Красимир Вълчев: Държавата да върне учениците в час!

14 000 деца не са открити, а 10 000 са били намерени, но...
Обновена: 30 авг 2018 16:23 | 30 авг 2018 16:00,
82
Красимир Вълчев: Държавата да върне учениците в час!
Снимка: БТА

Проблемът с отпадането на деца и ученици от образователната ни система, трябва да бъде решен от държавата, каза министърът на образованието Красимир Вълчев на работна среща на началниците на Регионалните управления на образованието, която се състоя в Камчия днес.

"Миналата година отчетохме 24 000 деца, които бяха включени допълнително в образователната система - подчерта Вълчев. - Усилията за включването на тези деца в образователната система са ежедневни. Отделно от тях са констатирани 8000, които са заминали в чужбина", посочи той.

Образователният министър уточни, че за връщането на децата в образователната система се разчита основно на педагогическия персонал, особено на тези специалисти, които са училища и детски гради с концентрация на деца от уязвими групи, за които били отпуснати допълнително 25 милиона лева.

Според думите му много училища са назначили допълнително образователни медиатори, които работят със семействата на отпадналите деца, но това не означавало, че са обхванати всички деца. По думите му тези усилия трябва да бъдат перманентни по време на цялата учебна година.

Красимир Вълчев каза още, че 14 000 деца не са били намерени, за да бъдат върнати в системата, а други 10 000 са били открити, но въпреки положените усилия, не са успели да се върнат в училище, но работата с тях продължава. Той подчерта, че най-голямото отпадане от системата е след завършване на основно образование.

"Следващите десетилетия ще имаме повсеместен недостиг на пазара на труда, във всички сфери и системи - заяви министърът относно недостигът на учители в училищата у нас. - Тези, които ще влизат на пазара на труда, ще са две трети от излизащите. Все още имаме резерв на пазара на труда - има учители, излезли по-рано от пазара на труда, и сега се връщат, но основната мярка е увеличението на възнагражденията", каза той.

Основният недостиг на преподаватели е особено остър в някои дисциплини - физика, математика, информационни технологии, ресурсни учители, каза министърът. Министерството има пълна инфорамция колко учители се пенсионират или предстои да навлязат в пенсионна възраст, но от друга страна има информация и за учащите във висши училища в специалност с придобиване на педагогическа правоспособност.

В сравнение с миналата учебна година се запазва продължителността на ваканциите, каза още министърът. Разликата е за седми клас, които ще учат с две седмици повече и съответно изпитите след 7-ми клас ще са през юни, но цялата кампания по кандидатстване и класиране няма да е по-дълга.

В момента близо 100 образователни институции се ремонтират изцяло по ОП "Региони в растеж" и програмата за развитие на селските райони, съобщи още министърът. Общо в над 900 училища протичат ремонтни дейности.

По думите на министъра в малко над 50 училища в страната ремонтните дейности няма да са приключили до началото на учебната година, но навсякъде ще бъде създадена организация за стартирането на учебната година. Според него с наближаването на първия учебен ден този брой на училища ще намалее и вероятно ще е около 30-40, предава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спирането на т.нар. детски не работи - за два-три дни от просия се изкарват тези пари.Невероятно - щели да намаляват бумащината, нали това бе целта на "реформата" - стотици списъци, справки, протоколи...
73
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Огромна част от децата са в чужбина.МОН обаче не си направиха труда да извършат справка, където е необходимо, и да се знае,че децата не пребивават в страната. Спуснаха едни огромни списъци,формираха едни "комисии" и учителите ходят по копторите като дететктиви,соц. работници, полицаи..., защото от комисиите само пеадгозите извършват издервателната дейност.За бумащината- да не споменавам.А, като влезе в сградата на училището,дете НЕ става магически ученик - трябва съзнание.Просто вкарваме мебел.
72
0
 
10
 
! Отговори
Учител преди 5 години
Г-н Министър,Вие какво разбирате от образование? Защо пак прехвърляте топката на педагогическите специалисти? Те кое по-напред да правят? Вие на сте ли представител на същата тази държава, която трябва да носи отговорност за образованието, здравеопазването и всичко останало, засягащо гражданите? Елате малко в час, да ви се разкаже играта!
71
0
 
12
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Първото нещо след 10 ноември,което започна да се унищожава,беше училището... След него почнаха млекопреработвателните предприятия...Досетите се защо ...
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма държава,а образованието е пълна боза.Има нужда от промяна,ако родителите само плащат за частни уроци,защо децата да ходят на училище-само на изпити
69
0
 
