Черният хляб бил по-полезен? Ами зависи...

Някои хора реагират по-добре на белия, а други - на пълнозърнестия
Обновена: 11 юни 2017 14:12 | 11 юни 2017 12:50, Камелия Цветанова
4
Черният хляб бил по-полезен? Ами зависи...
Снимка: Булфото, архив

Някои хора реагират по-добре на белия хляб, а други - на пълнозърнестия, установиха израелски учени, цитирани от Прес асосиейшън.

Учените от института Уайзман са наблюдавали какви са нивата на мазнини, холестерол, глюкоза и микроелементи на участниците, както и чревните им бактерии. Половината от доброволците получавали пресен пълнозърнест хляб с квас една седмица, а останалите - бял хляб. След това почивали две седмици и се разменили.

"Резултатите противоречат много на очакванията ни. Те показват, че няма клинично значима разлика между ефекта от тези два вида хляб за който и да е от измерваните параметри" - каза ръководителят на изследването проф. Еран Сегал.

В крайна сметка някои реагират по-добре на белия хляб, а други - на пълнозърнестия, уточнява БТА.

Според учените това зависи от личната гликемична реакция и индивидуалното съчетание на чревните бактерии. Общо обаче разликата между ефекта от двата вида хляб е малка.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: хлябпълнозърнестбял
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 6 години
ако се включи и мас в уравнението , няма значение какъв е хлябът - резултата винаги е ти.ква за премиер
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бяха ги довели да хапнат нашенски хляб , на втората седмица щеше да им се наложи да попълват бройките с нови доброволци , и след края , опитът им щеше да се е превърнал в изследване на смъртността и придобитите тежки заболявания в резултат на редовния прием на бг-хляб