Съветите на "Четири лапи": На път с куче

Как да полагаме правилните грижи?
Обновена: 10 юли 2024 11:46 | 10 юли 2024 11:35, Александър Попов
11
Съветите на "Четири лапи": На път с куче
Снимка: Dnes.bg

Важно е стопаните да са добре подготвени, когато отиват на почивка с кучето си, за да избегнат неприятни ситуации. След като са избрали дестинацията и транспортното средство, те могат да се съсредоточат повече върху детайлите на пътуването. Важните документи, като паспорта на кучето им, трябва да са актуални, както и всички ваксинации, изисквани от правилата за влизане в страната, в която пътуват. Независимо от плановете им за пътуване, кучето трябва да има поставен микрочип и да е регистрирано.  
 
Планиране

Когато планират почивката със своя домашен любимец, стопаните трябва да обърнат специално внимание на изискванията за влизане в избраната от тях страна за посещение. Те могат да включват допълнителни ваксинации или период на карантина. Трябва да се проучат потенциалните заплахи за здравето на кучетата в района и специфичните изисквания на страната за посещения на обществени места, например водене на кучето в ресторанти, хотели, на плажове, намордник в обществения транспорт. "Четири лапи" напомня на стопаните да се информират предварително за метеорологичните условия, транспортните връзки и времето, което ще им отнеме нанасянето, в случай, че пътуването не е с автомобил. Добре е да се помисли и за оборудването и принадлежностите, необходими по време на пътуването, например храна, вода, предпазен колан за кучета и аптечка за първа помощ.

Как да подготвим кучето си за пътуването    

Кучето трябва да се подготви за път, независимо с какво превозно средство ще се пътува. "Четири лапи" препоръчва на стопаните да сложат домашния любимец няколко пъти в подходяща чанта за пренасяне на кучета или транспортна клетка, за да не поражда това допълнителен дискомфорт в животното. Няколко по-дълги пътувания и изпробването на избраното транспортно средство, ще помогнат на кучето да опознае средата и да бъде по-спокойно, когато дойде време за почивката.

"Четири лапи" съветва собствениците на кучета да пътуват с любимците си в самолет, само ако животното е в пътническата кабина с тях.
 
При спешен случай    

Дори по време на почивка кучетата могат да се разболеят или да претърпят злополука. Ето защо стопаните трябва да се подготвят като вземат със себе си следните неща по време на пътуването:  
 

 • Аптечка за първа помощ
 • Списък на ветеринарните клиники по маршрута (ако пътуват с автомобил)
 • Списък на ветеринарните лекари и ветеринарните клиники в курорта
 • Всички лекарства, които могат да бъдат полезни (напр. за прилошаване по време на път)
 • Ако кучето приема редовно лекарства, собствениците трябва да се уверят, че имат достатъчно количество за цялото пътуване

 
Какво трябва да съдържа чантата за пътуване на кучето
 

 • Важни документи (паспорта на домашния любимец, сертификати за ваксинация)
 • Нашийник с табелка с името на кучето и данни за контакт със собственика
 • Купички за вода и храна
 • Достатъчно количество храна, лакомства и кокали за дъвчене
 • Любима играчка
 • Любимо одеяло или кошница
 • Аптечка за първа помощ
 • Торбички за изпражнения
 • Намордник (ако е задължителен в избрания вид транспорт или в страната за посещение)
 • Спрей срещу насекоми


Колкото по-рано започнат с планирането и подготовката, толкова по-спокойни ще бъдат стопаните и тяхното куче в деня на пътуването.   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
They call him skunka преди 4 дни
Вие сте бавноразвиващи. Кучето си лежи в багажнима на джипа, отиваме в комплекс, в който е позволено присъствието на домашни любимци и ме боли фгара за някаквк .............слабисти. Ще се видим в Синеморец и Приморско. Хакде у лѐво);
10
5
 
3
 
! Отговори
Алън Грант преди 4 дни
До БббМахнете примитивните като теб, ама няма начин. *** сте си родени и такива ще си умрете. Кучетата са най-верният приятел, който можеш да имаш, но как може ограничена мутра с три мозъчни клетки да го знае?
9
8
 
3
 
! Отговори
Ббб преди 4 дни
Махнете тия кучета, котки и др домашни любимци, които само замърсяват планетата като хората с продукти за тях, храни, опаковки, карбо емисии, магазинчвта и псевдо-бизнеси. И за какво.. Разбирам куче водач или служебни, но за кеф.. Нека такива собственици да си плащат, данъка да е голям, да си плащат за кефа. По-добре дете да гледат а не животни уж член на семейството, дрън дрън.. Нещо са сбъркани тия и то яко.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Harley - Точно така трябва! Децата може да ги оставиш да му правят компания, пък жена ти нека си седи в багажника, няма да има кой да опява!
7
2
 
7
 
! Отговори
Harley преди 4 дни
Съвет. За да осигурите комфорт, сложете жената и децата в багажника, за да може кучИто да си тича на широко из целия отомобил!
6
5
 
3
 
! Отговори
benkovski преди 4 дни
Съвет: не си взимайте куче изобщо! А ако имате, занесете го в офиса на 4 въшки при Яворчо и му го оставете!
5
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 4 дни
Ако ви се ходи на хотел, къщи з агости и т.н. с куче не става, в повечето случаи. Аз си имам вила и кучето там си беше цар. Почина на 14 години, повече няма да си взема домашен любимец.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
4 лапи...и 16 зъба
3
0
 
7
 
! Отговори
Много си прост Саше преди 4 дни
Боже една статия не може да копираш като хората пък за снимката да не говорим
2
8
 
1
 
! Отговори
Бай Байдън преди 4 дни
Вързвам го за теглича и газ до дупка
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Саше, обърнете снимката.