Туск: "Северен поток" 2 е грешка, не е в интерес на ЕС

Европа предупреди Русия за Украйна и Черно море
9 юли 2018 19:43, Екип на Dnes.bg
96
Туск: "Северен поток" 2 е грешка, не е в интерес на ЕС
Снимка: БТА

Европейският съюз потвърди позицията си на непризнаване на анексията на Кримския полуостров и Източна Украйна от Русия, по време на среща на върха ЕС - Украйна, проведена днес в Брюксел.

"Потвърждаваме нашето осъждане на актовете на нарушаване на суверенитета и териториална цялост на Украйна, чрез актовете на агресия от страна на руските въоръжени сили от февруари 2014 г., както и на незаконното присъединяване на Крим и Севастопол от Руската федерация, провеждането на руски избори и влошаването на ситуацията с човешките права в Крим“, заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск след срещата.

ЕС порицава още строителството на мост над Керчкия пролив, без съгласието на Киев и както и задълбочаващата се "милитаризация на Кримския полуостров и на Черно и на Азовско море".

От името на европейските лидери Туск настоя Кремъл да освободи незабавно политическите затворници, включително режисьора Олег Сенцов, който прави от 50 дни гладна стачка в затвор в Сибир. Брюксел призова Москва да поеме отговорността за свалянето на малайзийския самолет МН-17 над Източна Украйна през юли 2014 г, при който загинаха над 283 пътници и 15-членен екипаж. Международното разследване излезе със заключение тази пролет, че ракетата, която свали самолета, най-вероятно е изстреляна от Русия.

"Имиджът на Русия не зависи само от организацията на Световната купа“, подчерта Туск, който е известен футболен запалянко.

Той добави, че разчита "макар да не съм сигурен" американският президент Доналд Тръмп да постави пред руския президент Владимир Путин въпросът за незабавното освобождаване на политическите затворници при срещата им в Хелзинки след седмица.

От своя страна украинският президент Петро Порошенко настоя "за координиран отпор" с Европа и благодари за удължаването на европейските икономически санкции срещу Русия, което влиза в сила от днес, както и за продължаването на кримските санкции през юни. Порошенко нарече действията на Русия "брутална агресия" и заяви, че "въпреки фалшивите оценки, Кремъл плаща висока цена за международните си престъпления и ще продължи да плаща, докато не промени престъпната си политика".

По искане на Киев на срещата е било обсъдено и строителството на газопровода "Северен поток" 2, който трябва да свърже Русия с Германия под Балтийско море. Новата тръба ще осигури газ за Западна и Централна Европа, заобикаляйки сегашния маршрут през Украйна.

Порошенко заяви, че Киев е "стратегическа транзитна страна за Европа" и че втората тръба до Германия ще я лиши от приходи и ще увеличи енергийната зависимост на ЕС от Русия.

Европейската комисия поиска от страните членки миналото лято мандат за преговори с Русия по условията за доставка през тръбата. Те обаче още не могат да приемат единна позиция. Въпреки това Туск заяви днес, че според него "строителството на "Северен поток" 2 е грешка", както и че не е в интерес на ЕС.

"Северен поток“ 2 е начинание, обединяващо капитали и собственост на руската "Газпром", холандската Royal Dutch Shell, германската E.ON, австрийската OMV и френската компания Engie. Германия започна изграждането на терминала край Лубмин през май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
Бачкатор преди 5 години
До Бизнесмен Абсолютно верно е , фотоволтаичните панели паднаха рязко в германия и даже е пълно с малки кредитни компании които дават пари с мин.лихва ....., обаче дават ня техните хора фашисти са , аз исках да взема , неможело за мен на каравана не се слагали , чикиджии смотани ....
77
1
 
1
 
! Отговори
Глупаво е преди 5 години
Да се търгува с империалистическа раССияС парите които им даваме се готвят за война срещу Европа!
76
15
 
3
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
В Германия се взе политическо решение и газопровод няма да има и Франция явно се присъединява , от 2 м цените на борсата на фотоволтаични компании летят нагоре ....а панелите падат ....
75
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво им е Украйна без Крим? Да и дават само безплатно газ и помощи? Не, Украйна е безполезна без Крим и без Източна Украйна. Ще я наритат като куче от Запад.
74
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо трябва да осъдят присвояването на Крим от Украйна в Съветския съюз. След разпадането на Съветския съюз автономният Крим трябва да се върне в Русия. Това не е направено и Запада е трябвало да протестира срещу невръщането на Крим на Русия през 1991 година.
73
1
 
