"Кагатио" - странната традиция за Коледа в Каталуния

Поставянето му в яслата носи късмет в дома
7
"Кагатио" - странната традиция за Коледа в Каталуния
Снимка: БГНЕС

Една от най-странните и шокираща чужденците коледна традиция е акащия „Кагатио“ или „Тио де Навидад“ в Каталуния. Тази традиция е неизменна част от коледните празници. Фигурата на клекнало момче със смъкнати панталони и купчинка под него е задължителна в композицията от фигури, която пресъздава Христовото рождество, предава БГНЕС.

„Кагатио“ е скрит някъде в интериора на сцената между яслите, мулето, вола, овцете и фигурите,изобразяващи персонажите от Витлеемската нощ. Изглежда някак светотатствено и скандално в очите на незапознатите с тази история. А ето я и нея – традиционната каталунска Коледа.

Наистина е стряскащо за човек за види по всички коледни базари фигурки в различна големина, гротескно клекнали с оголено дупе. Традиционно момчето е облечено с националната носия на Каталуния с характерната червена шапка, килната на една страна. В последните години могат да се видят, обаче, фигури на всякакви публични личности от света на политиката, шоубизнеса и спорта.

Акането на „Кагатио“ като го бият с пръчка е почти толкова изненадващо, колкото и сурвакането за онези, които не познават нашите традиции. Но пък има нещо много общо. В Каталуния удрят с пръчка един дънер, облечен в същите традиционни дрехи и с червена шапка под звуците и с ритъма на специална песен, за да „изака“ подаръците. Традицията се състои в това, че дънер или дебел клон се донасят в дома няколко дни преди Коледа, като се поставят в някой скрит ъгъл, покрити с одеяло, така че да не изстине и се храни ежедневно с остатъци от храна до деня, в който. .. го набият, за да “пусне” подаръците. Има домове, където „Кагатио“ е просто парче дърво, парче корк или кутия с различни размери, подходящи за пространството и размерите на подаръците, които трябва да „изака“ . При други е наистина направен човек от дърво с образ, ръце, лице и облечен в дрехи.

Подадърците са различни и се променят с времето, но те никога не са били някакви значими или големи предмети. Обикновено са бонбони, сладкиши, фигурки за допълване на „презепе“ – сцената на рождеството, която се устройва във всеки дом, както и всякакви лакомства или вино. Предпочитани са турони – местен специалитет, подобен на нуга, който се приготвя с ядки, ром, шоколад, стафиди. Големите подаръци се раздават от Кралете /влъхвите/ на 6 януари, което е отделен и също много колоритен празник.

Зад традицията на „Тио де Навидад“ се крият древни ритуални практики, насочени към насърчаване на изобилието и семейното сближаване през зимния период. В миналото това здраво парче дънер е изгаряно в огнището, след като е изакало всички подаръци. Този зимен огън символизира под формата на ритуал общността и приемствеността на семейството: той дава светлина и прогонва злите сили от дома. Пепелта, която остане след изгарянето на дънера се разпределя и оставя по малко в дома, градините, нивите, оборите и конюшните, за да донесе плодородие и изобилие.

„Кагатио“ или „Каганер“ е популярен коледен подарък, с който се пожелава изобилие и богатство на дома. И независимо че можете да видите всички тези модерни иронични фигури, най-популярен си остава образът на каталунския селянин с килнатата червена шапка.

Традицията обяснява, че поставянето му в яслата носи късмет в дома, така че изпражненията да оплодят земята и да донесат късмет и радост за следващата година. Ако не бъде поставен, се очаква година на злополуки у дома. Казано е също, че с „Каганер“ има здраве и спокойствие на тялото и душата, които са необходими за подреждането на яслата, с радостта и щастието, които Коледа носи у дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: коледаКаталуния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Простотии.
4
2
 
16
 
! Отговори
Уточнение преди 3 години
Фигурката е Пучдемон- лидера на партията за независимост в Каталуния, а не традиционното човече Какатио. Типично за тяхната традиция е да правят акащи фигурки. Така и не го разбрах това, но за тях месните си е ок! И не .. Каталуния може географски да е част от Испания, но исторически не е. И месните нямат много общо с испанците. Затова е борбата за независимост. Проблема им е че имат прекалено много пришълци от цяла Испания които живеят и работят там и имат право на глас и все не им се получва .
3
3
 
11
 
! Отговори
do 11 преди 3 години
Каталуния е част от Испания. Това не са италианци..
2
12
 
2
 
! Отговори
11 преди 3 години
Вари ги-печи ги, италианците са си с брaтчедски манталитет.
1
0
 
12
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Егати и Момчето - прилича на Български Дърт Депутат .