Карнавалът в Рио: Самба, плът, пари, а на заден план джебчии и урина

Вижте пет любопитни факта за пищното събитие
11 фев 2024 08:01, Александър Попов
42

Снимка: БГНЕС/ЕРА

След седмици на пищни и пулсиращи улични партита карнавалът в Рио де Жанейро достига своя пик днес с основното си събитие, в което школите по самба се състезават в ослепителни паради.

Ето пет любопитни факта, които трябва да знаете за карнавала в Рио:

Самбодромът

През целия февруари Рио де Жанейро е изпълнен с карнавална треска, но основното събитие е парадът на школите по самба на огромното съоръжение "Самбодром".

В продължение на две вечери школите - обществени организации, дълбоко вкоренени в живата бразилска култура на самбата - се опитват да надвият, надхитрят и изпреварят конкурентите си в огромни паради. Те се отличават със сложни, масивни платформи, фантастични костюми и сложна хореография на изпълнителите, които танцуват под ритмите на специално композирана самба.

Всеки парад може да включва до 3 000 участници, които се движат по 700-метровия булевард, обградени от 70 000 зрители.

Тази година 12 училища ще се състезават за престижната титла шампион на карнавала. Подобно на футболните отбори, всяко училище има своите запалени фенове.

Освен това има различни дивизии, в които училищата се издигат и изпадат - а да се стигне до основното състезание на Самбодрома не е никак лесно. Само в Рио де Жанейро има 120 училища.

Те представят продукция за милиони долари, като имат до 75 минути, за да съблазнят журито с историята си, разказана с музика и танци. Темите често се въртят около социални и политически въпроси или ключови исторически събития.

Билетите за събитието струват между 14 и 400 долара.

Уличен карнавал

За повечето празнуващи истинският карнавал се случва далеч от емблематичния Самбодром, в хедонистичните улични "блокове".

Тези партита, чието име е свързано с кварталите, в които се провеждат, са препълнени с хиляди хора, някои от които танцуват на място, а други се движат по улиците, следвайки групите, изпълняващи музика на живо.

Барабаните, костюмите и алкохолът, дори когато партито започва рано сутринта, са в основата на играта.

Партитата са предимно тематични и има такива за всеки вкус. Loucura Surburbana (Предградна лудост) и Zona Mental са за пациенти и работници от психиатрични болници. В "Сержант Пепър" звучат песни на Бийтълс, а в Besame Mucho (на испански - целувай ме много) се изпълняват самба версии на известни танга и дори заразителната мелодия "Деспасито". Тази година в града ще има около 600 партита.

Сериозен бизнес

Зад празненствата, изпълнени с удоволствия, се крият сериозни пари. Тази година карнавалът в Рио получи най-голямата досега парична инжекция от правителството на щата - 62,5 млн. реала (12,5 млн. щатски долара), от които 40 млн. отидоха за школите по самба.

Префектурата на Рио им отпусна още 40 милиона реала.

Според официалната статистика карнавалът ще донесе на местната икономика около 1 млрд. щатски долара - с 18% повече, отколкото през 2023 г.

Цяла Бразилия ще подкрепи икономиката си с 1,8 млрд. долара.

Водни пистолети и урина

Карнавалът не е само веселие и игри, защото претъпканите събития дават отлични възможности на джебчийте. Североизточният щат Баия наскоро забрани използването на водни пистолети по време на партита, след като се разпространиха снимки на жена, обградена и блъскана от група мъже, носещи тези играчки.

Под блясъка и лъскавината се крие и много пиене. Рио де Жанейро обяви, че след края на партито ще използва 2000 литра концентрирана евкалиптова есенция, за да отърве улиците от миризмата на урина.

Други градове също се забавляват

Рио де Жанейро може да е най-емблематичното място за карнавалната феерия в Бразилия, но много от градовете в страната не остават на заден план.

Според оценките на властите около 15 милиона души ще излязат по улиците на икономическия център Сао Пауло, в който ще се проведат 500 отделни масивни партита.

В югоизточния град Бело Оризонте ще се забавляват около пет милиона души, а други три милиона ще се включат в забавлението в североизточния Ресифе.

