След година в космоса: Как се променят биологичните процеси в тялото?

Проучване на НАСА сравни ДНК-то на близнаци
21 фев 2019 11:52, Красимир Ангелов
22

Продължителният престой в космоса води до промяна в някои човешки гени, сочат резултатите от уникално проучване на НАСА, представено преди броени дни.

Марк и Скот Кели са братя близнаци и астронавти. По време на последната мисия на Скот, Марк остана на Земята. А учените решиха да изследват и сравнят техните ДНК. Още тогава разкриха, че в космоса биологичните процеси в тялото на единия са се променили спрямо тeзи на другия, разказва историята им телевизия Bulgaria ON AIR.

Сега резултатите сочат и друго - след 340 дни в безтегловност имунната система на Скот е станала свръхактивна. Промените са настъпили не в самата ДНК, а в т.нар. генна експресия – начинът, по който гените се "включват" и "изключват" и съответно увеличават или намаляват производството на протеини.

Имунната система на Скот Кели е останала "нащрек" цели 6 месеца след прибирането му на Земята, след което се е върнала към нормалния си ритъм.

Все още учените не могат да заключат дали тези промени са за добро или за лошо. От НАСА смятат да продължат с проучването.  А самият Скот, който след няколко дни навършва 55 години, твърди, че въпреки физическите трудности е готов да тръгне и към Марс.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Футуролог

Земята не е планетар а лаборатория имплантирана в Слънчевата система в древността извънземните от планетат Атлантида са донесли някакви неща тука фосили и подобнил Както днес Китай носят растения Луната Впоследствие на планетата Атлантида избухва ядрена война и оставаме сами в Слънчевата система.
17
2
 
3
 
! Отговори
Футуролог преди 1 година
До Анонимни

За всички ЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА:

ЗЕМЯТА Е СИНЯ ПЛАНЕТА СЪС СИНЯ ВОДА И НЕБЕ

Но сте прави защото за много примитивни животински видове без разум на нашата планета просто виждат цялата човешка гама на цветовете наопаки или сбъркано

Та това дето Вие уважаеми господа го твърдите щеше да е абсолютно вярно ако имаше примерно кучешка разумна цивилизация и Вие бяхте от нея

Всички разумни на тази планета обаче сме си сини човечета
16
3
 
8
 
! Отговори
Футуролог-Гербер-Ге. преди 1 година
Аз съм платен трол на партия ГРОБ, с вожд Боко Тиквата, бодигард на Тато, Симеон и соло ташък на ген. Любен Гоцев. Плащат ми по 1 стотинка на всеки 3 коментара, но съм доволен , защото не ставам за нищо освен да разпространявам лъжи и пропаганда срещу евтино заплащане!
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14

Ти да не си далтонист бе или си само 80 % -нтен.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Футуролог 11

Нищо не знаеш. Просто дращиш. Марс бил червен...ха ха ха ... Марс е червеникова-кафяв, а "червен" е наречен от поетите.
13
2
 
5
 
! Отговори
Стар Трек преди 1 година
На Оскарите да викат и актьорите от НАСА !
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Футуролог

Марс не е Червен, а и Земята не е Синя. Въздуха е син заради азота в него, а водата го отразява. Водата иначе си е безцветна. Освен това повечето неща са Зелени кога е лятно време, а планините сиво-черни или кафеви щото е камъняк. Имаме и много големи Жълти пустини. Имаме си и Бели полярни шапки.
11
3
 
0
 
! Отговори
Футуролог преди 1 година
До Анонимен 10

Че аз и съм си много умен и тук пиша най-много 10% от нещата които знам за Вселената а останалите 90% съвсем съзнателно ги премълчавам като масон защото наистина се касае за нещо много опасно.....което е известно на всички ....но не го загряват необразованите

Още Юри Гагарин е разчитал на метеоролози както и всички след него
иначе е абсолютно невъзможно да напускаш Земята-дет се вика НЕПРИЕМЛИВ РИСК

Та тази статия е доста майтапчийска
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Футуролог

Минусите са защото се опитваш да се правиш на ужим много умен манипулатор и си играеш с червено и синьо и се правиш на ударен.
9
4
 
4
 
! Отговори
Футуролог преди 1 година
То тези двамцата хумористи от НАСА горе на снимката са взели на подбив необразованите като тези удрарили ми минуси на долния коментар

Без магнитното поле на нашата СИНЯ ЗЕМЯ всички вече щяхме да сме трупове

То заради това Червения Марс е МЪРТЪВ а не само зарад туй че няма и атмосфера,вода и кислород

Най-малкото ако не друго непрекъснато има слънчеви изригвания които в космоса ако не те убият веднага ще те инвалидизират

Космоса не е е за ненормални утописти
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В по-малко от 10 коментара са преминали неверващ в НАСА, антируски бълвоч, представител на езотериката и един, който се е изказал по темата и е написал собствено мнение. Очакваме плоскоземния за да е пълна картината.
7
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само за обикновените граждани учените „доказват“действието и бездействието на дадени неща в миналото са ги наричали сатанински ритуали. Един от анунаките на име Луцифер открадва кристала за да придобие пълна власт над планетата и през целия си живот той се бори срещу последователите на Боговете затова там където има древни реликви и храмове на старите богове праща терористи за да ги разрушат като в Сирия.
6
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вечните врагове, на Земята и нейните обитатели – анунаките и нефелимите завладяли важен кристал, контролиращ планетата, промениха измерението и времето на Земята. Вибрациите на планетата се променили и светът станал груб и материален. Боговете повече не можели да живеят на тази планета и се пренеси в Шамбала - паралелен свят.
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не бяха руските ракети, щяха да видят космоса през крив телескоп.
4
7
 
4
 
! Отговори
ФУТУРОЛОГ-ИСТИНА преди 1 година
Ако перефразирам Николай Хайтов истината е че докато я имаме нашата СИНЯ ЗЕМЯ можем да колонизираме Марс,Луната,Венера и която си поискаме планета

Изгубим ли Земята значи сме изгубили абсолютно всичко и е невъзможно да колонизираме дори Марс то ест сме мъртви

Човека е 90% вода а на Синята планета има в изобилие кислород

Истината е синя а гибелта на хората е червена то ест Земята да не стане като Марс

А за извън Земята трябват и метеоролози защото без магнитното и поле си инвалид или труп
3
2
 
6
 
! Отговори
Х-бозон преди 1 година
Путин е виновен, че когато седиш една година почти неподвижен в една ракета при постоянна температура без да си изложен на външни фактори имунната ти система се променя. А за да е правилен експеримента не трябва ли вторият близнак да е заключен в една ракета на земята при постоянна температура без да е изложен на външни фактори.
2
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Руски свни, като не можете да направите нищо,
поне не оплювайте чуждите постижения!
1
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАСА ползва хора за опитни зайчета и ги държи в космоса за по 1 година затворени без да знае дали няма да пукнат там. НАСА се управлява от някой д-р Менгеле.