"Музикантът на годината" Найден Тодоров и чувствената цигуларка Божидара Кузманова с "романтичен" концерт

Той ще се проведе в зала "България" на 30 май
23 май 2019 17:10, Красимир Ангелов
2
"Музикантът на годината" Найден Тодоров и чувствената цигуларка Божидара Кузманова с "романтичен" концерт

Неповторим концерт с музика от епохата на Романтизма представя Софийска филхармония на 30 май в зала "България". В програмата са включени емблематични произведения на двама от най-ярките ѝ представители – "Концерт за цигулка" на Макс Брух и “Симфония No 4” на Антон Брукнер.           

Почитателите на класическата музика ще се насладят на характерната за епохата инструментална естетика, съчетана с богата емоционалност, драматизъм, красива мелодичност и виртуозно изпълнена от солистката в концерта Божидара Кузманова. Българската цигуларка живее и преподава в Музикалното училище във Виена, но пътува често за концерти на различни сцени по света и звукозаписи за лейбъла Paladino Music. Изпълненията ѝ се определят от критиците като "изразителни и страстни, с разум, но и с чувства". "Тя не просто свири, тя ви кара да усетите вътрешната енергия на музиката в себе си. Прецизността ѝ е обогатена с чар и елегантност."           

Диригентът Найден Тодоров е "Музикант на годината 2018" в националната анкета на предаването "Алегро Виваче" на програма "Хоризонт" на БНР. За 28-те години на класацията директорът на Софийската филхармония е едва третият носител на приза, който го печели два пъти в гласуването на публиката. На 30 май той ще води солист и оркестър в изпълненията им на две от най-красивите произведения от  романтичната епоха.           

Четвъртата си симфония Антон Брукнер завършва през 1874 година, но в търсене на съвършенството, непрестанно работи върху нея, докато през 1888 година симфонията е издадена в последната си редакция. Музиката на Четвърта симфония на Антон Брукнер е един спокоен и продължителен поглед назад към красивото минало на европейското музикално изкуство.           

Макс Брух е един от редките примери на творец, който независимо, че живее в  бурното и изпълнено с радикални новаторски търсения време, остава верен на художествените идеали и традиции на романтичната епоха. Концертът за цигулка № 1 се нарежда сред знаменитите инструментални опуси на XIX век.

Произведенията Брух и Брукнер са препочитани от публиката на големите класически сцени по цял свят. Софийската филхармония отправя покана да  сподели емоцията от изпълнението им с Вас на 30 май в зала "България", а билети са налични на касата на залата, ивентим, тикетс.бг и ипей.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Tъп***к....
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дреме ми за Найден Тодоров.
Ама защо не сте дали снимка на "чувствената цигуларка" Божидара Кузманова? :)