Как кубинците приемат края на ерата Кастро?

За повечето от тях най-важната тема остава храната
Обновена: 19 апр 2021 22:46 | 19 апр 2021 22:15, Нели Христова
99
Как кубинците приемат края на ерата Кастро?
Снимка: БГНЕС

Новините пътуват бързо през Хавана, но съобщението на Раул Кастро в петък, че ще трябва да се пенсионира и да приключи 62-годишното управление на фамилия Кастро на острова, предизвика слабо вълнение у кубинците, дори и да изпрати вълни по целия свят.

Кубинците го очакваха и у онези, които се биеха, за да купуват храна във все по-трудни времена, има скептицизъм относно това, дали ще има някаква разлика след неговото управление. "Не мисля, че в близко бъдеще ще има значителни промени", казва един човек пред The Guardian. "Поне докато старата гвардия хвърля сянка и влияние върху кубинската политика."

Вместо това той се вълнува повече от новината, че пилешко месо е било забелязано в магазин на авеню Линея, който приема кубински песо, а не щатски долари. Пред него се била образувала огромна опашка, а напрежението се покачвало. Полицията пристигнала, за да запази мира.

В речта си пред осмия конгрес на Кубинската комунистическа партия (ПКС) Кастро каза на делегатите, че се оттегля със задоволството, че е изпълнил своя дълг и "с увереност в бъдещето на страната".

Дори и населението да не беше впечатлено, речта беше интригуваща. Тя дестилира онова, което знаем за човек, който в продължение на десетилетия беше сянка до крещящия си брат.

Това показва колко далеч е стигнал от марксистко-ленинизма през 60-те години до пазарни решения, стига еднопартийното управление, което той смята за опора срещу експлоатацията на САЩ, да остане незастрашено.

Откакто пое поста от Фидел като президент през 2008 г. и след това като по-мощния първи секретар на партията през 2011 г., той въведе важни икономически реформи. Появиха се дребни частни бизнеси, разрешиха се покупко-продажбите на къщи и коли, а след това пристигна и мобилния интернет.

В петък Раул Кастро заяви: "Трябва да премахнем уморената илюзия ... че Куба е единствената държава, в която можеш да живееш, без да работиш." Той каза на държавните медии да не скриват проблемите на страната с "триумфализъм и повърхностност" и се върна към призива си да се появи ново поколение лидери.

Когато двамата братя излязоха от планините Сиера Маестра през 1959 г. с изненадващ брой от онези, които все още са на властови позиции, те бяха в челните редици на битката за равенство между половете и расите. Много кубинци обаче вярват, че тези ранни цели отдавна ги няма.

Кастро призна проблема. Партията публикува данни, за да покаже, че отразява структурата на обществото, но той каза, че наемането на жени и цветнокожи хора за работа е "все още недостатъчно по отношение на висшите офиси в партията, държавата и правителството".

Промяната обаче не идва лесно. Съвсем сигурно е, че Кастро ще бъде заменен като изключително мощен първи секретар на партията от Мигел Диас Канел, 60-годишен, бял президент от мъжки пол.

Експертите сега наблюдават избора на нов втори секретар, който може би ще изпрати съобщение. "Има един човек, който би направил това", казва Уилям ЛеоГранде от Американския университет във Вашингтон. "Първият афро-кубинск секретар на партията в Хавана, Лазара Лопес-Ачеа. Хората говорят наистина много високо за нея."

За кубинците приоритет остава храната. Доналд Тръмп извади от релсите най-важното постижение на Кастро - примирието през 2016 г. с администрацията на Обама. Администрацията на Тръмп засили санкциите, правейки финансовите транзакции на острова почти невъзможни. Роднините в чужбина загубиха способността си да превеждат пари на Куба чрез Western Union. Круизите бяха забранени, туризмът обезкуражен.

