Янка Такева: Учителите капнаха, има напрежение в училищата

Настоява се гимназистите да преминат към онлайн обучение
Обновена: 18 яну 2022 08:28 | 18 яну 2022 08:28, Елка Василева
103
Янка Такева: Учителите капнаха, има напрежение в училищата
Кадър: БНТ

В момента е много голямо напрежението в образователната система, категорична е Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

„Учителите капнаха - по 50% от педагогическите колективи, особено в гимназиален етап, са болни или са под карантина. Днес-утре министърът трябва да издаде заповед, за да може гимназиалният етап да мине в онлайн обучение поне до края на първия срок“, обясни Такева пред БНТ.

Още по темата

„Аз говорих с министъра в петък, той ми обеща да каже по БНТ в събота какви са му намеренията, тогава аз се обърнах към двамата директори - Стаматов и Александров, да задвижат нещата“, допълни Такева.

Всяка седмица по 6 учители умираха от COVID след коледната ваканция. Нямате представа колко е тежко положението, допълни тя.

„Предложението учениците в гимназиален етап да преминат към онлайн обучение наистина звучи разумно, със сигурност мерки трябва да се вземат и да се види как може да се подкрепи системата“, заяви Яна Алексиева от Асоциация "Родители".

Наистина има много голям брой учители, които в момента са болни или карантинирани и това със сигурност нарушава процеса, допълни Алексиева.

„Всички тези деца и ученици, които са онлайн - защо министерството ги кара да правят класни или да попълват тестове в училищна среда? Няма никаква логика и аз не знам защо екипът на министър Денков не напипва пулса на проблемите“, коментира Янка Такева.
Тя заяви, че е убедена в успешното приключване на първия учебен срок.

Такева обаче подчерта, че министерството изпуска контрола върху системата.

„Нека отново училищата да имат свобода и директорите да преценяват къде да се премине към онлайн обучение, а не това да е централизирано“, коментира и Яна Алексиева от Асоциация "Родители".

„За да може директорът да вземе решение, той трябва да подаде заявка до началника на Регионалния инспекторат, а той да я изпрати до министерството, което да разреши и съответно РЗИ. Така че има много административни пречки“, допълни Янка Такева.

Очаквам министър Денков още днес да събере социалните партньори, коментира още Такева.

 


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Оплаквайте се на Костя Копейкин от Партия Възраждане, на Чалгарите на Тошко Африкански, на Мангъров и Чорбанов. Всички да отидат пред парламента, за да се срещнат с депутатите на партия Възраждане, а Копейкин ще ги поздрави онлайн от екрана.
97
11
 
15
 
! Отговори
нагли преди 4 месеца
От какво капнаха- походиха малко присъствено и айде рев- друго си е онлайн претупат презентацията и заплатката си върви. Усетиха на хляба мекото и тези.
96
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Онлайн- веднага! В училищата масово са болни- и деца и учители и родители. Положението е извън контрол, спрете това безумие, какво се чака още да стане??? Или си подавайте оставките!!
95
12
 
10
 
! Отговори
аз преди 4 месеца
И този кошмар стана,че никой неспазва правилата в училище.Нито децата,нито учителите са с маски.На какво ги учат?Да не се спазват правилата от малки и после какви станали!Отделно дезинфекцията е под всякаква критика и болни деца не се връщат,ако не им стане лошо на чина
94
13
 
21
 
! Отговори
Брей преди 4 месеца
От какво толкова капнаха. От седене в къщи ? От декември 2019г. училищата са в непрекъснати ваканции, дървени срочни ковидни и измислени. В останалото време Ой лай. По два часа на ден ужким преподават (и ужким изпитват) и си пият кафето. Цяло поколение деца воъобще не стъпи в гимназията. Какво научиха тези деца ? А това висене в къщи ги психяса. Преди 1990 година за 12г. в две различни училища обучението е спирало само за срочни ваканции. А учителите са идвали дори и със счупен крак.
93
7
 
13
 
! Отговори
123 преди 4 месеца
Не само учители са болни,и много деца.Поликлиниките са пълни,опашки пред лабораториите за ПСР.МНого разболели се родители или карантенирани.Какво чакат още незная,в момента е нужно да минат онлайн.
92
5
 
12
 
! Отговори
Учител преди 4 месеца
Баба Цола има изключителни заслуги за унизителното положение на което се намира българския учител през последните 40 години и за това,че българското образование от много отдавна е о-ла йна.Крайно време е да си вземе нощното гърне под мишница и да се оттегли,за да не ни занимава повече с глупотевините си.
91
6
 
4
 
! Отговори
Учител преди 4 месеца
Баба Цола има изключителни заслуги за унизителното положение на което се намира българския учител през последните 40 години и за това,че българското образование е о-***.Крайно време е да си вземе нощното гърне под мишница и да се оттегли,за да не ни занимава повече с глупотевините си.
90
15
 
12
 
! Отговори
Свободна България преди 4 месеца
Браво на госпожа Янка Такева!Това е истината!Някой най - после да се замисли и за учителите!
89
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За какво са ви учителите? И без това повечето българи са генетично прости!
88
13
 
19
 
! Отговори
@@@ преди 4 месеца
Доколкото разбирам, учителите са капнали от многото празници и дълги онлайн обучения. Направо закривайте образованието, няма нужда от училища явно. Ще се учи само до 4 клас. А на учителите в прогимназия и гимназия им вдигнете петорно заплатите. Нека имаме учители, ама да няма образование.
87
7
 
7
 
! Отговори
СТРАШНИЯТ СЪД преди 4 месеца
нали ревахте против онлайн преподаването, че не било ефективно на ви сега ефективно болни семейства!!! и учители!!! Такава е партиината повеля на Кирчо и компания така се управлява криза той знае вие кво разбирате
86
11
 
16
 
! Отговори
12 преди 4 месеца
Три седмици бяха коледна ваканция до 04.01. и се умориха до 17.01.
85
11
 
19
 
! Отговори
aaa преди 4 месеца
Искат увеличение на заплатите, но да не ходят на работа, а да са ваканция?! Ало, комунизма свърши преди 30 години!!!
84
13
 
4
 
! Отговори
Изненада преди 4 месеца
И плоскоземните български учители ли умират от този сезонен грип? Защо не ходят на врачки редовно а така са се запуснали?
83
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Единственият истенски профсъюзен деятел! Издейства увеличение на заплатите на учителите! И редовно ги защитава! Къде са другите отрасли?
82
14
 
17
 
! Отговори
КоР ЗА "ГЕйРБ и преди 4 месеца
ТАА БАБА, КАТО ЦОЛА ДРАГОЙЧЕВА ШЕ СТОИ НА ПОСТА, ДОКАТО ПОЧНЕ ДА СЕ НАПИКАВА .... МУ-ХА-ХА
81
14
 
8
 
! Отговори
ЖалкиНищожества преди 4 месеца
Баба Цола няма ли да покаже пълното си нощно гърне ?
80
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Скапани?!? Ми те 2г. почти не работят.
79
2
 
14
 
! Отговори
До епидемия преди 4 месеца
Ти си от мързеливите мами кифли или ***!@!