11
 
! Отговори
На втра заплатка! преди 5 години
Излиза че Пръцк и Пошибаньенко се опитват да се качат на заплатка при при руската "Газпром", холандската Royal Dutch Shell, германската E.ON, австрийската OMV и френската компания Engie. И ич нема да пусна и копейка на начата света троица Куко, Цуко и Дуко (Дуко е ник името на Дуко)
72
8
 
15
 
! Отговори
Анономен преди 5 години
Мост, какъв мост? Нали казахме, че руснаците не могат да построят такъв мост. Следователно е те такъв мост няма, и всичко е 3d анимация, както Путин на камаза, така и разните им там супер-хиперзвукови ракети и други безаналогови измишльотини.
71
3
 
28
 
! Отговори
Възмущение преди 5 години
Ей този Порошенко голям наглец, брей! Хем сипе огън и жупел срещу Русия, хем иска да краде газ и печели от транзитни такси! Може, само че друг път. Нека си купува американски газ, че да му излезе по-евтино, ха-ха... Вече му пари май под краката, а само с продажба на шоколадчета "Рошен" не става. Жалко за украинците, ама и те скачаха...
70
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Риск е смешно подобие на хомосапиенс. Абе накратко е карикатура на мъжки индивид.
69
1
 
27
 
! Отговори
Приватизация преди 5 години
До Поручик РжевскиПравилно поручик!Който не наясно нека провери кой политик от САЩ има дял в украйнската газопреносна мрежа. Говорим за родственик на политик от кабинета на Обама. Който чете внимателно, разбира обезателно!
68
2
 
25
 
! Отговори
Прозрачно ясно преди 5 години
Туск не го е еня за интересите на ЕС. Той, както и повечето еврочиновници са лакей на САЩ. Просто и лесно за смятане. В интерес на гражданите на страните на ЕС ли е да купуват 2-3 пъти по-скъпи енергоизточници с посредничеството на "правилните" доставчици от САЩ?
67
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До̀налд Франчѝшек Туск е полски политик от кашубски произход. No comment.
66
22
 
2
 
! Отговори
Northазиян оптимист преди 5 години
"Аптекарка пожела добро бъдеще за Русия и надупчи всички презервативи, уволниха яЧужденците са стройни и атлетични, а виждали ли сте нашите пияници, казва Людмила"
65
4
 
47
 
! Отговори
КОЛОБЪР преди 5 години
Украйна е фашистка държава и с фашистки режим! Крим и Севастопол НИКОГА не са били украински. Тези измишльотини са на украинските фашисти и техните господари! Северен поток ще го има,защото има достатъчно умни там в Германия. Глупавите са в България,защото се продадоха на Америка и останаха без Южен поток! Къде са компенсациите на американците за послушанието на правителството ни? По-скъп ток???
64
4
 
41
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Много е лош северен поток, защото Украйна няма да взима транзитни такси?ЕС - това ли ви е единствената идея как Украйна може да прави пари? Така ли се става богат?Дайте тогава да направим тръбата да минава през Украйна, после Румъния, България, Унгария, Словакия, Чехия и Полша и всички да печелим от такси?То било лесно.
63
2
 
37
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
1. Теории и обвинения с теза "най-вероятно" са срамни за ЕС.2. Дойде им акъла че чрез северен поток 2-3 държави работят за себе си против другите.А ни прецакаха за южен поток и нашия ББ не направи нищо за коригиране на начина на изграждане че да се приеме. И той сега се сети че хъб без газ е като таратор без краставици. Ама късно ..
62
3
 
5
 
! Отговори
Makedon преди 5 години
E ... Bolgari.. Bolgari ovaj paljaco D. Tusk vi ja kroi SUDBINATA...Juzen tok - NE... Belene -NE..... abe vie nemate topki...... ke si ostanite ROBi cel zivot
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
I AZ ISKAM USA DA DADAT NA BYLGARIQ 1 TRILION DOLARA MA NQMA NE DAVAT KVI SA DRUGARE NI ZNAM
60
2
 
43
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Нека си говори Туск. Това не променя фактите.
59
1
 
4
 
! Отговори
Специалиста преди 5 години
пневматик може да познаете по добре развитите бузки. Майстора пневматик по това, че няма разлика между горните и долните бузки.