В Северна Корея коронавирус няма, но има 2 млн. ваксини

Населението на страната е около 25 млн.
11 мар 2021 21:44, Нели Христова
22
В Северна Корея коронавирус няма, но има 2 млн. ваксини
Снимка: БГНЕС

Въпреки твърденията за нулеви инфекции с COVID-19, Северна Корея ще получи близо 2 милиона дози коронавирусната ваксина, съобщи „The World“.

Още по темата

Наблюдателите твърдят, че строгият граничен контрол и международните санкции може би са допринесли повече за влошаване на ситуацията там. Когато преди повече от година се появиха новини за откриването на ново заболяване, подобно на пневмония, в Ухан, Китай, съседна Северна Корея беше една от първите държави, които запечатаха границата си. Влизането от чужбина все още е забранено и излизането е почти толкова трудно.

Сега, чрез новата глобална инициатива, известна като програмата COVAX Facility, Северна Корея ще отвори отново границата си, за да получи ваксина за COVID-19. Консорциумът на правителствените, частни и неправителствени агенции на Световната здравна организация обяви наскоро, че ще предостави на Северна Корея 1,7 милиона дози от ваксината на AstraZeneca. Населението на Северна Корея е около 25 милиона.

Не е ясно как ще се извърши доставката и разпространението на ваксината, а служителите на COVAX не отговориха на искането на „The World“ за интервю.

Джером Ким, генерален директор на Международния институт за ваксини, базиран в Сеул, обяснява, че предвид ограничените ресурси на страната и инфраструктурните предизвикателства, ваксината на AstraZeneca е може би най-добрият вариант за момента.

„AstraZeneca вероятно е ваксината, с която могат да се справят най-лесно“, каза Ким, като отбеляза, че за разлика от някои други ваксини, които трябва да се съхраняват при ниски температури, тази може да се съхранява в нормални условия в хладилник. Тя също може да бъде ефективна само след една доза, добави той.

Но някои други медицински специалисти казват, че всякакви опити за провеждане на ваксинации или други кампании за обществено здраве в Северна Корея са възпрепятствани от международните санкции, които имат за цел да накажат Пхенян за неговата програма за ядрено оръжие.

Кий Парк, директор на програмата за Северна Корея в Американската корейска медицинска асоциация, обясни, че медицината и медицинските продукти са технически освободени от забраните за внос, но групите за помощ са много предпазливи по отношение на санкциите на САЩ и ООН.

Правителството на Северна Корея може също да се почувства като свикнало с определено ниво на затваряне и дори да увеличи вътрешните ограничения и ако почувства, че може да поддържа такъв тип система, всъщност може да не се опита да възобнови предпендемичното отваряне, коментират анализатори.

Ограниченията са спрели и почти цялата търговия с Китай, най-близкият съюзник и търговски партньор на Пхенян. Тази изолация създава още по-несигурна ситуация за много севернокорейци. Това създава огромен недостиг на всякакви стоки, включително за основни нужди като сапун и паста за зъби. Цените на храните са се повишили по време на пандемията, което прави някои продукти като царевица недостъпни за най-бедните в страната.

Пхенян също така игнорира многократните предложения на Сеул за хуманитарна помощ и дори смъртоносно застреля южнокорейски държавен служител в морето миналата година, тъй като се твърдеше, че е бил носител на коронавируса.

Изглежда, че пандемията допълнително откъсва Северна Корея от останалия свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
13
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
При положение че СК е затворена тотално от година, не ми стана ясно, как журналята са разбрали за положението вътре в страната? Или използват телепортация или кристално кълбо !
15
7
 
2
 
! Отговори
Праведен преди 3 години
До АнонименБегом марш към Сибир и не забравяйте, предателя !
14
0
 
0
 
! Отговори
Праведен преди 3 години
Да, там няма нищо !
13
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евала на северно-корейците. Ако и в България имаше социализъм нямаше да има и ковид. Границите затворени и влизане и излизане няма. Тази болест разсипа обществото ни. Демокрацията е загубена работа. Хората живеят в постоянен страх: от болести, от безработица, от безпаричие, от безхаберие на властите, от административна репресия, от кражби, от несигурно законодателство, от постоянно увеличаващи се цени, и какво ли още не!!!
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма и гладни. Там е Бахамите.
11
2
 
8
 
! Отговори
НЕВМЕНЯЕМ преди 3 години
А аз вече нямам зеле, вмириса се. Това е следствие от глобалното затопляне. Милото, не издържа на жегите и сега вони.
10
9
 
8
 
! Отговори
Позитано преди 3 години
B Северна Корея няма заразени , защото там мъдро управлява братската социалистическа партия на другаря Ким Чен Ун. Те са нашите кумири и пример за подражание. Слава на северно-корейското и българското БСП и лично на другарката Нинова и другаря Радев !!!
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако излезе с тениска с лика на Бойко Борисов ще ми напълни душата.Бойко трябваше да даде една тениска на Чък Норис, защото има 9-ти дан по киокушин.
8
11
 
10
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
А ние и без международни санкции сме на дъното на бедността .А напоследък цените растат нагоре и то се вижда по джоба на хората . Така е като се набутахме във джунглата наречена ЕС и няма изгледи да излезем от там скоро .Те затова хората наричат България държава на срутищата и тресавищата .
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще има дадат насила ваксини астра зенека и те ще ги вземат? тома е смешно, не познават изобщо корейците. по скоро ще вземат от китай или русия, а най вероятно ще си разработят своя собствена ваксина
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6Тези спринцовки не струват и една стотинка, кой луд ще ги купи?
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ги продадат за бензин както правят с другата хуманитарна помощ.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
беге армия няма, но има военновремеви запас. От време на време го пускат по магазините.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Йемен как е?
2
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смаян и пторесен съм, КАК ТАКА Путин още не се думнал в гърдите, че ще "помогне"?А, сетих се, там съвеЦката пропаганда не минава, щото са още по-брутални, та няма какво да се мъчат.
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмписти.