Русия и Китай застанаха срещу позицията на страните от Г-20

Блинкън каза, че Русия използва зърнената сделка като инструмент за натиск
2 мар 2023 18:00, Йоана Цонева
83
Русия и Китай застанаха срещу позицията на страните от Г-20
Снимка: БГНЕС

Повечето членове от Групата на 20-те нации (Г-20) осъдиха категорично войната в Украйна в четвъртък, като само Русия и Китай не се съгласиха с това, каза настоящият председател на Г-20 -  външният министър на Индия след среща на външните министри на групата в Ню Делхи. Това обаче няма да позволи да бъде изработено съвместно изявление, предават "Ройтерс" и "Би Би Си".

"Резюмето и заключителният документ на председателя Индия" след срещата до голяма степен се придържа към езика, използван в подобно изявление, публикувано след срещата на финансовите лидери на Г-20 миналата седмица. На нея Русия и Китай също изразиха несъгласие с изявленията, осъждащи войната.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън поиска Русия да удължи т. нар. зърнена сделка, сключена с посредничеството на Турция и ООН, която изтича през март.

Руският външен министър Сергей Лавров обаче каза, че самият Запад е погребал тази сделка с действията си. По-специално Москва е възмутена, че санкциите, наложени върху износа на руски стоки (особено торове), остават въпреки всички уверения, че те ще бъдат премахнати.

Блинкън каза, че Русия използва зърнената сделка като инструмент за натиск и систематично и целенасочено нарушава нейните условия през последните месеци.

Според говорителя на руското външно министерство Мария Захарова Антъни Блинкън е поискал персонална среща със Сергей Лавров, но такава не се е състояла, а двамата дипломати са обменили мнения "в движение".

В същото време американската страна съобщава, че те са се срещнали в кулоарите на срещата, но разговорът е продължил по-малко от 10 минути.

Още по темата
Антъни Блинкен е успял да направи три кратки изявления. Той е казал на Лавров, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, разкритикувал е Русия за решението й да се оттегли от договора Нов СТАРТ и е призовал Москва да освободи Пол Уилън, американец, осъден в Русия на 16 години по обвинения в шпионаж.

По време на самата среща на върха представители на Вашингтон и Москва са участвали в редица общи срещи и според източници в Делхи са направили остри коментари един за друг.

Блинкен отново заговори за немотивирана руска агресия срещу Украйна, а Лавров заплаши, че Русия се е договорила с Китай съвместно да противодействат на заплахите и шантажа от Запада.

Пекин обаче не потвърждава факта на такова споразумение.

Индийската страна, домакин на срещата на Г-20 в Делхи, заяви, че споровете на участниците относно ситуацията в Украйна са толкова ожесточени, че най-вероятно няма да има съвместно изявление по този въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да бъде международен форум без великата Укрия, че и без декларация, ц ц :)))
38
5
 
23
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Нормално-Китай няма да поема излишни рискове, но ще прпдъшжи тихомълкою да подкрепя Русия тихомълком. Защото падне ли Русия-пада и Китай. От друга страна, проточи ли се войната с години, САЩ губят всички шансове да се справят с Китай.
37
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пазят си взаимно тиловете от краварите, руснаците и китайците са умни хора.
36
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 29 ми тя по колко на ден използва кинжали,а? С како воюва Русия със артилерия основно,а снарядите тя си ги произвежда.А знаеш ли,че един ирански дрон е 20000 долара,а една ракета която го сваля е 500000 долара.Тия Химарс дето толкова ги хвалите една ракета е 200000 долара,а руснаците я свалят с ракета за 500 долара.
35
4
 
27
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Поддръжниците на увеличената военна и финансова помощ за Украйна в Конгреса на САЩ се опасяват, че поради умората на данъкоплатците от изпращането на десетки милиарди долари в чужбина, разочарованието в политиката на президента Джо Байдън и предстоящото начало на президентската надпревара в САЩ, двупартийната коалиция в подкрепа на Киев може да се разпадне, пише The New York Times. Проучване на Associated Press-NORC, показва, че обществената подкрепа за помощта за Украйна намалява.
34
21
 
6
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Китай и Индия отказват да подкрепят война на висок глас. Путин е разочарован.Китай няма да жертва икономиката си заради диво-тиите на Путин.
33
2
 
11
 
! Отговори
някой се обърка преди 1 година
Я пак провери на Русия колко е воения бюджет ! Защото аз знам ,че е около 45 милиарда долара ,а на САЩ е около 650 милиарда !
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страните от Европейския съюз трябва да създадат свой собствен отбранителен съюз, без САЩ, тъй като те често преследват лични интереси, когато се занимават с въпроси на международната сигурност. Това мнение изрази унгарският министър-председател Виктор Орбан в интервю, публикувано в швейцарския седмичник Die Weltwoche.
31
1
 
16
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Това "САЩ ще продължат да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо" го повтарят всички западняци, но това е по-скоро слоган, мото, а не политика.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До я па ти .Ми тя не може да участва,това беше отговор на коментар.
29
2
 
10
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До Анонимен 29 И през ВСВ и сега живота на хората е еднакво скъп. Не на войната. Човечеството така и не поумня.
28
16
 
2
 
! Отговори
те са следващите преди 1 година
Само че и заедно не струват -- две овце не могат да направят на лъв нищо ! След Русия тези трябва да се разоръжат -- после северокорейците във Иран онея сами ще си обръснат брадите и ще станат демокрация за пример ! Ей-това ще е новия св, ред за който мечтае император Путин !
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 31.Ми те си имат бе.що си мислиш,че шестата икономика в света няма пари за такава война,че някой трябва да я издържа като Украйна,а защо се налага защото тя не произвежда нито снаряди достатъчно нито е имала икономика да се издържа.
26
1
 
5
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Анонимен 25 Втори път прочетох материала заради теб. Никъде не пише че Украйна участва в Г-20.
25
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия се справя добре с военен бюджет от 601 милиарда долараи пердаши Укрия и цялото НАТО с над трилион военен бюджет.
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ им бяха необходими над 200 години от Вашингтон до Буш ин да натрупат 7 трилиона дългове, само за последните две три години имат повече натрупан дълг това няма да продължи още дълго най-много до края на десетилетиято, после американците ще одеднеят драстично, а доларът вече няма да е световна резервна валута.
23
11
 
1
 
! Отговори
Тц,тц преди 1 година
"Многополюсниците" отново правят редовните си азиатски номера.
22
1
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
А вие безсрамно загробихте Украйна и Русия.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 25.Ми кой да я покани като тя не е в списъка това са първите 20 икономики на света,а Украйна не е и в първите 40.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 16.Това не е вярно Русия си има пари и не и трябват луди заеми,както си го мислиш.Една справка на външния дълг на Русия преди войната той е само 500 милиарда,а примерно на Германия е няколко трилиона.И понеже става въпрос за Г-20 това са двайсетте най-големи икономики,а Русия е и в Г-8 това са първите 8 икономики на Русия не и трябват някакви заеми и някой да я издържа в тая война като е с Украйна.