идващи от страни в региона, включително Южна Африка, Ботсвана, Зимбабве, Намибия, Лесото, Есватини, Мозамбик и Малави.

Учени, експерти и защитници на общественото здравеопазване са на едно мнение - виновна е огромната разлика между нивата на ваксинация в развития и развиващия се свят.

Джеръми Фарар, директор на Wellcome Trust, благотворителна организация за здравни изследвания, казва, че новият вариант показва защо светът трябва да осигури по-справедлив достъп до ваксини и други инструменти за обществено здраве.

"Новите варианти са напомняне, че пандемията далеч не е приключила", написа той в Twitter. "Неравенството е това, което ще удължи пандемията."

Според Световната здравна организация (СЗО) само 7,5% от хората в страните с ниски доходи са получили поне една доза от ваксина срещу коронавирус. В осемте страни, най-засегнати от забраните за пътуване, свързани с варианта Омикрон, делът на популациите, които са имали поне една доза ваксина, варира от 5,6% в Малави до 37% в Ботсвана.

Междувременно 63,9% от хората в страните с високи доходи са получили поне една доза, според СЗО. Както в Европейския съюз, така и в Съединените щати, около 70% от хората са получили поне една доза, според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Въпреки че има много причини, поради които дадена страна може да има по-нисък процент на инокулация - недоверието във ваксината остава голям проблем в много страни, включително Южна Африка - Хед казва, че липсата на достъп до дози е основен проблем.

"Принос за това имат по-богатите страни, които трупат дози и не изпълняват ангажиментите за даряване на ваксини на COVAX или директно на самите страни", казва той.

COVAX е глобалната програма на СЗО за споделяне на ваксини. Към миналия месец 537 милиона дози са били доставени по схемата до 144 страни - малка част от 7,9 милиарда дози са били приложени в световен мащаб досега.

Целта на СЗО 40% от населението на всички страни да бъде ваксинирано до края на 2021 г. и 70% до средата на следващата година изглежда недостижима, като само две африкански държави - Мароко и Тунис - в момента са на път да достигнат целта.

В събота във вестник The Guardian Гордън Браун, посланик на СЗО за глобално финансиране на здравеопазването и бивш министър-председател на Обединеното кралство, каза, че "неуспехът на света да постави ваксини в ръцете на хората в развиващия се свят сега се връща да ни преследва. Ние бяха предупредени - и все пак сме тук."

"В отсъствието на масова ваксинация, COVID не само се разпространява невъзпрепятствано сред незащитените хора, но и мутира, като нови варианти се появяват от най-бедните страни и сега заплашват да се отпуснат дори върху напълно ваксинирани хора в най-богатите страни по света", пише той.

Хед е съгласен с тази оценка. А д-р Ричард Лесълс, специалист по инфекциозни болести в Университета на Квазулу-Натал в Дърбан, Южна Африка, каза, че реакцията на богатия свят на новината, че южноафриканските учени са открили нов вариант, е пример за собствен егоизъм.

"Това, което намерих за отвратително и наистина обезпокоително... не беше само забраната за пътуване, която се прилага от Обединеното кралство и Европа, а че това беше единствената реакция или най-силната реакция.Нямаше дума за подкрепа, която те ще предложат на африканските страни, за да ни помогнат да контролираме пандемията, и особено не се споменава за справяне с тази несправедливост в разпределението на ваксините, за която предупреждавахме през цялата година и последствията от която виждаме сега", казва той пред CNN.


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
0
 
2
 
! Отговори
Оджата от рибново преди 1 месец
Всичко е от алах и вируса и ваксината и мъжката любов.!. Алах акбар!
182
0
 
2
 
! Отговори
Доктор преди 1 месец
Вината е на ваксинираните с експерименталните препарати
181
0
 
0
 
! Отговори
морска котка преди 1 месец
Как кой.Петров и Боширов са го раздухали с вентилатори .
180
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
на тези които финансираха разработката му.правителството на Обама е финансирало лабораторията в Ухан.сега вече го доработват върху заразени от Спин и Ковид.усъвършенстват го.
179
1
 
