Марийка – детето чудо на "Чернобил“. Родена и отгледана в забранената зона!

Вечерята й понякога карала гайгеровия брояч да откачи
Обновена: 12 юни 2019 08:25 | 12 юни 2019 07:10, Нели Христова
250
Марийка – детето чудо на "Чернобил“. Родена и отгледана в забранената зона!
Снимка: Daily Mail

През 1999 година украинските власти усилено се опитват да прикрият "голямото унижение“, което раждането на едно бебе ще им причини. Марийка се появява на бял свят на едно много мрачно място – забранената радиоактивна зона край "Чернобил“.  Тя е единственото бебе родено и отгледано там.

Родителите на Марийка отказали да бъдат евакуирани от зоната, защото властите не им предложили алтернативен дом. Няколко години по-късно Лидия Совенко забременяла, ала така и не разбрала, докато не дошло време да ражда. Бебето било изродено от нейния съпруг Михаил, който също така бил и пожарникар на служба в деня, в който "Чернобил“ избухнал.

Още по темата

Случило се чудо - Марийка се родила напълно здрава. Когато властите разбрали за бебето, отново потърсили семейството, за да се опитат да го накарат да напусне дома си.  Детето било „срам“ за властите. Те заплашвали и обиждали семейството, наричали ги убийци, третирали ги като престъпници. Лидия и Михаил все пак останали и отгледали своята Марийка.

Тя плувала в реката, от която баща й хващал риба. Вечерята им понякога карала гайгеровия брояч да откачи. Пиела мляко от домашната крава, която се хранела от отровната земя. През 2006 година в интервю за Sunday Express, тя казва, че би искала край нея да е имало поне едно дете, с което да си играе.

На седем напуска зоната около Чернобил, за да започне училище. Майка й многократно трябва да обяснява, че не е нито болна, нито мутант с две глави. Горе-долу по това време следите й се губят.

Днес Марийка е на 20 години, живее в Киев и посещава местния университет. Откриват я отново от Sunday Express. За да плаща за своето образование, момичето работи в модерен бар. Разбира се, първият въпрос, за който всеки би се сетил е – как се чувства. Марийка потвърждава, че е здрава. Не желае да се връща край Чернобил. Всъщност още като пристигнала в Киев помолила майка си да не казва къде живеят.

Марийка се връща рядко – само когато получи разрешение от властите, за да посети вече 66-годишната й майка.

"Тя наистина не се смята за специална, защото е от Чернобил, казва приятелка на момичето. - Всъщност, тя вижда факта, че е единственото дете родено и отраснало там след експлозията, като стигма.“

Много експерти продължават да твърдят, че е било безотговорно да отгледаш дете в тези условия. Според тях Марийка все още е в опасност от заболявания, в следствие на радиацията.

Но през последните 33 години събитията често опровергават думите на експертите. Дивите животни бавно започват да се връщат в замърсената зона. Застаряващото поколение, като Лидия, което е останало незаконно в зоната, не изглежда да е пострадало прекалено тежко от радиацията. 

А според 66-годишната жена, дъщеря й е знак от Бог.

"Хората смятат, че Марийка е символ на възраждането на Чернобил, знак от Бога, който интерпретират като благословия, за да останат да живеят тук и че животът се връща на това осакатено място.“
 


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 100

Може да не са били " неразумни" родителите й, но в крайна сметка на детето им нищо лошо не му се е случило. Родителите й явно НЕ са искали да напускат града , а да остяанат, защото са имали преди експлозията добри спомени и дни.
В градчето е било спокойно, единственото, коетъо ги е притеснявали, че са сами,а няма други хора. Дано хората да се върнат в Чернобил и Припят и животът да се върне и да има жизнерадост.
100
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 100
Добре бе, "експерте"... Всичко си представям - яде риба от реката в Червобил и т.н. Гледам я - жива, здрава и красива! Дано такава си остане, както и поколението и! Хайде сега ти да обясниш - как си представяш, че са оцелели хиляди, сред които ранени от бомбите в Хирошима, останали са там, създали са не само поколение но и един модерен град! А от Чернобил всичко изселено в радиус от незнам колко километра!
99
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да е живо и здраво момичето, дано му няма нищо; да си роди деца, внуци да има, дано нямат никакви проблеми. Но родителите просто не са за коментар - представете си украинска идилия - сядат на вечеря, тате наловил риба, мама я опържила, поднасят вкуснотията, гайгера вие, та ще се задави; те я галят по главичката и викат "Яж, Машенка, това е много полезно, голяма да пораснеш, я, пийни си и млекце, нищо че свети малко в тъмното, и то е много полезно за децата"....
98
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Жертвите в Южна Япония са милиони и досега от американските бомби се клати целия океан и стават цунами от Северна Корея до Индонезия и Перу. София също беше срината.
97
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дано животът да се върне в този хубав град, въпреки това атомно бедствие. Между другото, в Чернобил има православен храм, основан през 1878 г.
Дано хората да се върнат там и нещата да се подобрят за всички - за града, хората, работа, природата и животните ( туристи са хранили и лисици).