7
 
! Отговори
германия преди 5 години
И не разбрахте ли че всички и партии и народ и бизнес, ви оставиха да правите каквото си искате и ви гледат сеира как доунищожавате държавата.
68
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 64До 89 год имаше деца след 30 години евроатлантизъм и лемурийство нема деца, Дали ще изчезнем като атлантите или като лемурийците какви са твоите прогнози? Ахаха трябва и на у-ще да ходим за да си мислим, че изобщо има държава.
67
2
 
5
 
! Отговори
filemon преди 5 години
24 000 bg maloletni europeiski grajdancheta sa v mirna tihichka voinichka s bg zakonche za bg zadaljitelno osnovno obrazouvanie i bg sadevbna systema...ah, tozi jazz...
66
0
 
9
 
! Отговори
naco преди 5 години
КОЯ държава ,господин Вълчев? Тази на другарите Борисов и Нинова ли?????????????????????????
65
0
 
18
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 5 години
Ако има някой журналист тук, ще му дам следния жокер: да попита г-н Вълчев според него учебниците и учебния материал добри ли са и имат ли нужда от промяна?И да снимат, искаме да видим реакцията.
64
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 75 г комунизъм - ни деца има , ни образователна система в задунайската губернийка .кво беше ... КПСС , БКП ! КПСС , БКП .... от лумпенизираните червенокожи ...
63
0
 
26
 
! Отговори
10 преди 5 години
До АнонименУмнико,*** само един ден в това училище и ще ми поднесеш извинение безда съм те молил.В пети клас не могат да пишат!?Не пародия , а порнография е там ,на учене и училище!?Стига сме си играли на държава!Идете в Австрия и правете тези номера като тук-аут сте на третия ден!Своге е събирателен пример на хаоса в държавата-избиха хората като кучета и всички са невинни.
62
0
 
34
 
! Отговори
malart преди 5 години
Аз, като учител, трябва да ходя в калта в катуна да търся "ученичката", дето е 7 клас, а не може да пише. Тя вече за семеен живот мисли и има годеник(не че преди това не е била бременна от вуйчо си), а аз ще й говоря колко е супер да пише домашни и да учи химия. Предлагаме пари - демек купуваме ученичката, за да се запише в нашето училище. Това е. Пък дали ще изкара годината или ще отиде да живее при "мъжа си" ...
61
2
 
12
 
! Отговори
V преди 5 години
***. Вие не разбрахте ли че от ваща,, образователна система,, няма нужда народа? Когато народа те отсвири кво може да направи държавата? Държавата трябва да промени образователната система. Основа на която трябва да е основното образование. А после всичко друго да се учи с три месечни курсове на обучение. Няма смисъл ни от вишото ни от средното образование. Ако имаше смисъл народа сам щеше да го ползва. Няма смисъл и Стив Джобс го каза ама мафията герб е по умна от Стив Джобс
60
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавниците и те не са в час.
59
2
 
12
 
! Отговори
БУНТАР преди 5 години
До Анонимен ТОВА Е НАЙ---ТОЧНАТА ДИАГНОЗА НА БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ КОИТО НИ...УПРАВЛЯВАТ.. А МЪЛЧАНИЕТО НА НАРОДА Е РЕЗУЛТАТ ОТ 5--ВЕКОВНОТО ТУРСНО РОБСТВО КОЕТО СЕГАЕЗАМЕНЕНО С БЪЛГАРОТУРСКО ТУРЦИЯ ПАК НИ УПРАВЛЯВА НО --ДЕМОКРАТИЧНО
58
1
 
30
 
! Отговори
закривайте празните! преди 5 години
Тази година много паралелки останаха незапълнени, има много слети класове. Колкото и да търсите учениците, няма да ги намерите. Закривайте ги тия полупразни училища! Поддържате ги с данъците от народа.Пари, ХВЪРЛЕНИ на вятъра.Тези училища няма да се напълнят никога повече.Няма раждаемост, народът масово емигрира.Няма откъде да дойдат деца.
57
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 52И какво като ходеха *** на училище при комунизма?Да не би да научаваха нещо?Аз съм учил до 8-и клас с ***.*** още в 5-6 и клас се изпожениха и не идваха на училище.А *** повтаряха класовете.Освен това разваляха дисциплината,биеха се помежду си или с другите ученици.
56
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До кажееш ли --триятЕтносът го няма. Колко пъти да пишем едно и също- ЕТНОСЪТ ЕМИГРИРА.Раждат тук и заминават.
55
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина министърът какво прави, за да върне учениците в училище? Той е държавата.Кого чака да му свърши работата?Или и той носи само морална отговорност.