Омикрон взел част от вирус, който причинява обикновената настинка?

Има и хипотези, че може да се е развивал известно време в животински гостоприемник
6 дек 2021 19:30, Анисия Иванова
90
Омикрон взел част от вирус, който причинява обикновената настинка?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Омикрон, вероятно е придобил поне една от мутациите си, като е взел фрагмент от генетичен материал от друг вирус, който е съществувал в същите заразени клетки - вероятно този, който причинява обикновена настинка, смятат учени.

Тази генетична последователност не се появява в нито една по-ранните варианти на коронавируса, наречен SARS-CoV-2, но е се среща често в много други вируси, включително тези, които причиняват обикновена настинка, а също и в човешкия геном, предава Reuters.  

Като е вмъкнал този конкретен фрагмент в себе си, Омикрон може да се преструва по-добре и да изглежда „по-човешки“, което ще му помогне да избегне атаката на човешката имунна система, казва Венки Сундарараджан от базирана в Масачузетс фирма за анализ на данни nference, която ръководи проучване по темата.

Това може да означава, че вирусът се предава по-лесно, като в същото време причинява само леко или асимптоматично заболяване. Учените все още не знаят със сигурност дали Омикрон е по-заразен от другите варианти, дали причинява по-тежко заболяване, или ще изпревари Делта като най-разпространения вариант. Може да отнеме няколко седмици, за да разберем със сигурност отговори на тези въпроси.

Според по-ранни проучвания клетките в белите дробове и в стомашно-чревната система могат да съдържат едновременно SARS-CoV-2 и коронавируси, които причиняват обикновени настинки. Подобна ситуация създава условия за рекомбинация на вируси, процес, при който два различни вируса в една и съща клетка гостоприемник взаимодействат, докато взаимно се копират и създават нови копия, които имат генетичен материал от двамата „родители“.

Тази нова мутация може да е възникнала за първи път при човек, заразен и с двата патогена, когато вариант на SARS-CoV-2 е взел генетичната последователност от другия вирус, се казва в проучването.

Една и съща генетична последователност се появява много пъти в един от коронавирусите, който причинява настинки при хората - известен като HCoV-229E - и в човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ), който причинява СПИН, казва Саундарараджан.

Южна Африка, където Омикрон беше открит за първи път, има най-високия процент болни с ХИВ в света. ХИВ отслабва имунната система и повишава уязвимостта на човека към инфекции с вируси на обикновена настинка и други патогени. В тази част на света има много хора, при които може да се получи рекомбинацията, която добави този често срещан набор от гени към Омикрон, казва Саундарараджан, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria. Съществуват конкуриращи се хипотези, че най-новият вариант може да се е развивал известно време в животински гостоприемник.

„Трябва да се ваксинирате, за да намалите шансовете други хора, които са с отслабена имунна система, да се сблъскат с вируса SARS-CoV-2“, казва Саундарараджан.


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха ха ха , че нали корона вирусите според учебника причиняват обикновена настинка? Почнаха да въртят дупето.
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
./два различни вируса в една и съща клетка гостоприемник взаимодействат, докато взаимно се копират и създават нови копия, които имат генетичен материал от двамата родители/ - Вирусите не са живи същества. Това са атоми и молекули. Хайде да не говорим за ридители с малки дечица вирусчета, че става едно умилително.
74
0
 
0
 
! Отговори
омикрон преди 1 месец
знаете ли от коя дума идва? мороник - преведете си я от английски и ще разберете какво иска да каже
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Трябва да се ваксинирате, за да намалите шансовете други хора, които са с отслабена имунна система, да се сблъскат с вируса SARS-CoV-2, казва Саундарараджан." - АЙде пак стига с тия мантри бе. НАли видяхме, че ваксинираните се заразяват. Какъв шанс намаляват?! Пък и какво значение има дали се заразиш с обикновена настинка? Нали уж от омикрон никой не е умрял. Отде-накъде да е наложителна ваксинация тогава?
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бе, веднага повервахме, че вироса "сам си е вмъкнал този конкретен фрагмент в себе си,"...
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е,сега вече в прав текст ви казват,че всяка,най-обикновена настинка е причинена от този универсален "вариант" на ковид и няма нужда повече ковид лабораториите да се напъват да създават нови щамове.Достатъчно е само медийната банда да поддържа огъня,а фармаМафията да бълва все нови и нови "ваксини" и "лекарства"!
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
както се разбра, ваксината не пази от разпространение, ама слабoумните търговски представители продължават да тръбят с този факт. Политически вирус за по-голямо парче от пая!
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все по-трудно става да различиш ковид от обикновената настинка. Не е ли време да престанем с мерките и психозата?
68
0
 
1
 
! Отговори
malart преди 1 месец
"казва Венки Сундарараджан от базирана в Масачузетс фирма за анализ на данни, която ръководи проучване по темата".Пенко Иванов от института по изследване на данни за дивите микроби базирана в Килифарево твърди същото
67
1
 
15
 
! Отговори
ХАхахаахахахахахаааа преди 1 месец
и последното изречение кърти! Нищо не знаят, но трябва да се ваксинираме! Очаквайте скоро ваксина срещу главоболие! ФАШИСТИ!
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен: 30 000 български граждани умряха от това което наричате "България".
65
4
 
5
 
! Отговори
Леша преди 1 месец
Какви вируси, какви части, какви 5 лева? Гейтс и компания станаха съвсем за посмешище и всички нормални хора разбраха, че вируси не съществуват и всички ваксини убиват и повреждат здравето на хората.
64
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 60 а ти си отвори очите и поледни небето има дни в които е цялото нашарено с следи които стават пелена и вземи да мислиш!
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направен е за да излизат тестовете винаги положителни и да се увеличава бройката,затова са го сглобили с обикновен.
62
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Има и хипотези, че може.." - Ама защо едни хипотенузи ни ги пробутват като истински новини, а други ги забраняват и блокират?? Щото едните са платени ли?
61
3
 
14
 
! Отговори
11 преди 1 месец
Бааах маааму, и вирусите почнаха да правят сeкс. Как ще се обясни това на джендърите, не знам.
60
4
 
16
 
! Отговори
C2H5OH преди 1 месец
Целия датски футболен отбор е бил ваксиниран, Ериксен също. И Агуеро след ваксината вече приключи с футбола.
59
5
 
23
 
! Отговори
(-_-) преди 1 месец
Да, има хора, които карат тежко китайската настинка. Обикновено те са вече тежко болни от други болести или просто нямат късмет, или просто времето им е дошло. Това са около 2-4% от населението. Който е болен - да се пази, да се ваксинира ако ще, но да се налагат разни неща силово върху над 90% от хората вече си е жив фашизъм.
58
1
 
14
 
! Отговори
Потърпевшите преди 1 месец
Дали сам "я е взел ",или са му помогнали в лабораторията,както и делта и бета и алфа?
57
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
30 000 български граждани умряха от това което наричате "настинка". 200 000 лежаха по болниците ни на кислород. Моля, малко уважение към паметта им и скръбта на близките им. И аз съм един от тях. Това, че някой антиваксър го изкарал леко, не значи, че други са имали този късмет.