Киберизмама от Африка точи до 100 000 евро от наши фирми

Престъплението се случва на всеки 3-4 дни
15
Киберизмама от Африка точи до 100 000 евро от наши фирми
Снимка: Pixabay

Сложна, но високо ефективна схема за киберизмама точи по 50 000 -100 000 евро от български фирми на всеки 3-4 дни. За това сигнализира началникът на отдел "Борба с киберпрестъпността" към ГДБОП Владимир Димитров пред БНТ.

Схемата е известна като "сменен IBAN" и се използва от северно африкански престъпни групи, предимно в базирани в Нигерия. Те влизат в кореспонденцията на български фирми и подменят IBAN-а, към който те се разплащат със свои контрагенти.

"На всеки 3-4 дни имаме българска компания, която е загубила по 50 000 - 100 000 евро, 2 пъти годишно имаме компании, които губят по няколко милиона лева. Възможността да върнем парите е нищожна, тъй като се използват финансови мулета по цял свят", заяви Владимир Димитров.

Той призова фирмите да проверяват внимателно всяко искане за смята на банковата сметка от страна на контрагент, защото това е сериозна индикация за измама.

Все по-изобретателни стават и педофилите онлайн, предупреди Димитров. Те най-често се свързват със своите жертви във форуми за игри или затворени чат-групи по интереси.

"В подобни затворени чат-групи или групи за игри има и много педофили. Те са големи психолози - действат бавно, методично и печелят доверието на децата. Първо им искат снимка на новия им телефон или на новата им дреха, после на някоя част от тялото им. И ако детето изпрати снимка на част от тялото си, тогава започва изнудването. Най-добрата защита е близостта с детето - да знаем то какво прави, какво го интересува, какво го притеснява и да говорим с него", каза Димитров.

В случай на кибертормоз или киберпрестъпление родителите могат да подават сигнал на сайта на отдела за борба с киберпрестъпността на ГДБОП, в районните полицейски управления по местоживеене, както и на горещия телефон на ДАЗД.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: африкафирмиизмама
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
таи схема върви в Европа и ФАЩ от поне 5г. Явно другите страни вече се научиха и сега започнаха да теглят от третия свят като БГ.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради такива педофили трябва да се върне смъртното наказание или най-малко кастрация.
6
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това е фейк в африка нямат нет според проостите американофенчета
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да крадеш от крадеца не е грях !
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нигериецът взе парите и каза "ще видим".
3
3
 
9
 
! Отговори
браво преди 1 година
да крадеш от крадеца не е грях,срещу кармата и българския господ е безсилен
2
4
 
15
 
! Отговори
IT Пенсионер преди 1 година
Така нареченият нигерийски скам е най балъшката измама, таргетираща най ниски интелигентните среди на обществото. Обекта на измамата получава имейл в който служител на банка го уведомява че има няколко сметки, които са без собственик и ще станат владение на банката ако никой не си потърси парите, затова те уведомяват да си прехвърлиш малка част от парите по тая сметка за да демонстрираш активност и после да предявиш собственост по нея. Тоя, който е налапал тази въдица напълно заслужава да яде д
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми толкова им акъла на българските чорбаджии, щом се вързват на африкански номера !