Цветна психология: Как да се обличате за по-добро настроение?

Топлите нюанси ще ви накарат да се усмихнете
11 авг 2020 20:25, Иванка Гъркова
2
Цветна психология: Как да се обличате за по-добро настроение?
Pixabay

Казват, че всяка жена трябва да има малка черна рокля в гардероба си. Тя е идеална за носене при специални случаи. Но какво да носим в ежедневието си или по време на нашата почивка? След няколко месеца, прекарани в изолация, много от нас забравиха какво имат в гардероба си. Пижамите, тениските и анцузите се превърнаха в работното ни облекло, но вече е време да извадим нещо по-цветно. И има защо – с него ще подобрим настроението си и ще се настроим за хубави емоции!

Някои хора, които имат излишни килограми или не харесват част от тялото си, носят предимно дрехи в тъмни цветове, за да ги прикрият. Но понякога една рокля на флорални мотиви, розова тениска или пола на точки, може да повдигне духа на всеки и да му вдъхне самочувствие. 
 
Според книгата „Психологията днес“, цитирана от The Zoe Report, възрастта, полът и образованието на човек влияят до голяма степен на вкусовите му предпочитания за цвят на дрехите. Така например някои могат да реагират отрицателно на хора, облечени в тъмно и обратното на тези, които са с по-пъстри нюанси на облеклото. 
 
Цветовете като червено, оранжево, жълто и други топли тонове от тази гама, предизвикват „горещи“ емоции, вариращи от топлина и комфорт до гняв и враждебност. Съвсем противоположните на тях синьо, зелено и лилаво пък могат да успокояват, но и да навяват тъга при някои. 
 
Хромотерапия или лечението с цветове, е доста популярна през последните години. Тя може да се използва при деца, възрастни с депресия или някакви други проблеми, които имат нужда от повишаване на настроението. Различните нюанси не само се съзерцават чрез зрението, но имат и способността „да се абсорбират“ от кожата и да повлияят на различни органи в тялото. Така например „къпането в цветове“ се използва при някои спа процедури и от холистични терапевти – за възстановяване на баланса в организма,  тонус и по-добро настроение. 
 
Как отделните цветове влияят на настроението четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Нямам черна рокля преди 1 месец
Мразя черното.
1
2
 
2
 
! Отговори
Далтонист преди 1 месец
Всички изброени цветове са подходящи, ако деколтето е по-дълбоко и роклята по-къса.