Неотдавна в Хавана се проведе митинг срещу "американската блокада" - дълга, плътна пътека от мотори и автомобили, плаващи под кубински знамена, минавайки покрай американското посолство на корниза Малекон.

Дори твърдоликите бизнесмени са изненадани от отказа на Джо Байдън да обърне курса на Тръмп. "Той дори не е направил промените, които са били телеграфни", казва Джон Кавувич, президент на Търговско-икономическия съвет на Куба в САЩ. "Премахването на ограничението на паричните преводи от САЩ дори не би изисквало взаимодействие с кубинското правителство."

COVID унищожи това, което беше останало от икономиката, въпреки първоначалния успех на Куба да я задържи със забележителен ход за създаване на собствени ваксини. По собствена мярка на правителството икономиката се сви с 11% през 2020 г., което доведе до спад на вноса с 40%.

Диас-Канел не показва признаци на отклонение от непримиримостга. Той се придържа към #SomosContinuidad - ние сме приемственост - каквото е и мотото му в Twitter. Лозунгът на конгреса е "Непрекъснатост и единство". Ада Ферер, авторът на книгата "Куба: Американска история", казва: "Приемственост в какво? Недостиг?"

Марта Деус е 33-годишната основателка на Mandao, нещо като кубински Deliveroo. Това е историята на бизнес успеха по време на локдауна, който поддържа много от ресторантите на Хавана - да не кажем и жителите - живи.

"Управлението на бизнес тук е супер, супер сложно", казва тя. "Някои министри и заместник-министри искат да променят нещата, но бюрокрацията все още е супер трудна. Според моя опит нищо особено не се е променило."

Пред магазина на Linea опашката изчезва, заедно със спомена за пилешкото месо. Остават само безкрайните рафтове с филтрирана вода.

Новините също пътуват бързо през Хавана от WhatsApp под формата на брутални мемове, като този: Защо кубинските магазини сега приличат на човешкото тяло? Защото те са 70% вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е те това е острова на "свободата" на победилият социализъм.Глад, мизерия и гнет.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
do 73няма нужда да мълчатда емигрират, кеф ти русия, кеф ти кубаама не като богати туристи за две седмици, отиваш там, гол като мишка, извън столицата и си живееш като другите мишки
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ето какво е класическа бананова република. бг е все пак малко по- добре.Да не говорим,ч е при такъв комшия , да си гол кат манастиркса мишка си е направо престъпление!
62
3
 
5
 
! Отговори
СРАВНЕНИЕТО, ДРУГАРИ преди 2 години
В КУБА СР. ЗАПЛАТА: 20-30 ДОЛАРАВ БГ - 700-800 ДОЛАРА.МЛЪКНЕТЕ ДА НЕ КАЗВАМ И В РУСИЯ КВА Е ЗАПЛАТАТА!
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе комунистическа дивотия , с 2 думи! щото комунизма е голяяяма дивотия!в 21 век да караш коли от 60-те и интернетът ти да прохожда едва, какво е?и да викаш кат ***: да живее революцията, да живее Кастро...заслужават си мизерната съдба.а на съветскитетролове тук ще кажа, че Бг измина все пак огромен път от това - заплатата в Куба е 20- 30 лв, така че не ни вменявайте колко сме зле!
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До гражданиня да видим какво е построено след 89 че нещо ми се губи.за това ли 2 млн българи се изнесоха щото има заводи и има къде да работят.не че всичко беше наред,но работа имаше за всички.вземи и понаучи повече за онова време.тогава говореха че СИВ е като ТКЗС.сега какво е- каквото каже европата това правим.много са слабите места на социализма,не споря.може би имаше предприятия на загуба,но имаше мощни които умишлено затриха.унищожиха конкуренцията ,разшириха пазарите си и ядем ***
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как живеят българите при американското парнтьорство и капитализма?
58
5
 
