В Швейцария съдят бивш топ банкер за измами и присвояване

Пиерен Винченц отрича да е извършил нещо нередно
25 яну 2022 21:23, Елка Василева
8
В Швейцария съдят бивш топ банкер за измами и присвояване
Снимка: архив, БГНЕС

Бивш "банкер на годината" се изправя днес пред съд в Цюрих, за да отговаря по няколко обвинения, включително за измами и присвояване, в рамките на крайно рядък за швейцарския финансов сектор процес, предаде Ройтерс.

Пред магистратите се изправя Пиерен Винченц, бивш главен изпълнителен директор на "Райфайзен Швейцария". Заедно с още шестима души той е обвинен и за нелоялно управление и подправяне на документи. Делото е свързано със серия придобивания и продажби от времето, когато Винченц е бил начело на банката. Той и другите обвиняеми отричат да са извършили нещо нередно.

Изслушванията по делото бяха преместени от местен съд в сградата на Народния театър в Цюрих поради големия обществен интерес. През 2014 г. Винченц беше обявен за "банкер на годината" в Швейцария от списание "Биланц".

Прокуратурата търси близо 70 милиона швейцарски франка (77 милиона долара) от седемте обвиняеми под формата на средства и активи, както и настоява да им бъдат наложени финансови наказания и затвор от 2 до 6 години.

Обвинението е взело на прицел и заеми, отпускани на Винченц, както и разходи от неговата служебна кредитна карта, включващи близо 200 000 франка, похарчени в стриптийз клубове, и 100 000 франка за частно пътуване.

Съставена от независими търговски клонове, "Райфайзен" е третата по големина банкова група в Швейцария. През 2018 г. Финансовият надзорен орган на страната (FINMA) обаче откри "сериозни недостатъци" в работата на банката, включително конфликти на интереси и неадекватен надзор в рамките на разследване, свързано с обвинения в измама Винченц.

В края на 2017 г. FINMA прекрати производството срещу Винченц, след като той подаде оставка от всички изпълнителни ръководни позиции и обеща да не поема подобни в бъдеще. Швейцарската прокуратура обаче започна ново разследване и през 2018 г. Винченц беше задържан в ареста за три месеца и половина.

"Райфайзен" отказва коментари по делото и посочва единствено, че става дума за частен случай. Срещу самата банка няма повдигнати обвинения и тя твърди, че е подобрила значително корпоративното си управление след проверката от страна на FINMA.
/БТА/
 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ха, ха, заявил, че е невинен... Много ясно, че така ще заяви, те какво очакват, сам да си надене оглавника? Защо изобщо го казват, какво значение има какво е казал? Няма значение какво казва, а какво е направил, 70 милиона ги няма. Точка.
2
1
 
0
 
! Отговори
Ddd преди 3 месеца
А нашият банкер дето раздаде милионите от Хемус кога?
1
3
 
12
 
! Отговори
Швейцарските банки преди 3 месеца
Ряпа да ядат пред българските по разточителство, кражби и разхищения на средства.