Основно след 7-ми клас, който иска да си учи и после

Езиковите гимназии няма да приемат деца от пети клас
Обновена: 23 апр 2015 07:29 | 22 апр 2015 20:00, Камелия Цветанова
5
Основно след 7-ми клас, който иска да си учи и после
Снимка: Булфото, архив

Парламентарната комисия по гласува на днешното си заседание да няма прием от пети клас в математическите гимназии, в езиковите гимназии, в природоматематическите гимназии и в хуманитарните гимназии. Това стана при обсъждането на предложенията дали да има ранен прием в тези училища, които са към законопроекта за предучилищното и училищното образование за второ четене.

Математическите гимназии, които най-много настояваха за този прием, няма да са доволни от взетото днес решение, заяви председателят на комисията Милена Дамянова от ГЕРБ, цитирана от БТА.

Тя посочи, че е един от вносителите на предложението за запазването на приема от пети клас и се надява, че народните представители от БСП, които по принцип го подкрепят, ще преосмислят своето мнение при гласуването на законопроекта в пленарната зала.

Дамянова отбеляза, че и към момента, съгласно член 26 "а" от Закона за народната просвета, възможност за прием на ученици от пети клас имат математическите и хуманитарните гимназии.

От ГЕРБ бяхме предложили към този прием да бъдат добавени и езиковите гимназии, тъй като на много места в страната има ранен прием от пети клас в тези гимназии, припомни Милена Дамянова. Тя съобщи на заседанието на комисията също, че от Синдиката на българските учители са предложили от пети клас да има прием само в една паралелка в тези четири вида гимназии, за да не останат без ученици другите видове училища.

Народният представител от БСП Стоян Мирчев заяви, че неговата партия не е против приема от пети клас за определен тип гимназии и отбеляза, че на днешното заседание неговите колеги не са гласували против предложението на Милена Дамянова, а са се "въздържали".

Това не означава, че предложението отпада, то ще влезе в законопроекта за училищното образование при обсъждането му в пленарна зала, добави Мирчев.

Народните представители приеха днес и новата образователна структура, според която основно образование ще се завършва след края на седми клас, а не, както е сега - след осми клас.

Със законопроекта за училищното образование се дава възможност за развитие на училищата в малките населени места, които от основни - могат да станат обединени училища, и да обучават ученици до десети клас, посочи Дамянова.

На заседанието депутатите от БСП настояваха основното образование у нас да продължи да се завършва в осми клас. Стоян Мирчев обяви, че според анализ, ако започне да се завършва основно образование в седми клас, от закриване са застрашени 200 училища, "след като им се отреже осмия клас".

---------

Медийна група Bulgaria ON AIR, финансовият сайт Investor.bg и Bloomberg TV оргнизират конференция от поредицата Образование и бизнес на 11 май 2015 в София на тема: Финансово образование за устойчива икономика. Допълнителна информация за лекторите, програмата и регистрацията за събитието ще намерите в специалния ни сайт - http://edu-business.info/

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/bulgaria/2015-04-22/vrazkata-mezhdu-biznesa-i-obrazovanieto-e-vazmozhna

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Приемът за гимназиите да е след 7.клас. Не е неходимо да се провежда НВО (учениците никога не са гледали сериозно на него,защото има гимназии,които приемат и с тлойки).Най-добре е да се върне стария вариант-всички завършват годината ,който иска нека да ходи да си кандидатсва.Така мотивацията им е по-голямо.От това НВО няма никаква полза.За у-те това е просто един присъъствен ден в училище.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е с цел ония да могат хем да се оженят на 15 хем да имат основно.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То от *** гербери какво очакваш..........математика не се учи за 3-4г. Трябва сериозна, яка подготовка. Не се учудвам защо не са приели закона.
1
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всяка жаба да си знае гьола. Какво е това ранно записване в гимназии. То още не знае да си избърше носа, но иначе гимназист. Приемът за всички гимназии , за всички деца да бъде след 7 клас.Твърдо "ДА"