1
 
! Отговори
укра преди 1 месец
В South Park Post Covid така хубаво са го обрисували и осмяли, че го препоръчвам на всички да го гледат и да се посмеят ')Здраве и късмет на всички стадни и нестадни еректорални единици
178
0
 
2
 
! Отговори
укра преди 1 месец
С нетърпение очаквам при приключване на гръцката азбука да започнат и уважат нашата Кирилица.Аз ще лобирам за яариант съа звучното: И-кратко (й) Е- оборотное, Ь-ер малък, и Ж някак си да дадем и ние малко на света...Не забравяйте че това все пак е SARS-CoV2, идват Мазда 3, Тойота 4....
177
0
 
3
 
! Отговори
юда преди 1 месец
...и в Израел 2-*** с по 2 дози Пфайзер и един с 3-та бустерна са в карантина заразени с Омилрон, което и на супер балканси събжект ще му е ясно, че няма как да бъде нещо ефикасно, след като айдаа набързо куцо и сакато се хвърли на манната печалбарска....Всичко е бизнес, а ваксинираните са донорите на бизнеса, аз вече 7-ми PCR негативен щото съм планинар и имам антитела и дарих и плазма заради това, ама дето се казва даже и потупване по рамото не получих, не го и искам, ама от възпитание се казв
176
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вината е на тези,които го пускат.
175
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И четиримата "първозаразени" в Ботсвана, са двойноваксинирани. Четете и на чужди езици!
174
1
 
3
 
! Отговори
Чичо Бил преди 1 месец
Моя !
173
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гил Бейтс, за да не ме изтрият! Всички знаете какво е в предвид!
172
1
 
6
 
! Отговори
. преди 1 месец
Чия е вината за появата на Омикрон? - на Макрон! :D
171
2
 
5
 
! Отговори
до каква е целта преди 1 месец
Много елементарно пич/ка.Надявам се целта е ясна на трезво мислещите хора,с изключение на зомбираните,които вярват всичко и на всеки,който се казва доктор.В живота в днешно време има много неща,за които е добре първо да вкараш малко мисъл,логика и след това да слушаш специалистите.А относно разпространението на нови и нови щамове няма какво да се чудим-пср-а е 50/50;двойно,тройно ваксинираните спокойно и законно си разнасят вируса и е ясно,че новите щамове трябва да се случат....
170
4
 
11
 
! Отговори
NO FAKE преди 1 месец
ключово изречение " Хед е на мнение, че появата на нови варианти е "естествена последица от твърде бавната ваксинация на света" Аз и повечето нормални хора немислимТака. Даже имаме отговор Чия е вината за Появата на О незнам си какво !ВИНАТА Е НА СЗО ФОНДАЦИЯ БИЛ И МЕЛИНДА ХЕЙТ И ПЛАТЕНИТЕ ПАПАГАЛИ МАС МЕДИИ
169
3
 
8
 
! Отговори
абе преди 1 месец
Поредната причина,за да се отклони вниманието от неефективността на сегашните препарати,кръстени като ваксини-"Ето,ние създадохме ефектиена на 95 % ваксина,но пустите му нови щамове,"обезвреждат' нашето творение най-вече в местата,където хората не са се ваксинирани.Така че изходът е един-давайте да се вакинираме на 110% и тези нови щамове "може" и да изчезнат"
168
2
 
3
 
! Отговори
5ьо преди 1 месец
малей, всички сте такива разбирачи от медицина и конспирации. Нищо скрито не остана от вас на тоя свят. Ама май покрай короната забравихте за 5G, нещо спря да ви вълнува и да режете стълбове...
167
0
 
6
 
! Отговори
Казанджията преди 1 месец
Не плашете българина с такива новини ей! Запасил се е с туршия, кисело зеле, джибри, тоалетна хартия и не му пука!
166
0
 
1
 
! Отговори
Неваксиниран преди 1 месец
Ке се мре ей! Омакрон спасявай ни!
165
1
 
1
 
! Отговори
бабати преди 1 месец
На вируса разбира се. Мутира гадът!
164
0
 
2
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 месец
Скоро и Бг мутант ще има, той ще удря главно мозъка, ще превръща хората в вено мрънкащи и недоволни