Ректор с 8937 лв. заплата – 417 дни до екзотични точки

Одит откри неправоремни харчове в Медицинския университет в София
28 сеп 2016 09:00,
69
Ректор с 8937 лв. заплата – 417 дни до екзотични точки
Академик Ваньо Митев. Снимка: архив, Булфото

Академик Ваньо Митев, който ръководи 8 години Медицинския университет в София и вече е бивш негов ръководител, е инвестирал в командировки сума, която е равна на годишната държавна издръжка за 38 студенти, пресмята "24 часа".

Какво свързва Лондон (Англия), Малага (Испания), Куала Лумпур (Малайзия), остров Бали (Индонезия)? Освен че са екзотични дестинации за отдих, те са обявени като важни за повишаване на квалификацията на бившия ректор на Медицинския университет - София – акад. д-р Ваньо Митев.

Знанията, които той трупа по тези места, са по счетоводно приключване и данъчно облагане през 2011 г. в Малага, пак по счетоводство през 2012 г. в Лондон и данъчната рамка през 2009 г. - в Куала Лумпур, както и други детайли на финансово-счетоводното управление.

Вероятно този опит му е бил необходим, за да промотира широките възможности на висшето медицинско образование в България. След като овладява счетоводната и данъчната политика от различни континенти, акад. д-р Митев започва мащабна рекламна кампания за привличане на нови студенти в Медицинския университет от всички краища на света.

Цел, която го мотивира да участва в двустранни срещи в Рим и Перуджа (Италия, 2016 г.), Дубай (2010 г.), образователни форуми в Беларус и Литва (2015 г.), Сантяго (Чили, 2015 г.) и на остров Сал (Република Кабо Верде, 2010 г.). Отговорните задължения на ректор отвеждат проф. Митев на два пъти и до Оман – през 2012 и през 2014 г., по време "Евро-азиатски форум за интеграция". Най-вероятно обаче академикът няма да успее да замине през октомври до Техеран (Иран).

Иначе общо 417 дни от управлението си Митев е прекарал в 68 командировки. Най-активно е работил през 2012 и 2013 г., когато е пътувал 52 и 77 дни от всички 250 работни дни.

Според одитния доклад за тези 417 дни зад граница са похарчени над 250 000 лв. за "надграждащо и обогатяващо капацитета, обучение на ректора и промоционални пътувания в чужбина с цел привличане на студенти".

Какъвто и да е ефектът от тези командировки, средствата, похарчени за тях, измерени в разходите, които държавата плаща за 1 студент (приблизително 6600 лв. годишно) са равни на издръжката на 38 студенти за 1 година.

В одитния доклад от 64 страници, който министър Меглена Кунева дава на прокуратурата, са описани още детайли от 8-те години управление на академика.

Акад. Ваньо Митев е бил заместник-декан, заместник-ректор и два мандата ректор на Медицинския университет в София. Два мандата е и председател на Съвета на ректорите. През 2015 г. е избран за академик. Ректор е на Медицинския университет в София до 15 април 2016 г.

Одитният екип отчита, че като ръководител той е изразходвал бюджетни пари за командировки в екзотични дестинации в нарушение на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор.

Освен командировките на ректора в одитния доклад пише, че "липсват утвърдени правила за определянето на основните работни заплати за длъжностите в Ректората, както и решения на Академичния съвет за определяне на заплатите в Ректората". Така деликатно одиторите се опитват да обяснят защо брутната работна заплата на ректора е 8937 лв.

"Излиза, че аз, който оставих университета на плюс 100 милиона, съм престъпник и трябва да се занимавам с ДАНС, прокуратурата, Агенцията за държавна финансова инспекция. Ако бях оставил университета на минус, прокуратурата с това не се занимава. Това е един пълен абсурд. Оставил съм университета на първо място във всички класации. Това изнесено обучение казват, че е незаконно, а то е разрешено от министерството. По времето на министър Клисарова ние имаме разрешение да открием тези центрове за следклинично обучение в чужбина, а сега това е обявено за незаконно... Това е просто скандално!… Описал съм ясно за какви командировки става дума. Това са командировки, на които са ходили повече от половината представители на университетите в България - държавни и частни. Някои пъти е имало представители на правителствени органи", настоява бившият ректор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е че той кога е работил като все е на екскурзия
56
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно би било ректорът, вече бивш, да посочи какво е направил за подобряване на материално-техническата база - подобрени ли са битовите условия в общежитията, каква апаратура е закупена за обучението на студентите или това не е приоритетно? Вярно, че ВУЗ-ът е автономен, но все пак се издържа с парите на данъкоплатците.
55
4
 
