В кризата: Внасяме повече, отколкото изнасяме за Европа

Основните ни партньори остават Германия, Румъния, Италия, Гърция
25
В кризата: Внасяме повече, отколкото изнасяме за Европа
Снимка: Pixabay

През периода януари - юни 2020 г. износът на стоки от България за ЕС намалява с 6.5% в сравнение със същия период на 2019 г. и е в размер на 17 170.6 млн. лева.

Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 70.5% от износа за държавите - членки на ЕС.

През юни 2020 г. износът на стоки от България за ЕС намалява с 0.8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2 931.5 млн. лева.
 
През периода януари - юни  2020 г. при износа на стоки от България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2019 г. е отбелязан в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (49.4%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (40.8%).

Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (43.1%).

Вносът на стоки в България от ЕС през периода януари - юни 2020 г. спада с 12.1% в сравнение със същия период на 2019 г. и е на стойност 17 273.2 млн. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Нидерландия.

През юни 2020 г. вносът на стоки в България от държавите - членки на ЕС, намалява със 7.5% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2 968.1 млн. лева.

При вноса на стоки от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - юни 2020 г. най-голямо увеличение спрямо същия период на 2019 г. е отчетено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (19.0%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата)“ (54.0%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - юни 2020 г. е отрицателно и е на стойност 102.6 млн. лева.


25
Още от Коронавирус
Лежа в тъмното и се моля за глътка въздух... Болни от коронавирус със симптоми с месеци
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 дни
Каква е тази снимка, помислих че е другото чекмедже на Тиквата....
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Der alte Spinner

Аз един път видях, хубави памучни тениски, Made in Bulgaria.
Усещането на гордост и национален възторг, което ме обзе, беше неописуемо.
20
0
 
2
 
! Отговори
Машиностроител (бивш преди 6 дни
За 11 и 14.
Спомням си Марк Твен (или може би някой друг?):" Не спори с ***, че другите ще помислят че си като него!"
Та предлагам и моля всички останали из форума да не спорят с вас двамата, а да ви пожелаят да сте щастливи с вашите убеждения! Аз поне няма да ви възразя!
19
0
 
3
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 6 дни
* виж 19. Защо го триете? Става въпрос за гумени обувки, които са страшно евтини и много практични, но не за танци и при посещение на опера, а за работа в градината, търсене на гъби и т.н. И тези обувки от веки веков се наричат ***, това е дума , която в провинцията се употребява и не носи никаква обида.
18
0
 
3
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 6 дни
Понякога ходя тук таме из чуждите магазини, вериги, молове, бутици и т.н.! И търся (под волът теле) да намеря някаква стока: пирони, боя, конфитюр, гумени **** ; до машини не съм стигнал още! И където да прочета: Made in Bulgarien!!! И да извикам:хора, това е от моята родина!Но няма такава стока, с изключение на дърва за огрев от Котленския балкан (виж акция на Гешев днес). А и от всички останали наши планини. Само от парка в Банкя няма.
*подарих на един немец за 70 -и рож. ден.Възторг
17
1
 
4
 
! Отговори
Краси с 5 тераси преди 6 дни
Тия евраци по 500 от дълбокото чекмедже ли са?
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 14
Много ясно че през соца за западна европа износът не е бил висок. но пък внос на домати не е имало :)
Иначе за още по-кратък срок преди 39-та БГ има 3 национални катастрофи и някаколко неуспешни войни. Може да се сравни зрелостта на политическата класа:)
А сега просто сме си най-бедният вилает на ЕС, ама това е ОК и няма грижи.
15
3
 
2
 
! Отговори
Песоглавец преди 6 дни
До Анонимен

Щом искаш цяло шкафче с такива банкноти, започни да работиш, вместо да лежиш и да чакаш наготово.
14
6
 
3
 
! Отговори
МКII преди 6 дни
До избирател

Болшевиките сън не ви лови, откакто някой ви подхвърли снимки от "спалнята на Борисов". Крайно време е да си намерите някакво смислено занимание, вместо да обвинявате държавата за всичките си лични проблеми.
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 11
Какво си изнасял, че не разбрах? Тези 10 милиарда долара дълг при Тошо от износ ли са или от внос са? Три пъти фалира държавата между 1944 и 1989-та. Всичкия златен резерв замина за Москава! 1989-та защо опряхме до МВФ и Брейди облигации? Миналата година ноември подобрихме рекорда от 1939-та, 1939-та повтарям за износ на промишлена продукция към Западна Европа. Изнасял си гръсти! Щом боб и мотики внасяхме накрая.
12
1
 
8
 
! Отговори
Ами преди 6 дни
С неукият тулуп толкова. Той дори не подозира, че има проблем. Важното е неговите чекмеджета да са пълни.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
През периода януари - юни 2020 г. ИЗНОСЪТ на стоки от България за ЕС намалява с 6.5% в сравнение със същия период на 2019 г.

ВНОСЪТ на стоки в България от ЕС през периода януари - юни 2020 г. спада с 12.1% в сравнение със същия период на 2019 г.
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Вече трийсет години демокрасия внасяме много повече в пъти отколкото изнасяме тъй като отдавна всечки е разрушене няма какво да се изнася осмен ефтина раотна ръка за слугинаж.Преди България изнасяше зеленчуци, плодове, месо, бяло саламурено сирене, вина, тютюн, цигари, торове и п Сеха всичко това се внася плюс храни второ и трето качество. Скачахме нали, за да се офайдят само някои.
9
3
 
5
 
! Отговори
избирател преди 6 дни
До 8-ми
В спалнята на Борисов бре!!!
Как не се сети?!
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
БЪЛГАРИЯ ОТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКА СТРАНА СЕ ПРЕВЪРНА В ГЕРМАНСКА ПОЛУКОЛОНИЯ КАКТО ПО ВРЕМЕ НА ФАШИЗМА.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Страхотна снимка ...
Някъде май съм виждал такива банкноти, но къде ли беше?
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А от ей тия банкноти на снимката искам едно шкафче
5
3
 
9
 
! Отговори
помня преди 6 дни
Когато има магистрали, ще дойдат и заводи..така каза Тиквата. Е, сега има вълнообразни магистрали с опасни наклони и демодирани мантинели, но...инвестиции няма. Ех, този Орешарски - той е виновен.
4
4
 
15
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 6 дни
Трябва да изнесем Борисов барабар с Караянчева и ГЕРБ към Арабските Емирства - от там внесохме 3 тона Фурми за 10 милиона евро - от там са пачките в чекмеджетата на Борисов .
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не че нещо, но кога през тези години сме изнасяли повече отколкото сме внасяли???