Виена – дом на диктатори! Ще бъде ли дом и на бъдещи тирани?

Хитлер, Сталин, Троцки и Тито живеели на метри един от друг
3 дек 2018 21:57, Нели Христова
56
Виена – дом на диктатори! Ще бъде ли дом и на бъдещи тирани?
Снимка: Pixabay

Виена винаги е била един от най-красивите градове в Европа, пропит с миризмата на хубаво кафе и кифлички. И не само – тя е една от културните столици с дух, пропит с изкуство. Ала Виена, за един кратък период от време, е била и дом на някои от най-важните фигури на 20-ти век. Хора, променили облика на Европа. Всички те живели по едно и също време там.

Един от тях – Зигмунд Фройд, роден в Моравия, но прекарал по-голямата част от живота си в австрийската столица, където разнищва човешкия ум. Напуска Виена през 1938 година с идването на нацистите.

И като заговорихме за нацисти...

От 1908 до 1913 година, самият бъдещ фюрер на Германия Адолф Хитлер се разхождал по улиците на красивия град. Ала се чувствал така, все едно не е на правилното място. Макар, че е австриец по рождение, Хитлер бил  родом от малко провинциално градче, а в по-голямата част от живота си бил заобиколен от хора, които говорят само немски и споделят същите германски разбирания като него. Преместването му във Виена било шок, моментално се почувствал като аутсайдер.

Да се почувства у дома не му помогнал дори факта, че кмета на Виена бил антисемит. Всъщност, Хитлер взима по-голямата част от идеите си речите и есетата на Карл Луегер. Но когато Художествената академия отказва да го приеме, а в състава на комисията са главно евреи, нещо в бъдещия фюрер се пречупва. До края на живота си, Хитлер обвинява австрийските евреи за това, че са убили мечтите му, а Виена критикува, за това, че се е превърнала в прекалено мултикултурен град.

И докато "лошите" евреи разбивали мечтите на Хитлер, на малко повече от километър на югозапад живеел друг фанатик. Лейба Дави́дович Бронщайн пишел спокойно статии, политически памфлети и координирал действията на другите руско-еврейски изгнаници. Навярно името му не ви говори много на пръв поглез. Лейба Дави́дович Бронщайн по-късно приема името Лев Троцки. Той става лидер на Болшевишката революция, глава на Червената армия по времето на Руската гражданска война. Умира от ръката на Сталин, но знаем за поне един случай в който двамата са пили кафе заедно.

Годината е 1913 и Троцки седи на малка масичка, чакайки непознат мъж с гръцки произход на име Ставрос Пападополус. Той бил на посещение във Виена, за да се види с лидера на болшевиките – Владимир Ленин, който по това време живеел в Краков, но отскачал до Виена когато си поискал.

Когато гръкът влязъл в кафето, Троцки забелязал, че изглежда като селянин. Дрехите му били износени, а лицето – мръсно. Това всъщност била дегизировка. Под тази неприветлива външност се криел Йосиф Сталин, който успял да влезе в Европа с фалшив гръцки паспорт.

Мъжът, който един ден щял да бъде отговорен за смъртта на Троцки, живял във Виена за кратко. Там той написал тракта  "Марксизмът и националният въпрос", в който той размишлява дали националната идентичност може да съществува под натиска на комунизма. Текстът бил прегледан от Ленин и други видни болшевици и отредил на Сталин място в лидерските позиции на партията.

Не далеч от Йосиф във Виена живеел и Йосип Броз, по-познат като Тито. Той се разхождал из австрийската столица от 1912 до 1913 година. През това време, Тито бил просто социалист, който се опитвал да дава всичко от себе си в завода, в който работел. Присъединява се към комунистическата партия през 1921 г. и се изправя срещу някогашните си съграждани.

Като лидер на Югославия, той успява да отблъсне нацистите и се опълчва на Сталин, като така се превръща в мишена на неговите ловци на глави. През 1940 г.  той праща съобщение на съветския лидер, което гласи: "Спри да пращаш убийци след мен. Вече хванахме пет от тях – един с бомба, друг с пушка... Ако не прекратиш това, ще ме принудиш аз да пратя един в Москва. И няма да ми се наложи да изпращам втори". Колкото и невероятно да звучи... Сталин се отказал.

Дали тези мъже, освен Троцки и неговият убиец, са се срещали – не е ясно. Факт е, че са живеели на около 3 километра един от друг и най-вероятно поне са се засекли в някое квартално кафе. Подобен вариант е многократно обсъждан в "алтернативната история", а съществува и поне една пиеса, която се казва "Доктор Фройд ще ви приеме сега мистър Хитлер".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До смях 33 Виена е различна,за различните хора.За едни е чудесен град,за други-не.Според културата,образованието,възпитанието,социалния статус и личната презентация на всеки,който отиде там,с намерение да остане за по-дълго,или просто да разгледа града-Виена-в сърцето на Европа.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Alex 35Под статията пише: "По публикацията работи...",което означава превод и евентуални съкращения,но не и авторство.Сигурен ли си,че руснаците не са взаимствали тази статия,от другаде?
30
1
 
6
 
! Отговори
Alex преди 5 години
Вече бях изтрит веднъж, защото написах, че тази статийка е преписвана едно към едно от руски сайтове, а г-жа Христова не се е посвенила да се подпише, като автор. Достатъчно е да напишете само Пападопулус Сталин и цялата истина за авторството лъсва, а имате и възможност да се информирате по-добре.
29
12
 
9
 
! Отговори
100% преди 5 години
Австрийците са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО неприятни хора!!! Най-голямите селяни на Европа. Който е имал взимане даване с тях-знае.
28
4
 
6
 
! Отговори
смях преди 5 години
не можах да схвана смисъла на тази статия, но както и да е. Фройд не знам какво е изследвал, но тези във Виена са предимно безмозъчни. Навремето може да е било пълно с евреи, но сега е пълно с..., това е вече един ...град.
27
0
 
20
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
Хитлер в "по-голямата част от живота си бил заобиколен от хора, които говорят само немски".Е, след като се е родил и живял в Австрия да не би да се очаква хората наоколо да си говорят на френски, английски или... български?!
26
0
 
12
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Това да не е самолетна реклама на израелска авуокампания за забележителностите на Виена.
25
1
 
16
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
Пропуснали сте Георги Димитров.
24
6
 
9
 
! Отговори
85578744 преди 5 години
Това са само велики хора щом се помнят, няма значение кой кви ги е свършил. Просто са оцелели времето да се запечатат в историята.
23
14
 
4
 
! Отговори
До 35 преди 5 години
Еми, щот тия ***, дето явно тровят невзрачния ти животец са били част от историята - строели са, писали са, движили са цивилизацията. Не са като простите ганьовистанци, за които единственото, което може да се чуе по територията на бившата Австро-Унгария е, че били добри... градинари.
22
8
 
5
 
! Отговори
ot Awstria преди 5 години
Wien ne e koj znae kakwo na fona na ostanalata Awstria! A wie si pishete gluposti ot BG:)
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глуповато писание, нещо като наръчник за нелегални екскурзоводи.
20
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виена и тогава и сега си е един уникален културен център на Европа, нормално е най различни хора търсещи висока платформа за изява с амбиции да са живеели известно време там. Ако диктаторите които са се отбивали са трима четирима, то останалата част от водещите в света умове и хора на изкуството са безброй и няма да им стигнат 10-тина шийта на днес бг да ги опише в статия.
19
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Там той написал тракта "Марксизмът и националният въпрос", в който той размишлява дали националната идентичност може да съществува под натиска на комунизма."Ха същата дилема я имат и сегашните ЛиберастГлобалисти. Историята се повтаря.Ама тоя път Тръмп рано-рано ги насмете и им разтури седянката:):):)
18
6
 
24
 
! Отговори
Втората легия преди 5 години
Виена е изкуствено създаден изкуствено потдържан щит срещу му.му.ните през средните векове с участието на цяла Европануждата от който отпада с годините, но продължава да действа по инерция.Колкото до малкия мустак, един малък европейски мустак може да прегази милиони кирливи бради.!.
17
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Виена също написаха и българската история като за потомци на Татарите. Но там е някъде е и истината защо ли Ционизма така дълбоко ненавиждат българите и постоянно сме засегнати от тяхните жестоки отмъщение.
16
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Виена също написаха и българската история като за потомци на Татарите. Но там е някъде е и истината защо ли Ционизма така дълбоко ненавиждат българите и постоянно сме засегнати от тяхните жестоко отмъщение.
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много хубава прoпaгaнда. Дано австрийците продължават в същия дух.
14
4
 
18
 
! Отговори
Англофил преди 5 години
Дали във Виена има като в Парижь някое и друго Банлийо в което линейката влиза само с ескорт от БТР-и и кръжащи хеликоптери със снайперисти по тях.Франция социалният кл.ет на Европа!
13
6
 
14
 
! Отговори
Англосаксонец преди 5 години
Световна империя си е само да решат и са в едно с Унгария Чехия и тн ок не световна но Европейска.За какво са им Того Гвиана Гуана Игуана и тн не.ри да щъкат с паспорти и да е преселват където си искат.Франция като е световна империя била и половината държави в Африка им говорят езика и имат Отвъдморски територии къде са след Германия която няма никакви колонии.