9
 
! Отговори
IT NET... преди 7 години
докато има телета ще има касапи като този от снимкатаНе от всяко дърво става *** затова инкубаторите на безработни са пълни с икономисти,юристи и прочие некадърниьци с нулева реализация.Учи мама да не работиш.ние ще те вредим да пъ.рдиш по цял ден на държавна служба.Няма значение колко увредено и некадърно е отрочето Бум на неспособни да поемат отговорност в живота Запиши Софт Уни *** при Елита на мозъци в БГ с най високият стандарт,който може да има в Източна Европа.
54
6
 
8
 
! Отговори
IT NET... преди 7 години
Само некадърни смотльовци вече записват студенти редовно или задочно щото от тях нищо не става.За да плащат заплатите на такива като тоя Умните или напускат кочинката директно или се записват от училище в СофтУни и след не повече от 3 месеца вече работят на полудневна работа в Ай-ти с 4 пъти минималната работна заплата. До 6 тият месец имат работа,каквато нямат над 98% от българите и стандарт пак такъв.Продължавайте да пълните университети инкубатори на безработни дипломирани сервитьорчета .
53
3
 
9
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Образованието и Здравеопазването са най-социалистическите сектори в държавата.
52
2
 
22
 
! Отговори
раководител е задълж преди 7 години
Раководител означава осъзнато поемане на задължение пред ръководените!Нека ходи на екскурзия, но да плаща от заплатата си. Просто трябва да му бъдат удържани и глобен с лихвата върху направените преразходи. Трябва да се прекъсне манталитета че като е началник може да прави каквото си иска. Всеки си има задължения и срещу работата получава заплата. Ако някой направи преразход в баничарница ще го уволнят нали?
51
9
 
13
 
! Отговори
Дид преди 7 години
...а казват,че за образованието нямало пари?Щом един държавен университет има такава норма на печалба,че да държи 100 млн кеш как да повярва човек в лозунга на управляващите,че "ПАРИ НЯМА".Вероятно ги кътат за друго не за образование.Лично за мен е похвално,че този ректор е управлявал по начин по който се правят пари,а щом се правят то и се харчат.Не виждам нищо лошо да се ходи по командировки.Ако някой ми каже,че ще го поканят на форум в Маями и той няма да отиде до плажа...е няма как !!!
50
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не сам запознат с механизмите на университета. Но да оставиш 100 мил. а да вземеш 9 хил. лв. Загуба е за преподавателя.
49
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До опетков и прочие ''мозъци'Това влиза в задълженията и заплатата от 9К лева на Шопaра, така че да не парадира какво е оставил. Като толкова трябва - разумни бонуси, не по-големи от 2 до 3 месечни заплати, на мандат! Ако му е недостатъчно или не показва резултати, да си търси друга работа или уволнение. Ако не му харесва, да напуска. Плаща му се, както на всеки друг, да работи, а не да се обяснява и оправдава защо краде, tъп ***. Тази пародийна държава е на това положение, народа не го бива!
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този университет на частно си го е взел. Как оставил 100 мил. пък взел 8хил. лв.?
47
3
 
42
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Хм Забравяш една подробност, че единият е ректор, а другият е обикновен гризач. Нашите университети са едни феодални владения на ректорите и обслужващия ги персонал. Прикривайки се зад "академичната автономия", вършат такива безобразия и нагли кражби, че командировките на този са само дребни шмекерии. Направете проверка на заплатите на всички ректори и зам-ректори из цялата страна. Ще откриете чудеса.
46
15
 
15
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Анонимен Поръчковите статии не се интересуват от такива детайли. Ако наистина е оставил университета си с 100 млн плюс както твърди, халал да са му командировките, заслужил си ги е.
45
4
 
39
 
! Отговори
Бай минчо преди 7 години
Нищо лошо няма във висока заплата на висшия мениджмънт. Даже може и по-голяма да е. Ама да си ходи с нея по почивки, басиму и наглеца...
44
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименОт коя масонска ложа е професора ?---------------От конкурентната на Кунева.
43
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи, прецакахте му на човека командировката до Иран.Какъв медик, академик може да е човек с над 30 кила наднормено тегло? Лекарите са по-болни от пациентите си.
42
0
 
32
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
А разправят ,че комунизма не съществувал .
41
0
 
39
 
! Отговори
Аууу,Ужаст преди 7 години
Верно ли бе ? Не може да бъде ? в Бг такива кражби ? -Не !след пет дена четете: " при направената проверка нарушения няма" - парите ги няма,доктори няма , нищо Няма !
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 27Фалкона му монтираха щанга за презареждане във въздуха щото не каца и па не се знае къде летидо Варадеро лети бе, забрави ли :) Нали комисия правиха нещастниците да броят колко пуканки е изял ББ
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tate ne beshe li systo rektor w Med. akademiq edno wreme
38
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ох, как ми се иска да изкарам един курс за повишаване на квалификацията на Сейшелите.