8 неща, които е добре да не използвате след срока на годност

Сутиените е добре да се сменят на всеки две години
27 сеп 2023 18:34, Михаела Лазарова
12
8 неща, които е добре да не използвате след срока на годност
Снимка: Istock

В дома ви със сигурност има неща, предмети, храни, които са с изтекъл срок. Вероятността да не си давате сметка за това е голяма. Обикновено се фокусираме върху годността на храната, като забравяме, че всяка вещ и предмет вкъщи има своя срок на експлоатация. Прекалено дълготрайното ползване на някои вещи може да крие риск от инфекции, както и здравословни проблеми.

Вижте кои са нещата, които е най-добре да изхвърлите, след като разберете колко дълго е препоръчително да ги използвате.

Подправки

Повечето подправки са годни за употреба не повече от 2 години. Ако в кухненския си шкаф имате такива, които стоят повече от този срок на годност е най-добре да ги изхвърлите. Това важи още повече, ако са вече отворени и стоят изложени на въздух.

Обувки за спорт

Ако спортувате активно и имате любим чифт маратонки или гуменки, трябва да знаете, че срокът им на експлоатация е не повече от шест месеца. Спортните обувки се изхабяват бързо от здравословна гледна точка. Дори да не са скъсани, те са наситени с пот, мъртви кожни клетки и други нечистотии, включително бактерии, които могат да причинят инфекции.

Четка за зъби

Четките за зъби е добре да бъдат сменяни на всеки 3 месеца. Те се използват ежедневно по минимум два пъти. Това увеличава значително риска от задържане на бактерии и остатъци от храна. Затова сменяйте четката за зъби редовно. Не чакайте да минат 3 месеца.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
1
 
! Отговори
Fty преди 5 месеца
Четките за зьби от 1-2 ЛВ всеки месец
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Моята приятелка изгря!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Четката за зъби я сменям на два месеца, но със старата чистя фугите в банята.
4
0
 
9
 
! Отговори
бай Онзи преди 5 месеца
Моите чорапи ги сменям, чак като се счупят, а жената си напрай сутиен от две калъфки за възглавници и осма година го носи. Ние сме практични хора и нещо зян не правим...
3
0
 
6
 
! Отговори
Луди ли сте преди 5 месеца
Нищо не хвърлям щом е здраво. Обувките щом са здрави се перат, четката за зъби щом не е разрошена се измива се *** и гореща вода и е като нова.
2
0
 
9
 
! Отговори
Баба Куна преди 5 месеца
Опикан матрак не се подменя.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дай пари и ке ги смена

Спонсорирани публикации