Янка Такева: Учителите капнаха, има напрежение в училищата

Настоява се гимназистите да преминат към онлайн обучение
Обновена: 18 яну 2022 08:28 | 18 яну 2022 08:28, Елка Василева
103
Янка Такева: Учителите капнаха, има напрежение в училищата
Кадър: БНТ

В момента е много голямо напрежението в образователната система, категорична е Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

„Учителите капнаха - по 50% от педагогическите колективи, особено в гимназиален етап, са болни или са под карантина. Днес-утре министърът трябва да издаде заповед, за да може гимназиалният етап да мине в онлайн обучение поне до края на първия срок“, обясни Такева пред БНТ.

Още по темата

„Аз говорих с министъра в петък, той ми обеща да каже по БНТ в събота какви са му намеренията, тогава аз се обърнах към двамата директори - Стаматов и Александров, да задвижат нещата“, допълни Такева.

Всяка седмица по 6 учители умираха от COVID след коледната ваканция. Нямате представа колко е тежко положението, допълни тя.

„Предложението учениците в гимназиален етап да преминат към онлайн обучение наистина звучи разумно, със сигурност мерки трябва да се вземат и да се види как може да се подкрепи системата“, заяви Яна Алексиева от Асоциация "Родители".

Наистина има много голям брой учители, които в момента са болни или карантинирани и това със сигурност нарушава процеса, допълни Алексиева.

„Всички тези деца и ученици, които са онлайн - защо министерството ги кара да правят класни или да попълват тестове в училищна среда? Няма никаква логика и аз не знам защо екипът на министър Денков не напипва пулса на проблемите“, коментира Янка Такева.
Тя заяви, че е убедена в успешното приключване на първия учебен срок.

Такева обаче подчерта, че министерството изпуска контрола върху системата.

„Нека отново училищата да имат свобода и директорите да преценяват къде да се премине към онлайн обучение, а не това да е централизирано“, коментира и Яна Алексиева от Асоциация "Родители".

„За да може директорът да вземе решение, той трябва да подаде заявка до началника на Регионалния инспекторат, а той да я изпрати до министерството, което да разреши и съответно РЗИ. Така че има много административни пречки“, допълни Янка Такева.

Очаквам министър Денков още днес да събере социалните партньори, коментира още Такева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оплаквайте се на Костя Копейкин от Партия Възраждане, на Чалгарите на Тошко Африкански, на Мангъров и Чорбанов. Всички да отидат пред парламента, за да се срещнат с депутатите на партия Възраждане, а Копейкин ще ги поздрави онлайн от екрана.
89
11
 
15
 
! Отговори
нагли преди 2 години
От какво капнаха- походиха малко присъствено и айде рев- друго си е онлайн претупат презентацията и заплатката си върви. Усетиха на хляба мекото и тези.
88
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онлайн- веднага! В училищата масово са болни- и деца и учители и родители. Положението е извън контрол, спрете това безумие, какво се чака още да стане??? Или си подавайте оставките!!
87
12
 
10
 
! Отговори
аз преди 2 години
И този кошмар стана,че никой неспазва правилата в училище.Нито децата,нито учителите са с маски.На какво ги учат?Да не се спазват правилата от малки и после какви станали!Отделно дезинфекцията е под всякаква критика и болни деца не се връщат,ако не им стане лошо на чина
86
13
 
21
 
! Отговори
Брей преди 2 години
От какво толкова капнаха. От седене в къщи ? От декември 2019г. училищата са в непрекъснати ваканции, дървени срочни ковидни и измислени. В останалото време Ой лай. По два часа на ден ужким преподават (и ужким изпитват) и си пият кафето. Цяло поколение деца воъобще не стъпи в гимназията. Какво научиха тези деца ? А това висене в къщи ги психяса. Преди 1990 година за 12г. в две различни училища обучението е спирало само за срочни ваканции. А учителите са идвали дори и със счупен крак.
85
7
 
13
 
! Отговори
123 преди 2 години
Не само учители са болни,и много деца.Поликлиниките са пълни,опашки пред лабораториите за ПСР.МНого разболели се родители или карантенирани.Какво чакат още незная,в момента е нужно да минат онлайн.
84
5
 
12
 
! Отговори
Учител преди 2 години
Баба Цола има изключителни заслуги за унизителното положение на което се намира българския учител през последните 40 години и за това,че българското образование от много отдавна е о-ла ***.Крайно време е да си вземе нощното гърне под мишница и да се оттегли,за да не ни занимава повече с глупотевините си.
83
6
 
4
 
! Отговори
Учител преди 2 години
Баба Цола има изключителни заслуги за унизителното положение на което се намира българския учител през последните 40 години и за това,че българското образование е о-***.Крайно време е да си вземе нощното гърне под мишница и да се оттегли,за да не ни занимава повече с глупотевините си.
82
15
 
12
 
! Отговори
Свободна България преди 2 години
Браво на госпожа Янка Такева!Това е истината!Някой най - после да се замисли и за учителите!
81
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво са ви учителите? И без това повечето българи са генетично прости!
80
13
 
19
 
! Отговори
@@@ преди 2 години
Доколкото разбирам, учителите са капнали от многото празници и дълги онлайн обучения. Направо закривайте образованието, няма нужда от училища явно. Ще се учи само до 4 клас. А на учителите в прогимназия и гимназия им вдигнете петорно заплатите. Нека имаме учители, ама да няма образование.
79
7
 
7
 
! Отговори
СТРАШНИЯТ СЪД преди 2 години
нали ревахте против онлайн преподаването, че не било ефективно на ви сега ефективно болни семейства!!! и учители!!! Такава е партиината повеля на Кирчо и компания така се управлява криза той знае вие кво разбирате
78
11
 
16
 
! Отговори
12 преди 2 години
Три седмици бяха коледна ваканция до 04.01. и се умориха до 17.01.
77
11
 
19
 
! Отговори
aaa преди 2 години
Искат увеличение на заплатите, но да не ходят на работа, а да са ваканция?! Ало, комунизма свърши преди 30 години!!!
76
13
 
4
 
! Отговори
Изненада преди 2 години
И плоскоземните български учители ли умират от този сезонен грип? Защо не ходят на врачки редовно а така са се запуснали?
75
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственият истенски профсъюзен деятел! Издейства увеличение на заплатите на учителите! И редовно ги защитава! Къде са другите отрасли?
74
14
 
8
 
! Отговори
ЖалкиНищожества преди 2 години
Баба Цола няма ли да покаже пълното си нощно гърне ?
73
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скапани?!? Ми те 2г. почти не работят.
72
2
 
14
 
! Отговори
До епидемия преди 2 години
Ти си от мързеливите *** кифли или ***!@!
71
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онлайн-веднага!! Има много болни ученици и учители, дори паралелки в които има болни, а прикриват и не карантинират, пълен хаус е, родителите са осверипели от цялото това безумие.