Бутилираната вода – една от най-големите измами на века

Тя не се различа от чешмяната по качествен състав и показатели
4 май 2017 09:07, Елка Василева
47
Бутилираната вода – една от най-големите измами на века
Снимка: архив, Reuters

Чешмяната и бутилираната вода са практически идентични по отношение на качествения състав и здравословните показатели за мнозинството американци, съобщи "Сайънс алърт".

В някои случаи дори водата от чешмата, идваща от обществени водоеми, може да е по-безопасна, тъй като обикновено те се изследват по-често. Има редица причини да спрем да харчим за бутилирана вода.

Световната статистика показа, че хората пият приблизително 10 % повече бутилирана вода всяка година. Американците обаче консумират повече, отколкото останалите държави. Със забележителното общо количество от 48,5 милиарда литра или 148 литра на човек за годината американците пият повече бутилирана вода, отколкото мляко или бира. Миналата година за първи път консумацията й надмина и тази на содата.

"Бутилираната вода ефективно преструктурира пазара за напитки. Тя не е евтина. При средна цена от 1,22 щатски долара за 3,8 литра ние харчим 300 пъти повече за бутилирана вода, отколкото ако пиехме чешмяна", каза председателят на пазара за напитки в САЩ Майкъл Белас.

Ново проучване на американската Агенция за опазване на околната среда откри, че почти половината от бутилираната вода е от чешмата. Въпреки това качеството на течащата в дома ви вода се различава според района, в който живеете. Най-висок риск съществува, ако тя се черпи от частни кладенци.

Производството на бутилирана вода е също така обширен и изискващ много ресурси процес. Изследване, публикувано в сп. "Енвайърментъл рисърч летърс", установи, че за производството на консумираната от жителите на САЩ бутилирана течност през 2007 г. са били необходими около 32-54 милиона нефтени барела. Освен това за производството й е нужна повече вода - северноамериканските компании използват 1,39 литра, за да бутилират 1 литър от течността.

Така че, съветват от уебсайта, помислете добре следващия път, когато решите да си купите бутилирана вода.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
fnif преди 5 години
До Анонимен 42 - Тоя Цептер е пълна измама! Каква "електролиза" правят на водата с железни електроди?? Само дестилираната или дейонизираната вода след филтрите на цептер след "електролиза" с железни електроди излиза по-бистра, защото в нея няма соли! Всяка една минерална вода след електролиза с железни електроди ще даде *** от железен карбонат, бикарбонат, сулфид, хлорид и каквото там съдържа съответната минерална вода. Железните соли изглеждат именно така! Какво чудно има?
42
0
 
0
 
! Отговори
fnif преди 5 години
Тия статии дето ги превеждат отчужди издания нямат никаква стойност за българите! България не е чужбина, където се спазват някакви санитарни норми и чешмяната вода е по-добра от бутилираната! У нас от чешмите тече уранова вода! Явно сме станали гробище за ядрени отпадъци на западните ядрени централи! А и тия филтри за вода какво филтруват и какво пропускат не е много ясно. Така че остава единственият вариант да се пие бутилирана вода! На бутилките поне има обозначен химически състав...
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пичове,Отделете 1 час от свободното си време и отидете на някоя от презентациите в офисите на "Цептер". Хората продават пречиствател за вода, струва доста и не всеки може да си го купи.Но е интересно да видите едно от нещата, които се демонстрират. Чрез електролиза показват какво съдържа водата, която си наливаме от чешмите при минералните извори.Тя е лековита, но е замърсена. По време на електролизата, за няколко минути водата в чашата позеленява, после се появява нещо като размита черна тиня
40
1
 
5
 
! Отговори
Селска фея преди 6 години
Защо винаги пишите за другите страни? Британските учени установиха...., американската асоциация по еди какво си реши..., китайската незнам какво си заключи... Ако не сте разбрали, ние сме БЪЛГАРИ и ни интересуват неща свързани с БЪЛГАРИЯ. Дреме ми на мен , че американците пиели бутилирана вода. А каква вода пият БЪЛГАРИТЕ?
39
3
 