Марийка е хубаво момиче и й пожелавам да бъде все така хубава, здрава, умна, жизнерадостна и да обича родителите си.

Между другото, ако имаме с мъжа ми дъщеря ще я нарека Мария - много ми харесва това име.
96
20
 
3
 
! Отговори
някой преди 9 месеца
Става Марийка, них и дал да си поиграе с моите два космати реактора, които ще и избухнат в устата :D
95
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дано и нейните деца бъдат здрави!
94
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хубаво момиче е Марийка. Да бъде жива, здрава, жизнерадостна. Права е майка й- дано животът да се върне на това място, въпреки атомната експлозия. Чернобил и Припят са красиви, зелени градове.

Иначе в Северна Украйна е хубаво
93
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не ми прилича на мутант.... Щото според "експертите" трябва да е такава, щом е останала жива! А по тази "логика" Хирошима и Нагазаки отдавна трябваше да са мъртви градове, защото експлозиите там бяха много по-мощни, да не говорим за жертвите.... Точно напротив - доста живи и проспериращи градове са!
92
5
 
9
 
! Отговори
!? преди 9 месеца
До Анонимен 71

Ако един сериал може да ти промени мнението и усещанията си го закъсал много.
91
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен
.......в района на аварията днес дълголетниците са повече от средното за страната, сравнено с другите райони! Нормално! Тези, които са оцелели са невероятно здрави и го доказват!.........

Ми ходи си направи къща до реактора, може да живееш 200г. +/-
90
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво!Следващата статия ще е за деца израснали в атомните реактори.
89
4
 
4
 
! Отговори
диверсант преди 9 месеца
Украинци, сър!
88
6
 
5
 
! Отговори
Бау преди 9 месеца
Може да има поколение с увреждания, но и медицината ще се справи! Бъдещата медицина на изкуствения интелект! Дори названието медицина няма да е точно, защото този интелект ще решава глобално и комплексно всички проблеми - те ти поддържане на градината, те ти пасане на овцете, те ти коригиране на зрението! Интелекта сам ще бди и решава всичко вместо вас! Само ще ви информира, че имате такъв и такъв проблем, предприел е мерки, а вие се изтягайте в чергите!
87
8
 
7
 
! Отговори
Циклопа преди 9 месеца
Гих и го турнал, само че не бих и хвърлил кюспето, че не се знае
86
19
 
7
 
! Отговори
Истината преди 9 месеца
Не вярвам на тая история. Много "подбрана" ми изглежда таз Марийка. Или другият вариант е да има много добри маникюристи и фризьори в Чернобил, щото тая се е наточила много.

Момиче дето е живяло в изолация щеше да прилича на Маугли

Истината
85
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако децата и внуците в Хирошима и Нагасаки масово бяха с увреждания в Япония щеше да има демогравски срив катаклизъм . Не сме чувал да има токъв
84
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То не е сигурно точно от какво са масовите увреждания, ако няма пълно и достоверно научно наблюдение! Това, че ги храним всеки ден с ГМО и скандали да не би да не уврежда? По бавничко, уж незебележимо и като се огледаш - първокласниците по високи от родителите си!
83
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И сте пропуснали, че в района на аварията днес дълголетниците са повече от средното за страната, сравнено с другите райони! Нормално! Тези, които са оцелели са невероятно здрави и го доказват!
82
10
 
8
 
! Отговори
0тCиднейAвcтpалия преди 9 месеца
Същото е и с хиляди японци преживяли хирошима!!! Живи здрави уж нищо им няма НО децата им масово са с увреждания. Деца родени СЛЕД атомната бом6а. Това е потвърдено и от медицината. Може нищо да им няма но децата и внуците им са с аномалии. Който иска да се позаинтересува. Предава се през поколения. Днес в япония тези пораснали деца не могат да създадът семейство защото никой не иска да се ожени/омъжи за тях. Това са хиляди хора