След 27 г. алпинисти се опитват да изкачат Еверест през зимата

Петима души вече са в базовия лагер
15 яну 2020 20:53, Нели Христова
8
След 27 г. алпинисти се опитват да изкачат Еверест през зимата
Снимка: БГНЕС

През 1993 година за последен път човек се качва на връх Еверест през зимата. Първото такова постижение е през 1980 г. Днес, 27 години по-късно, петима мъже ще се опитат отново да достигнат върха в суровото време.

Трима шерпи и двама германци вече се намират в базовия лагер, където се аклиматизират  към височината и чакат хубаво време за да стигнат върха.

Те решават, че ще пропуснат тълпите, които се събраха и поеха към Еверест през април и май, за да предприемат предизвикателство, с което не всеки би се справил.

Германците ще стигнат до върха под съпровода поне на един шерп. Не се знае, дали и останалите двама ще се включат в приключението с тях.

Въпреки че няма закон, който забранява катеренето през зимата, малко са хората, които предприемат подобни действия. Миналата година властите в Непал все пак обявиха, че обмислят въвеждането на по-строги правила относно това, кой може да се изкачва да върха, блокирайки онези, които нямат опит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора без работа си търсят проблеми.Героизъм е да спасиш Родината си, дете или човешки животи, но ходиш по баирите само за да ти напишат името някъде си е чист егоизъм и празноглавие и нищо друго.
6
0
 
3
 
! Отговори
Охлюва преди 4 години
За разлика от 2/3 от германците, може да си позволи собствено жилище. И изобщо не му дреме на оная работа за алпинисти. Хич не мисли за тях.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
4 ще си рискуват живота за да добият слава. Ми успех и без това сме над 7.5 милиарда.
4
6
 
10
 
! Отговори
Ристу преди 4 години
Браво на тези мъже! Това е непреклонната природа на човека - винаги да търси надминава себе си и установените граници. Истински синове на всепобедната си раса. Това е непокоримият човешки дух и жажда за приключения.
3
2
 
10
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Ако тея будали успеят догодина още его маниаци ще пробват да не останат по назад .Това ще предизвика лавина от ненормалници които ще почнат да изпукват масово в един момент .
2
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е героизъм. Охлюва не го разбира,защото може само да пълзи.
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То пък една зима