8
 
! Отговори
опетков преди 2 години
Когато братята Кастро и убиеца Че Гевара правиха революция, те не бяха комунисти. Те се бореха против "диктатора Батиста" и излъгаха народа си, че ще го освобождават. Алчният за власт Фидел докара съветски съветници, които така го съветваха, че докараха комунистическата проказа в една цъвтяща, просперираща държава, зомбираха не особено работливия кубинец, като му обещаваха "пачанга" и изобилие, без да се налага да работи. И виждаме резултата.
57
3
 
8
 
! Отговори
опетков преди 2 години
До Г-н Слави Трифонов Твоят идол е необразован самомнителен надут пуяк. А суверенът наистина си каза думата и даде 26% на "статуквото" и само 17% на твоя умник. И той се чуди сега как да се възползва "от народната любов", без да го бият след това.
56
6
 
5
 
! Отговори
опетков преди 2 години
До Свой до 63 До Гражда Стига си лъгал. Има статистики, които показват как са били нещата, а и някои сме все още живи. Тези цени, за които говориш, сигурно са от 50-60- те години, когато средната заплата беше 80 лв. А 200-300 лв средна заплата никога не е имало до 1989г. Апартаменти свободно никога не са се продавали в градовете(за селата не знам). Когато нещо се продаваше "свободно" минаваше през комисия, която определяше купувача, като с огромно предимство бяха т.н. АБФК (активни борци).
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми как да е приемат. Бананите все още са на уважение.
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да станат отвъд морска територия на...
53
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си живеят в мизерията, те са си свикнали. После ще изпитват носталгия по мизерията. Така че, по-добре кой както си е свикнал в ***.И последно, да си говорят вечно за революцията.
52
1
 
5
 
! Отговори
д-р Иванов преди 2 години
ДО 64 Лично успях да си купя незавършен двустаен апартамент за 13 000лв след като събрахме БИБ влогове с общ "стаж" над 25г-т.е.едно поколение! А трябваше да имаш и категория "нуждаещ се"която се решаваше от"будната съвет"на блока и квартала и"другари"от райсъвета. Заплатата ми бе над средната. Питаха ме:"Къде ти дадоха"-този въпрос обяснява всичко. Отговарях-сам го купих. Продаваха се по-малко отф 20%. А завършването му бе епопея. Всеобщият еквивалент парите бе заменен от"благоноление свише"
51
7
 
3
 
! Отговори
Боко е БРЕМЕНЕН преди 2 години
САЩ няма полза Куба да бъде демократична държава. Къде ЦРУ ще си върти бизнеса ?
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питат Фидел Кастро:- Ще има ли президентски избори в Куба?- Ще има.- А след тях ще има ли нов президент?- Ако изберете мен - ще има.- А ако не?- Тогава ще остане старият президент.
49
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро и у нас ще е като в Куба...
48
5
 
2
 
! Отговори
El Comandante преди 2 години
Приемат го естествено.
47
5
 
15
 
! Отговори
както КПСС и БКП преди 2 години
направиха след 1980 г. - ограбване на държава и народ оф фамилиите на висшата комунистическа номенклатура. Децата и внуците на комунистическите сатрапи изведнъж се превърнаха в свръх богати собственици на имоти, фабрики, банки, и всичко останало което можеше да се окраде.Кубинските комунисти имат обаче огромен проблем - това са кубинските емигранти от САЩ, стотици хиляди от които бяха ограбени и изхвърлени от Кастро и бандата коми престъпници. Кубинци от САЩ имат пари и могат да изкупят острова
46
3
 
19
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
"Вместо това той се вълнува повече от новината, че пилешко месо е било забелязано в магазин на авеню Линея, който приема кубински песо, а не щатски долари. Пред него се била образувала огромна опашка, а напрежението се покачвало. Полицията пристигнала, за да запази мира."===Другарите комунисти ето точно така обичат да живеят. В такива държави. Вечен дефицит, опашки и диктатор да ги управлява. Ама иначе даже в магазина се плаща с лошите американски долари :)))