Биткойн фермата в Кюстендил откраднала ток за 2,5 милиона лева

Двама мъже са задържани за 24 часа
Обновена: 14 авг 2020 08:37 | 13 авг 2020 13:58, Камелия Цветанова
36
Биткойн фермата в Кюстендил откраднала ток за 2,5 милиона лева
Снимка: Dnes.bg, архив

За над 2,5 милиона лева е кражбата на електричество от разкритите две ферми за добив на криптовалута в Кюстендил. Това обявиха на съвместна пресконференция Филип Йорданов - заместник-директор на Дирекция "Експлоатация и поддръжка" на ЧЕЗ разпределение за Югозападна България, комисар Веско Рангачев - заместник-директор на ОДМВР в Кюстендил и административния ръководител на Районна прокуратура в града Иво Илиев, съобщи БТА.

Още по темата
Представители на ЧЕЗ и ОДМВР установиха в две производствени помещения в индустриалната част на града т. нар. ферми за генериране на криптовалута, снабдени с голямо количество техника. Установени на място са били двама души - на 31 и 38 години от София. Единият от двамата мъже има предходни осъждания, свързани с престъпления с платежни инструменти, каза прокурор Илиев и уточни, че и те са били извършени на територията на Кюстендил.

И в двете "ферми" е установено неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа, което е било извършено изключително професионално, каза Филип Йорданов. Той посочи, че по предварителни данни, открадната електроенергия е на стойност над 2,5 млн. лв., толкова, колкото е консумацията на електроенергия на Кюстендил за един месец през лятото. Според предварителните данни, тази електроенергия е била открадната в период от шест месеца за единия обект и три месеца за втория. "Това е най-мащабната кражба, която установяваме", каза още Йорданов.

Комисар Рангачев посочи, че полицията се е намесила, след като е било отказано съдействие на служителите на ЧЕЗ и те са поискали съдействие от областната дирекция на МВР, но задържаните тогава мъже не са оказали съпротива при задържането. Двамата вече са освободени, след като е изтекла 24-часовата мярка за задържане. Досъдебното производство срещу двамата е образувано за неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа и кражба на електроенергия.

По данни на прокуратурата, фермите са работили около година и половина. В момента помещенията са запечатани, а техниката в тях е под охрана, казаха още от прокуратурата.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
11
 
! Отговори
Тъпанар преди 3 месеца
А някоя съвестна медия ще каже ли с колко милиарда ЧЕЗ е ограбил потребителите си, за да речем последните 5 години?
12
1
 
10
 
! Отговори
Инергуту преди 3 месеца
При кражба за 2 500 000 лева за 6 месеца,това прави по 3/три/ мегавата на час—грубо.
Една средно голяма керамична пещ,използва за час 40—50 киловата.
С такива мощни компютри не ни трябва АЕЦ БеляНе
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някой от ЧЕЗ е пасал говедата в тая ферма.И сега ще издоят гражданите а не говедата от фермата или говедаря от ЧЕЗ,щото не ми излиза сметката.Сумите от потреблението не могат да им покрият разходите за заплати и подръжката през лятото.Чудно ми е,защо М.П.не се съгласи да бъдат продадени.Те вече са толкова рядко л@**но,че на лопата не стоят вече.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някой от ЧЕЗ е пасал говедата в тая ферма.И сега ще издоят гражданите а не говедата от фермата или т веднага от ЧЕЗ,щото не ми излиза сметката.Сумите от потреблението не могат да им покрият разходите за заплати и подръжката през лятото.Чудно ми е,защо М.П.не се съгласи да бъдат продадени.Те вече са толкова рядко,че на лопата не стоят вече.
9
0
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 3 месеца
Ами да, след като копаят, е редно да се наричат мини или рудници, а не ферми, ама ха...
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да ми секвестират биткойните в полза на ЧЕЗ.
7
0
 
19
 
! Отговори
И.... преди 3 месеца
Кой го е платил този ток? Да познаем ли от три пъти? Или е много....
6
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нещо не вярвам за 6 месеца да изхарчиш ток за 2.5 милиона лева? Трябва да са се свързали с кабел към електроразпределителното дружество, дето на трафопоста веднага ще му паднат бушоните..

Някой е дал оценката като е гледал в тавана..
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И колко биткойна са изровили за тези пари?
4
1
 
9
 
! Отговори
gamer преди 3 месеца
Да пуснат сега видеокартите на символична цена, че и ние да намажем.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ферма за бит кон.
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българито по-големи храдци от ромито. ВМРО сега ще замълчи и ще отдаде почит на великите, изобретателни крадци на ток за милиони. Няма да иска да ги кастрира веднага.
1
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Биткойн ФЕРМА - щу умра от смях.
То бива неграмотност ама чак пък толкова ....