Украински дронове са повредили руски патрулен кораб край Крим

Причинени са повреди на кърмата, десния и левия борд
5 мар 2024 10:09, Елка Василева
61
Украински дронове са повредили руски патрулен кораб край Крим
Снимка: архив, БГНЕС

Украински морски дронове са повредили „значително“ патрулен кораб на Черноморския флот на Русия край бреговете на контролирания от нея Кримски полуостров, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от украинското разузнаване.

Още по темата
Украинското разузнаване заяви в "Телеграм", че неговото специално подразделение "Група 13" е  атакувало руския Черноморски флот в близост до Керченския проток. "В резултат на удар, нанесен от морски безпилотен апарат "Магура В5", руският кораб "Сергей Котов" е получил повреди на кърмата, десния и левия борд", се казва в съобщението. В съобщението се добавя че стойността на кораба е около 65 милиона долара.

Вестник „Украинска Правда“ съобщи по-рано днес, че руският патрулен кораб „Сергей Котов“ е бил уцелен през нощта от плаващ безпилотен апарат.

Ръководителят на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски - Андрий Ермак заяви в профила си в социалната мрежа „Телеграм“, вероятно коментирайки атаката, че „Черноморският флот на Русия е символ на окупацията и не може да бъде в украински Крим“.

Назначен от Русия високопоставен служител в Крим заяви в „Телеграм“, че железопътният трафик е временно спрян по моста, свързващ полуострова с основната част от Русия.  Автомобилният трафик по моста също е бил спрян за няколко часа, преди сутринта да бъде възстановен.

Ройтерс не успя да потвърди данните от независим източник. Руското министерство на отбраната не е дало коментар при искане за разясняване.

Миналият месец въоръжените сили на Украйна съобщиха, че са потопили, използвайки морски дронове, руски десантен кораб край Крим.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** те съвсем малко са го повредили. и изобщо, той така си беше
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма никакви Калибри,Кинжали, Ками, Саби, Мечове, Сърмати, Посейдони т.н. Бил е чист патрулен кораб без никаква защита по море. -------------- Е, сега и без него останаха
51
3
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
Довечера по цяла украйна ще има дронопад само че от Герани. Надявам се руското ръководство да вземе решение най-накрая да спре тока в Украйна за по-дълъг период за да им изстинат носовете на някои прекалено разгорещили се командващи.
50
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
И какво се оказа Потопили един от серията от 6 кораба създадени криво ляво веднага след 2014 година когато Украйна спира да доставя двигатели както Дизелови така и Газотурбинни за ВМФ на РФ. Серията кораби са квалифицирани като Патрулни защот нищо не се е получило като компановка. Стелт формата не се е получила(пак заради бърза разработка) Кораба едвам развива 25Възела скорост(Еквивалентно на кораби ПСВ) ПВО няма, Противодронни оръжия само картечници и гранатомет срещу аквалангисти.
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не "повредили", а "потопили" лелко, вмирисана. Намали белината и сланината, и пиши по-смислени "статии".
48
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия зорлем искат ушанките да им вземат и Одеса. Тогава без излаз на море ще са приключили вече.
47
4
 
9
 
! Отговори
Русский партизан преди 1 месец
А докато надводните дронове превръщат руския черноморски флот в подводен такъв, кметът на Санкт-Петербург реши да пази града от летящите дронове... с икони. Раздал, моля ти се, икони на автобусите от градския транспорт. Добре звучи. Но истината е една: Все буде Украiна! Россия будет свободной!
46
0
 
4
 
! Отговори
До 35 Бай дрън преди 1 месец
Тъй ли? А случайно да си разбрал, че го модифицираха за СУ-34 ( и то доста отдавна) и сега го плющят само от него? Обновявай си информацията преди да репликираш другите.
45
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е лесно да си руски военен моряк напоследък. Много бързо ставаш храна за рибите.
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо много си повярваха Украинците,че с чужда пита,може да се прави помен!-:) С лихвите ще си го вземе дължимото руснака!-:)
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не само са го повредили, а корабль вече утанул. Пуснат на вода 2021. Почти чистак бърсах нов... муахахахааа...
42
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега в отговор рашистите, в изблик на безсилие ще изправят поредните ирански дронове по жилищен квартал в Киев или Одеса.
41
4
 
7
 
! Отговори
До 31 преди 1 месец
Въоръжение на корвет "Сергей Котов" (проект 22160): 76-мм артилерийска установка, многоканален зенитен ракетен комплекс "Штил1", зенитен ракетен комплекс за близко действие 3М-47, два малогабаритни противодиверсинни гранатомета ДП-65, хеликоптер КА-27ПС. Няма никакви Калибри,Кинжали, Ками, Саби, Мечове, Сърмати, Посейдони т.н. Бил е чист патрулен кораб без никаква защита по море.
40
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пан Зеленски дълги години ще копае злато и диаманти в сибир. А украйна след като загуби войната ще остане без излаз на черно море и дунав.
39
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахах, в Расиа се подготвя увеличение на данъка върху доходите! Честито копейки! Иначе печелите войната, и икономиката ви просперира... ХАХАХАХА
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко па да са го повредили ?
37
6
 
8
 
! Отговори
блицкриг преди 1 месец
Тази нощ бе пуснат под вода още един подводен безпилотен патрулен катер на руския ЧФ. ''С. Котов''. Да му пожелаем дълги години подводна служба.
36
6
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Само че руснаците няма да са толерантни като мен, а директно ще направят нов Нюрнбергски процес и всеки според заслуженото.
35
5
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
То затова и Урсула не каза нищо, като я хванаха в крачка, заговорничейки с ПП от записа на гела. Всичките до един са за затвора, начело с Урсула и хитлерогенералите и.
34
5
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Гледат за замажат положението с хитлеристките генерали от Вермархта, затова ни заливат с безполезна информация.