"Без будилник": Да се влюбиш от раз... в аромат

Етеричните масла – начин да попътуваш и да научиш нещо за себе си
2
 "Без будилник": Да се влюбиш от раз... в аромат
Розобер. Снимка: архив, БулФото

В "Без будилник" днес ще ви заведем на цветно пътешествие, което ухае неповторимо - като етеричните масла. Запознанството с тях може да бъде и хоби, и професия, и със сигурност е още една неповторима връзка на човека с природата.

Любовта към етеричните масла беше от пръв поглед. Всичко се промени в момента, в който духът излезе от бутилката. Така натуропатът Десислава Никодимова описва "срещата“ си с етеричните масла.

Деси е дългогодишен национален състезател по волейбол, шампион на България и на Франция, двукратен клубен европейски шампион.

"Срещата" й с маслата е във Франция, където живее години наред. До тайните им се докосва по време на обучението си в Европейския колеж по холистична натуропатия, което започва през 2002 година.

Натуропатът е здравен възпитател, обяснява ми тя и е категорична, че темата е необозрима. Засягат се въпроси като здравословното хранене, техники за справяне със стреса, масажни техники, физически упражнения, дишане, рефлексни техники.

Оказва се, че маслата имат много нива на действие. Има растения, които са успокояващи, а други дават енергия и тонус. Самият аромат действа много на емоциите, може да "извика" спомен, дава пример тя.

Понятието ароматерапия във Франция и в България обаче не е едно и също. "Общо взето у нас хората си представят масаж с масла, а във Франция това е медицинската част на използването на маслата - да се прилагат за здраве. Когато се използват с медицинска насоченост, концентрациите може да са много високи", обяснява ароматерапевтът.

Според Деси с ароматите буквално може да се пътува, все едно си се качил върху вълна.

"Виждала съм хора, които откриват неща за себе си по този начин, но трябва човек да е емоционално стабилен, за да може да го прави“, подчертава тя.

Как изглежда процесът? Човекът е легнал, в отпуснато състояние, не отваря очи през целия сеанс, като избира аромати. Те се поднасят до носа му и идеята е да ги избере чрез усещане, а не чрез мисъл. Когато сме с отворени очи, гледаме етикета и общо взето имаме идея за това, което е. Избира се ароматът, който най-много ни харесва, разказва Деси. Като за всяко нещо, и тук има правила за безопасност, като основното е човекът, който работи с маслата, да знае какво прави.

Същото се отнася и за ползването им за здраве. "Градинският чай например е билка, която често се препоръчва при възпаления и за засилване на имунитета, но е противопоказен при жени, които имат определени хормонални проблеми, обяснява Деси. Активните принципи в етеричното масло са още по-концентрирани.

По думите й често хората бъркат базовите масла с етеричните масла. "Базовите масла са мазните – зехтин, бадемово масло, кайсиево масло, които се получават чрез директно изтискване на ядките. Етеричното масло се придобива само при цитрусовите по този начин, като се настъргва кората и след това се изтисква. Разговорно им казваме етерично масло, но то е есенция. Всички други етерични масла, например розата, с която се гордеем, се дестилира на водна пара“, обяснява Деси.

По думите й етеричните растения са по-евоюлирали спрямо другите, защото са развили тези субстанции по различни причини, например служат им за защита, за комуникация и др.

Деси води и практически занятия с маслата. Казва, че от хилядолетия ароматичните растения и техните есенции присъстват в живота на човека.

Кои аромати са най-предпочитани? По думите й това е строго индивидуално, но като цяло повечето хора харесват цитрусовите, ванилията.

"Маслото е информация. Маслата са като виното – всяка година вкусът е леко различен, въпреки че сортът е един и същ. Когато усещаме себе си, усещаме по-добре и другите, и влизаме по-лесно във връзка със самите себе си и със света. Когато сме в хармония с нас самите, може да сме в хармония и с другите“, убедена е тя.

А пътешествията с маслата продължават, защото са емоция и любов, които няма как да те оставят безразличен...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
0
 
! Отговори
Венци Водорода преди 8 години
Преди две години в Горна Оряховица проведохме национално първенство по надпърдяване. Срещнахме се много любители на ароматите и на емоциите и още сме приятели с някои от тях!