Именно този град държи рекорда на Гинес за най-голям празник, като миналата година събра 2,5 милиона души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: Рио де Жанейрокарнавал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
8
 
! Отговори
Денди преди 2 месеца
Навсякъде, където има повече от пет човека, е осрано и опикано.
32
1
 
4
 
! Отговори
Доктор преди 2 месеца
А колко болести щъкат между карнавалджиите не е истина просто. По добре да не знаете.
31
1
 
1
 
! Отговори
Като всеки фестивал преди 2 месеца
концерт или друга масовка.
30
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До дедо ТашункоКато искаш бели жени ,не ходиш в Бразилия а в Норвегия ,чак да ти се доповръща от безкръвна плът
29
3
 
8
 
! Отговори
Един Дедо преди 2 месеца
Все едно да прочетем подобно заглавие за Кукерските ни празници.Ако у нас в котилото София се проведе подобно събитие, то какво ли би било поведението на нашите утболни фенове, в симбиоза с някои отрочета на забогатели от "Приватизация" богаташчета, на отрочетата на управници, големци от най-висше ниво. Трбва човек да е видял плажните ивици не само на Рио, но и Лисабон и то от самолет,за да разбере какво сътвориха от Слънчака нашите мутри с подарените им хотелчета и плажните ивици.
28
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 2. Ами не знам, питай комунистическа партия. Те си го създадоха този луков марш.
27
1
 
29
 
! Отговори
Johnnie Walker преди 2 месеца
Няма по-приятен начин да се гледат такива "фестивали" от телевизора у дома седнали удобно на мекия диван. Повярвайте ми. Бях във Рио преди две години да го гледам това. Дори и платих екстра за място в една от ложите . ЦЕЛИЯ ГРАД е като някакво отвратително блато. Урината и джебчиите са най-малкия ви проблем.. Много от подробностите са спестени в тая статия. Особено мрръсните подробности. А ако искате да видите красотите на Рио де Жанейро изберете дни извън туристическия сезон.
26
3
 
10
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 месеца
Лудница! Като гледам няма една бяла жена.
25
11
 
4
 
! Отговори
Ал Фашагата преди 2 месеца
Навремето , когато СДС-шайката бяхме на власт , какви по-пищни гей- паради правехме с партньорЕте от Запада на пъпа на София, под ръководството на спецовете от Козяк - за чудо и за приказ !
24
7
 
14
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 месеца
Няма по-голяма простотия и мръсотия,благодарение на подобни фестивали. Урина, фекалии и повърнато зад всеки ъгъл.Това не може да се нарече национална култура,а само национално падение. Отвратително.
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе по добре е от пиянските турове по Слънчев бряг,поне е държавна политика .Иначе навсякъде схемата е същата шоу ,пиене,плът,едни пари са в оборот и миризма на повърнато
22
10
 
5
 
! Отговори
Shark преди 2 месеца
Миличкият Сашко Попов, гроздето е кисело и затова ще сипем негативи и ще драскаме глупави статии. Сашее, ако някой ти плати разходите да отидеш в Рио на карнавала на кьор софра ще откажеш ли моетото момче? Заради джебчиите и урината, а!
21
12
 
8
 
! Отговори
ЧИНГИС ХАН преди 2 месеца
Това не са хора , а подобия.
20
6
 
9
 
! Отговори
интересно преди 2 месеца
участничките в карнавала къде си държат парите и къде им бъркат джебчиите?
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вчера за *** на Еверест, сега за урина в Рио, почвам да се притесянвам за главния редактор на днес бг
18
8
 
11
 
! Отговори
любопитко преди 2 месеца
Тричат ли кучета???
17
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Почти като е Манхатън у вас лукс отвън сто хиляди бездомника ,само в Манхатън другите райони не ги слагам
16
9
 
11
 
! Отговори
абе преди 2 месеца
като нямат кукери не ме интересува.
15
4
 
33
 
! Отговори
Пепи Еврото преди 2 месеца
Няма по голям карнававал от карнавала в българския парламент.
14
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те си имат тяхната чалга.