Едва 5% от населението на Швеция пуши

Скоро страната ще е една от първите без тютюнев дим
17 май 2023 21:17, Нели Христова
20
Едва 5% от населението на Швеция пуши
Снимка: Pixabay/HansMartinPaul

Швеция е на път да се превърне в една от първите страни в света, в които няма тютюнев дим, защото по-малко от 5 % от възрастното население пуши.

Тя ще постигне този важен етап през следващите месеци - 17 години преди целта на ЕС за 2040 г., като през последните 15 години процентът на пушачите е намалял от 15 % на 5,6%.

"Нито една друга страна от ЕС не е дори близо до това", казва д-р Делон Хюман, съавтор на доклада "Шведският опит: Пътна карта за изграждане на общество без тютюнев дим", споделя Евронюз.

Той изтъкна "новаторската стратегия" на Швеция за борба с тютюнопушенето, като отбеляза как пушачите са подпомагани да преминат към "по-малко вредни" алтернативи, като снус, никотинови пакетчета и вейп.

"Това се случва в момент, когато други страни забраняват употребата на продукти с намален риск", продължи д-р Хюман.

Популярният в скандинавските страни снус е вид сух тютюн, който се поставя върху венците. Продажбата му е незаконна във всяка страна от ЕС - с изключение на Швеция и Хърватия, въпреки че е широко използван във Финландия, Дания и Естония.

Снусът е свързан с повишен риск от рак на устата и гърлото.

Обявявайки война на тютюнопушенето, Португалия неотдавна забрани пушенето на електронни цигари на открити пространства до обществени сгради, следвайки стъпките на няколко други европейски държави.

"Няма безрискови тютюневи изделия, но електронните цигари например са с 95% по-малко вредни от цигарите", заяви д-р Хюман. "За пушача е много по-добре да премине от традиционните цигари към алтернативни продукти, отколкото да продължи да пуши."

Въпреки че са по-добри за човешкото здраве, вейпът оказва влияние върху околната среда. Към отпадъците от тютюневи изделия - които вече са един от най-големите източници на замърсяване с пластмаса в света, според изследване на Material Focus всяка секунда в Обединеното кралство се изхвърлят две електронни цигари.

Какво е въздействието на отказа от тютюнопушене върху Швеция?

"Ползите от шведската стратегия са огромни", казва д-р Хюман.

Той посочи статистически данни, според които страната има най-нисък процент на заболявания, свързани с тютюнопушенето, в ЕС и 41% по-ниска заболеваемост от рак в сравнение с други европейски страни.

Шведите имат и почти 40% по-нисък процент на смъртност от свързани с тютюнопушенето заболявания, като инсулти, сърдечни и белодробни заболявания, емфизем и хроничен бронхит.

Въпреки че предоставянето на пушачите на по-голям избор от алтернативи е изиграло важна роля, образованието и мерките за контрол на тютюнопушенето също са помогнали на хората да спрат да пушат.

Данните на Данъчната фондация показват, че през 2021 г. цигарите в Швеция са били обложени с данък в размер на 4,51 евро, което я поставя около средното ниво за ЕС.

Франция и Ирландия налагат най-високите мита върху цигарите в ЕС, докато България и Полша налагат най-ниските.

Кампанийната група "Свободна от тютюнев дим Швеция" твърди, че тенденцията за отказване от цигарите спасява над 3400 човешки живота всяка година, като добавя, че 2,84 милиона живота в целия ЕС биха могли да бъдат спасени, ако блокът беше последвал примера им.

Неправителствената организация се опитва да разшири усилията си и в други страни, като Бразилия, като твърди, че има "подарък за общественото здраве" за света.

Според данните на европейската статистическа агенция Евростат най-много е тютюнопушенето в България с 28,2 % от населението, което ежедневно употребява тютюн; след това Турция (27,3 %), Гърция (27,2 %), Унгария (25,8 %) и Латвия (24,9 %).

В миналото гърците са били едни от най-силните пушачи в Европа. Проучванията обаче показват, че жестоката икономическа криза в страната е довела до намаляване на потреблението.

Швеция от години се бори с цигарите. В началото на 2005 г. пушенето беше забранено във всички барове и ресторанти.

През 2019 г. забраната беше разширена, така че да обхване и местата за сядане на открито в баровете и ресторантите, както и обществените места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Да преди 11 месеца
Трябва пълна забрана на пушенето, наркотици, алкохол и всички други описани в статията бууклуци.
12
2
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 11 месеца
90% от тия 5% сигурно са балканци и църни...
11
1
 
0
 
! Отговори
Ван преди 11 месеца
Хелзинг е тоя е напушен
10
1
 
1
 
! Отговори
Даже преди 11 месеца
Си пиеме не сме ощипани очилати ученички
9
7
 
3
 
! Отговори
Соката преди 11 месеца
Слаба ракия сте в БГ! От едни цигари не може да предпазите бъдещите поколения да не ползват! Затова нямате бъдеще-защото не умеете да се грижите за своето бъдеще, т.е. децата ви.В нормалните общества отдавна не е модерно да се пафка табак, а само Мери
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
да слагат си по венците сух тютюн и да умрат от рак на гърлото....там са експериментатори с народа си
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А в тях виждате ли ги дали пушатя стига глупости.лъжат !!!
6
2
 
13
 
! Отговори
ами преди 11 месеца
и в БГ е забранено да се пуши на закрито, но няма заведение, в което да не се пуши. Няма и проверка, която да установи, че се пуши. Винаги проверките не установяват нарушение. дълги години пуших, но се съобразявах - излизах и пушех навън. Сега като не пуша съм длъжен да дишам дима на пушещите, които не се съобразяват. Тъжното е, че хора с мин доходи се лишават от храна, за да си купят цигари.
5
7
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 11 месеца
По това се различават белите държави от аборигените! /С извинение към коренното население на Австралия/
4
3
 
8
 
! Отговори
шевд преди 11 месеца
както и 5 % от чъжете са мъже другото не знае ков как се ползва
3
3
 
8
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 11 месеца
Жена ми бременна не спря да пуши.Сз пари не и давах но за сметка на това майка и и купуваше цигари.За туй ни е такос дереджето не само на страната но и на цялата ни българска нация
2
4
 
4
 
! Отговори
Моята баба едно врем преди 11 месеца
ни викаше - пуфкайте, пуфкайте, ве сте млаадиии.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В България всеки втори. Вече и дете на 9 години видях да пуши.