Яйцата по пазарите – златни! Бройката удря 43 стотинки

Причината: фипронилът, птичият грип, сезонът...
6 ное 2017 11:06,
98
Яйцата по пазарите – златни! Бройката удря 43 стотинки
Снимка: архив, Reuters

С до 10 стотинки за брой поскъпнаха яйцата в страната за около месец. В много магазини цената на стандартния размер М мина 30 стотинки, като само за периода 25 октомври – 1 ноември по области продуктът добави от 4 до 29% към стойността си, показват данни на Министерството на земеделието, храните и горите (къде с колко поскъпнаха вижте в таблицата горе вдясно).

В някои търговски обекти пък се предлагат български яйца размер XL на стойности от 37-38 до 40 стотинки, а полските в голяма търговска верига в София удариха 43 стотинки за брой.

Най-евтините и дребни яйца на Кооперативния пазар във Варна в момента струват 26 стотинки за брой. Едрите "вървят" по 29-30 стотинки, а в супермаркетите цените стигат до 32-34 стотинки, предават кореспондентите на вестника. С 6 стотинки само за седмица са поскъпнали яйцата в Бургас, пише "Труд". В някои магазини е обявена цена от 33 стотинки за размер L, а по-големите – XL, се харчат по 35 стотинки едното. От шоково поскъпване на продукта се оплакват и жители на Сливен, Смолян и Благоевград. В някои магазини най-малкият размер неопаковани яйца вече струват по 30, вместо по 19 стотинки за бройката, както беше досега.

"Драстичното увеличение е заради повишените цени на едро, на които яйцата пристигат в мрежата", съобщиха търговци на дребно. "Имаше ден, в който на два пъти променяхме цените“, обясниха продавачи. Опаковката от 6 яйца, размер S, вече се продава за близо 2 лева.

Причините за поскъпването са комплексни, в това число и чисто сезонни, твърдят производителите. Отразява се обаче и скандалът със заразените яйца с фипронил в Европа, който достигна България, макар и едва в края на септември, а ефектите от това се усещат със закъснение. Зачестилите случаи на птичи грип на Стария континент също не задмина България, но най-вече предизвика натиск на пазара в ЕС. Заради фипронила и спада на потреблението на крайните клиенти у нас родните производители се ориентираха към европейските пазари, обясняват експерти. В резултат на този експорт и спадналото вътрешно производство, цената на яйцата се увеличава, категорични са те.

"Над 100 000 кокошки бяха унищожени. Ситуацията на българския пазар е такава, че ако от него отпаднат 200-300 хиляди кокошки, това води до сътресения. Цените, разбира се, се изкривяват и от големите вериги, които диктуват правилата", обясни за вестника Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България. Той прогнозира, че възходящата ценова тенденцията ще продължи до Нова година, а след празниците стойностите ще паднат.

"Яйцата са ги направили колкото кюфтетата, това е безобразие", описа потребителските настроения гневна клиентка от Сливен. Експерти са категорични, че ако ситуацията се запази в следващите два месеца, то и цените на всички останали продукти, ползващи яйцата като суровина, неизменно ще поскъпнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen die WahreitКато ми продадеш яйца с по два жълтъка можеш да забравиш повече да съм ти клиент
91
2
 
0
 
! Отговори
Главен редактор преди 6 години
Колеги ак се срахме с таз публикация
90
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работили сте... живеете в бивша комунистическа държава- това заслужавате, щом още плачете за бай Тошо.На Запад живеят добре, в Русия са беднюхите.Затова децата ви бягат на Запад, защото не искат комунизъм и беднотия.
89
1
 
2
 
! Отговори
Hafen die Wahreit преди 6 години
Аз имам кокошки (златни) снасят по едно яйце на ден, но са с два жълтъка! Ако реша да ги продавам, мога ли да им искам двойна цена- левче за яйце?- домашни!
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Калеко Алеко 18Ако може да се нарече пазарна икономиката тип - предлагането определя търсенето!
87
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яйцата по пазарите златни- причината управлението на гробарите
86
2
 
6
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До Анонимен 82Къде са тия нови заводи и хиляди свободни места ПОСТОЯННО? В коя Бг?Тая продавачка в Павел Баня е за летния сезон и изобщо заплатата не е 1000лв. Повече от 500лв няма да и платят.
85
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво общо има цената на яйцата с образованието?
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво искате, бе! Знаете ли колко е скъп фипронилът?!
83
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вдигнаха малко пенсиите на наи бедните от 180 на цели 200 лева иведнага започнаха всичко да вдигат така че бедните с новото увеличение станаха още по бедни сега могат да вземат продукти колкото когато взимаха пенсия 160 лева и ако това не е подигравка с маиките и бащите ни здраве му кажи
82
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредния картел покровителстван от баце! А защо им давате субсидии? за майбаси или бентлита?
81
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Справка: Минимална работна заплата от 1979 година 120 лева. Едно яйце цена в магазин 13 стотинки. Една обикновена вафла 6 стотинки, супа в стол за работници от 1 до 8 стотинки, хляб- безплатно. Пакет цигари с филтър - от 60 стотинки нагоре, най скъпи БТ кутия, а НАЙ МАСОВИ ФЕНИКС- 80 СТОТИНКИ. Другите цени можете да питате за тях.
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съдържат ценен фипронил за обезпаразитяване на срамни въшки. Струва си.
79
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шматкаИ колко ти беше заплатата бе шматка?80-та година майка ми е започнала работа с 85лв.Остава яйцата да са били по 40 стотинки тогава хахахаха
78
1
 
3
 
! Отговори
Знаещ преди 6 години
До 36 до до 27Кои работници в Германия са 15 пъти по-ефективни, че от нашия клон пращаха хора в централата в Хамбург да учат германците как да им се вдигнат показателите, че са доста под нашите?За металургчен завод става въпрос.
77
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 50Мислиш,че 400лв заплата ги подаряват ли? Блъскаш като вол и мълчиш, защото няма друга работа. Нови работни места не се откриват, нови фирми и инвестиции няма.Ъъъъ ти в коя страна живееш бе?Питам понеже ПОСТОЯННО има новини за нови заводи и обяви за ХИЛЯДИ нови работни места, ама няма кой да бачка, защото *** го мързи та чак го боли.В Павел баня обява 8ч раб.ден с осигуровки на 1100лв за продавач консултант стоя 10 дни.Кой знае може още да стои!?
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До риторичноИзнасяме повече яйца отколкото внасяме.Същото е положението с агнешкого.
75
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Протестирайте да се намалят цените, а не да се увеличават заплатите. Иначе ползата е никаква
74
1
 
9
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Това не е нормално,без каквато и да било причина..аз купих онзи ден xl по 30ст.Една ст по скъпо...Бахтии държавата скапана,такива и т нар търговци.Но,ако не бяха големите вериги да урегулират цените,т нар бг търговец досега да ни беше уморил от глад.Няма по голям враг на българина от българите.Тва е пулуженийту!
73
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми е интересно, защо не протестирате за увеличение на цените, а само да ви се увеличат заплатите? И каква е ползата, че пак няма да ви стигат.В Германия цените са в пъти по евтини от България. Пакетче масло от 200 гр. е 1,50 евро а в България е 6 лв.