5
 
! Отговори
seira преди 6 години
ЧОВЕК ТРЯБВА ДА Е МНОГО ОГРАНИЧЕН, ЗА ДА КУПУВА БУТИЛИРАНА ВОДА!!!
38
0
 
6
 
! Отговори
ПорЦелан преди 6 години
Водата от кана с филтър е -най-добра. Активният въглен задържа хлора и миризмите от тръбите, йонообмкенните смоли задържат тежки метали, магнезий и пр. Един филтър в София за четиричленно семейство изкарва два месеца и струва около 8 лв ако уцелиш промоция в Лидъл или Кауфланд - 4 филтъра за 30-34лв. Ако регенерираш филтъра със сол и миеш каната веднъж месечно един филтър спокойно изкарва до половин година без промяна на вкуса. Платмасовите бутилки винаги миришат на химия и са пълни кой знае с к
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Михалково газирана е най-добрата. Всичко друго е от чешмата.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До H20има филтърни кани. един филтър излиза около 10 лева на месец за семейство, пак е далеч по-евтино от колкото да купуваш и да влачиш бутилки с "изворна".
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ти пие вода бе, братко? Във водата има микроби. На мене доктор Радева категорично ми е забранила да пия вода.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пийте само хасковска УРАНжада.
33
1
 
2
 
! Отговори
Морски ама горски преди 6 години
gjghj : Направи си справка с етикета на Девин - изворна относно нивото на флуор преди да пишеш глупости! Аз не съм казал, че купувам девин - минерална / син етикет / А пък Горня Баня е абсолютно в нормите за Флуор и минерализация!
32
1
 
2
 
! Отговори
КОКО преди 6 години
Не знам кой дава разрешителните кои боди да се бутелират, и кой дава оценка за качествата им, но най-отвратителната , тежка за пиене от водите на пазара в България е "БАЧКОВО". Най-добри са "Девин" и "Горна Баня".
31
1
 
6
 
! Отговори
:) преди 6 години
В България чешмята вода може да се използва само за... гориво за АЕЦ. Справка - Хасково.
30
2
 
1
 
! Отговори
gjghj преди 6 години
До Горски ама морскиДевин е супер на вкус, освен това има бонус завишена доза флуор, няколко път над препоръчаната от СЗО
29
1
 
2
 
! Отговори
Горски ама морски преди 6 години
Онези които си пият от чешмата и им е много вкусно моля пишете от кой град/село сте, че и ние да разберем къде е хубавата. Аз харесвам на първо място Горна Баня / най-вкусна / и после Девин / пак вкусна / Хисар и Банкя не са ми по вкуса / първата е с много особен привкус, а Банкя има вкус на чешмянка /
28
0
 
1
 
! Отговори
Алекс2 преди 6 години
Забравих да кажа че газираната вода идва от извор в Опицвет
27
0
 
9
 
! Отговори
Алекс2 преди 6 години
Над 40 години си пия минерална вода от Горна Баня ! Тя може да се пие целогодишно.Това е най добрата и мека вода.Другата за предпочитане е газираната на кока кола Кинли Сода. Пречистена е през няколко пясъчни и въгленови филтри !
26
1
 
15
 
! Отговори
Всезнайко преди 6 години
Какво ни пробутвате някакви *** проучвания правени в САЩ?
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е това е пълна малоумщина, ако за 1 литър бутилирана вода се използва 1,4 литър производствена.
24
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 6 години
Аз обичам флуор :))) при всички БГ мин. води е над нормата-изключение е Банкя.......Предозиране с флуор може да се получи при надвишаване на допустимите дози от неговия прием при вътрешна профилактика прием на таблети или капки, както и повишен прием с водата и по-рядко с храната. Продължителното предозиране с флуор води до флуороза промяна в структурата на костите, които стават по-слаби и чупливи скелетна флуороза, и на зъбния емайл до степен на разрушаване дентална флуороза. Зъбите, засегнати от флуороза се поддават много трудно на лечение, а трябва да имаме предвид, че аналоги