Пред публика и организирано: Не улични, а училищни боеве!

Бойните срещи се уреждат тайно от учители и родители
12 ное 2017 07:30, Петя Славова
44
Пред публика и организирано: Не улични, а училищни боеве!
Снимка: архив, Reuters

Ученици продължават да решават проблемите помежду си с юмручни боеве, които се провеждат в различни части на Варна в почивните дни и извън училище. Бойните срещи стават тайно от учители и родители и пред публика от други ученици, които наблюдават битките, пише "Монитор".

Последната информация за сблъсък между непълнолетни момичета достига до Регионалното управление на образованието във Варна с видоекасета. В придружаващото писмо до шефката на РУО Венцислава Генова анонимният изпращач моли за намеса и прекратяването на подобни боеве, на които присъстват голяма група ученици. Сеирджиите насъсквали биещите се с окуражителни викове и ръкопляскане.

От РУО-Варна обясниха, че нямат информация дали в конкретния случай се касае за организиран бой и това предстои да се изясни от компетентните органи, които са поели разследването.

Данните, с които разполагат в просветното управление са, че става дума за конфликт между момичета, които били приятелки преди последвалата саморазправа, записана на видоеото. Двете се познавали от години, но влезли в спор, който не предвещавал подобен развой на събитията.

Ученичката, която нанася побой над другото момиче, е седмокласничка от ОУ "Стефан Караджа". Тя е в училището отскоро, като преди това е учела в СОУ"Найден Геров". Момичето няма регистрирани други прояви на агресия, на насилие или на неспазване на правилата, посочи шефката на РУО-Варна Венцеслава Генова. Битото момиче пък е от Музикалното училище и вече е получило извинения от биячката. Родителите на битото момиче не са подавали жалба по случая.

В момента няма напрежение между двете страни, като момичетата дори са подновили приятелските си отношения. Въпреки това, биячката е включена в целогодишна училищна програма за предотвратяване на детската агресия, а сигналът за инцидента е предаден към Второ РУП-Варна, на територията на която е ОУ "Стефан Караджа", каза още Генова.

Тя припомни, че подобен случай имаше и миналото лято, когато в междублоковите пространства на крайния квартал "Владиславово" се биха ученички от различни гимназии във Варна. В по-далечно минало пък се припомня подобен двубой между ученици от професионалната техническа гимназия, при който след падане на единия от биещите се на земята, се удари фатално и почина.

Според Генова, обществото не е последователно в мерките по пресичането на такива прояви и за постигането на необходимия ефект. Тук не трябва да се подминава и ролята на родителите, които в повечето случаи не знаят къде ходят децата им, когато не са на училище, с кого се срещат и какво правят.  Затова в някои варненски училища вече е създаден Клуб на родителя, в който с педагози и психолози се обсъждат актуални проблеми във връзка с поведението и възпитанието на подрастващите.   
 


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Момичетата с повече адреналин и тестостерон от мъжете, леле накъде върви света.
39
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да има правила ,писмено съгласие от родителите за право за участие.Организациите да спазват закона какви са тея незаконни дейности, а и да се взима такса задължително с касова бележка.Данъците трябва да се отчитат.
38
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...достига до Регионалното управление на образованието във Варна с видоекасета." - Видеокасета! ВИДЕОКАСЕТА! Как, бе? От 20 години няма такова животно. Представям си една замислена тумба полициаи как обикаля антиквариатите, за да намерят къде да я пуснат.
37
8
 
21
 
! Отговори
Boro преди 6 години
Децата на Евро-атлантиците са отличници, спретнати, разумни и кротки. Гореописаните са децата на пролетариата и азиатската ориенталщина. В коя евро гейска държава - Холандия, Белгия, Испания, Германия ли децата са диви, прости и ограничени? Знаем много добре в коя държава уличният бой е национален спорт (не е БГ).
36
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама оставете ги да се избият, бе! Като имат акъл на шведки, нищо чудно, че се държат като такива.
35
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ.ДОЙДОХА ЗАЕДНО С ТРЕТОПОЛОВИТЕ ПАРАДИ.
34
2
 
25
 
! Отговори
манго преди 6 години
Този случай е за първи път в страната и за това не са запознати в инспекторатите и в училищата!!! Ще се отделят средства за комисии и обучение на учителите за овладяване на това ново ,, увлечение" на учениците!!!!
33
11
 
24
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
От изложената статия,това са типично шопски ценности
32
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са ценностите на децата ви недраги "родители"!
31
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека боевете почнат сега! Да победи най силния а всички останали *** да му се подчиняват а момичетата да го обслужват по всякакъв начин
30
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общественото порицание от което ги пазите може да ги превъзпита.Друго си е да ти качат снимката и името на таблото и за вечни времена да си известна като простачка и ку&ве. Само селяндуркит? се бият.
29
2
 
43
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Жените все по мъжествени,мъжете все по женствени.......и после демографски срив.....
28
18
 
32
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
Нормално,това са странични ефекти от оскотяването в панелното гето жк .Чайка във Варна.Там дето има има мизерия,смрад и див путинизъм в най-русофилския град в България
27
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РИО,има камери във всички училища не ги ли знаете или вашият контрол е само документален и формален.
26
3
 
46
 
! Отговори
. преди 6 години
Опростачването е тотално, организиран училищен бой между две пикли ...
25
2
 
32
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Пренатоварват ги с изисквания и очаквания ...та накрая простотията избива ...защото капацитета на някой не стига да покрият образователните изисквания , които пък между другото са толкова калпави ....че нямам думи . Нищо чудно че с желание не ги покриват .
24
1
 
29
 
! Отговори
модерно преди 6 години
На кинолента.......
23
3
 
38
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Освен това прекалено много са ангажирани с училище . По добре вместо на занималня да ходят на клубове по интереси . И вместо домашни работи да прекарват качествено време с родителите - разговори , игри ... Такива неща . Родителите са изнервени че в 10 часа посреднощ още пишат домашни .. Децата са изнервени че по 12 часа са ангажирани с училище .
22
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че са го видяли в полицията на ВИДЕОКАСЕТА. хахахахаххахахаха
21
2
 
34
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Какво очаквате след като не им обръщате внимание ? Ден да мине друг да дойде - на ей така някой си гледат децата ...