Грета Тунберг към ООН: Вие откраднахте мечтите и детството ми

Шведката упрекна световните лидери
23 сеп 2019 19:30, Нели Христова
297
Грета Тунберг към ООН: Вие откраднахте мечтите и детството ми
Снимка: Reuters

В пламенна и гневна реч шведската тийнейджърка и екоактивистка Грета Тунберг упрекна световните лидери за тяхното бездействие срещу климатичните промени, предаде Франс прес. Грета говори в началото на срещата на върха за климата, организирана от ООН, предаде Франс прес. Активистката бе поканена да участва от генералния секретар на ООН.

"Не трябваше да съм тук, трябваше да съм на училище, от другата страна на океана", каза Грета с треперещ глас, четейки предварително подготвения текст на речта си. "Как се осмелявате? Вие откраднахте моите мечти и моето детство с вашите празни думи", допълни тя. "Но младите започват да разбират вашето предателство", подчерта Грета, която инициира вълната от петъчни протести на ученици от цял свят, настояващи за повече действия за ограничаване на емисиите, водещи до глобално затопляне.

"Аз обаче съм от онези, които имат шанс. Хората страдат, умират. Цели екосистеми рухват, ние сме в началото на масово изчезване, а всичко, за което вие говорите, е пари и небивалици за вечен икономически растеж? Как се осмелявате?, допълни момичето.

Грета, както и в предишните си речи, припомни научните факти, потвърждаващи ускоряването на глобално затопляне на планетата, а после отново отправи упреци към лидерите на срещата на върха.

"Вие ни изоставихте. Но младите започват да разбират вашето предателство. Ако вие решите да ни изоставите, аз ви казвам: ние няма да ви го простим никога. Ние няма да ви оставим да се измъкнете така", каза активистката.

"Светът се събужда и промените настъпват, независимо дали това ви харесва или не", предупреди Грета.
Докато Грета говореше в Ню Йорк, във Вашингтон пък природозащитници организираха протест, за да призоват американските политици да действат в борбата с климатичните промени. Протестиращите блокираха главни пътни артерии и кръстовища, като на едното място някои от тях се приковаха с вериги към малка яхта, донесена от тях в центъра на кръстовище, предаде Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
7
 
17
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 4 години
КАТО ЕВРОПЕЙСКИ ДАНЪКОПЛАТЕЦИскам да се направи изследване на момичето дали е правило секc с някой от ООН. !!!! АЗ СЪМ ДАНЪКОПЛАТЕЦ! ПЛАТИЛ СЪМ ЗАПЛАТИТЕ НА ТИЯ! ИСКАМ ДА СЕ ПРОВЕРИ!
197
8
 
26
 
! Отговори
Гладен Булгаро преди 4 години
Толко мие ясно, че няма какво да кажа.... що не извикат моята щерка в ООН да си каже кво мисли? Що не извикат жена ми? Що не викат мен??? Викат някаква педофилска изгора да говори пламенно, под контрол... а ООН-то я гледа умно, щото знае за кво иде реч... всеки знае.... тази е заставена НАСИЛА да говори квото и се НАПИШЕ и А Е ОБЪРКАЛА, А Я ЧАКА 3 ГОДИНИ БЕЛЕЗНИЦИ И РЕПТИЛСКИ СЕKC ДОКАТО НЕ ПОГИНЕ.ЗНАЕМЕ ВИ НОМЕРАТА ВЕЧЕ! НИМА НЯКОЙ ВЯРВА НА ТЕЗИ ПОСТАНОВКИ?!?!?!?!НЕ! НИКОЙ НЕ ВЯРВА ВЕКЕ.
196
2
 
24
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
Грета спомена ли нещо за най-големия замърсител? Втората икономика на Света. Която има най-големия запас на литий и продава 90% от батериите на Света. И то най-вече на страни които не замърсяват. И също така най-големия износител на слънчеви панели и вятърни генератори. Всичко това произведено по най замърсяващ начин, чрез детски труд и материали от забранени държави. Където хората ходят по улиците с маски а комунистическата им партия корумпира политиците по света.
195
5
 
35
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
Да оставим настрана че това момиче е болно в главата и има нужда от лечение. Зададохте ли си въпроса защо ООН са я поканили да ги навиква? И защо те така се радват на това че ги навиква? Ами случая е както при самара и магарето. Болното момиче им се кара тях, но всъщност целта е да се оформи обществено мнение, а те да получат право да дерат кожи от хората, които с радост ще им плащат таксите и останалите измишльотини .А дойните крави за тях са точно страните с най чиста природа . Не Китай
194
41
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, Грета! Истинска героиня
193
3
 
13
 
! Отговори
Чичко Паричко преди 4 години
Ние богатите ще се оправим някак си ами вие му мислете.
192
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ок няма да спася повече.Прекаляването ми се дължи на възмущението ми как човек с 4 или 5 психически заболявания се сочи като светило и фактор в област на науките за които самата тя твърди че са безмислени.Знаете ли, пийте белина за да се излекувате от рак,слепота косопад и още каквото се сетите вервайте на баба Ванга и слушайте тази.Сигурно така е по-добре.
191
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 215 Шемет няма ли да кандисаш с простотиите си?
190
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 215Не ти трябват научни доводи. Погледни какво излиза от комина когато се горят въглища и познай от три пъти това проблем ли е или не.
189
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Науката била достигнала краят си нямало какво да се научи повече тя знаела всичко за това била безмислена... Това са нейни думи. Така са казвали и тия от 12 век които са горели учени заради връзки с дяволът... Къщата и горяла коя къща и гори?Що не и спрат тока през зимата най-добре и парното и тока и да я видя какво ще каже няма ли да си запали огън щот ако не го направи няма да я чуем през пролетта.Боже Господи чак научни награди я номинират?Бе тия хора защо се гаврят с инвалидите?Извратеняци
188
14
 
14
 
! Отговори
Отдалече преди 4 години
Какво става несретници, заредихте ли кюмюра за зимата? Даже и руснаците вече ви се смеят по форумите за незабравимата миризма на сажди през зимата. Света върви напред а вие се връщате към каменната ера. Кога най-накрая ще ви светне лампата, че съзнанието ви е заседнало в годините на късния Соц?
187
17
 
5
 
! Отговори
гр.Сталин (Варна) преди 4 години
Ако съвецкитеПодлоги бродещи по форумите знаеха английски толкова добре както това дете на 14 и можеха лично да научават информация от най-различни източници (90% от които са на английски) България нямаше да е на това положение. Вместо това на ПодлогитеИм се представя някаква изкривена информация в които изводите вече са внушени като се започне от снимката и заглавието.
186
1
 
1
 
! Отговори
До Фройдо-Юнг преди 4 години
Ти нямаш "професионална" гледна точка, драги - по изказа ти личи, че си обикновен комплексиран маргинал, уплашен от живота. Спри да трепериш и се заеми с нещо простичко и смислено - например общ работник в тухларна. Това ти е равнището.
185
7
 
23
 
! Отговори
до леле203 преди 4 години
Не си отвратена - глупава си:( Това, което виждаме в речите на болното дете е върха на цинизма. Практически нищо не зависи от ООН - това е циркова арена. На тоя свят силните упражняват волята си и никой не ще ги спре, а тая грета ще я употребят, като носна кърпичка. Дай боже да не спасяват климата разни грети, щото ще ви се извие свят направо какво може да им родят болните главици!
184
8
 
21
 
! Отговори
4 преди 4 години
Мисля,че е жалко и срамно да се използват психично болни хора за да се постигне някаква цел тези хора имат нужда от изследвания и лечение вместо това те я ползват като плашило..Грозно,грозно и жалко.
183
3
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
По-скоро забавление:) Споделям мнение просто.. нима като напиша нещо, което е истина, ама някакси неприемлива и то това мнение става тpолене?
182
6
 
23
 
! Отговори
3 преди 4 години
Преди години имах такава позната беше ми доста близка.Тези хора са маниаци и са тотално луди Не си губете времето да и обръщате внимание след като са посветили няколко години денонощно отдаване на някаква кауза след това изведнъж се побъркват на някаква друга тема и всичко предишно остава в минал живот.Когато се опиташ да им говориш логически или стават агресивни или престават да ти обръщат внимание...
181
5
 
21
 
! Отговори
2 преди 4 години
Казвайки че европейците не трябва да имат деца а само азиатци африканци и араби очевидно се причислява към тях защото след това казва че искала да има деца и много внуци.Ммм,тя е класически шизофреник тая-живее в някакъв измислен собствен свят,разни гласове и говорят тя знае всичко нямало нужда от учени те били лъжци..Доста често изказва грижа за децата които ще се родят в бъдеще (нали не иска да се раждат деца?) Нещо не я бива горката...
180
7
 
21
 
! Отговори
1 преди 4 години
Тя е тотално луда.Сега и прочетох в интернет животът.Значи според нея не трябвало да има деца...Ама само белите хора да нямат другите могат.Науката и техническият прогрес били тотално невежество тя е учила до осми клас има незавършен девети.Хубаво де колкото могла научила.Баба ми бог да я прости също беше до осми клас ама уважаваше учените и не ги наричаше невежи и измислящи лъжи.Освен всичко останало момичето има няколко психични заболявания мисля че 4 или 5 броя.
179
8
 
23
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
А някой замисля ли се защо дете с форма на аутизъм се лансира по всички медии да говори неща, които не разбира вместо някой сериозен учен да се изкаже вещо по темата? Защо някаква ученичка с псих. заболяване, което видиш ли СЗО скоро го извадили от списъка... въобще говори от трибуната на ООН???