Матура "под наем" - "бръмбарите" в ухото гърмят

Продължителната употреба на забранените механизми е опасна
15 май 2019 07:00,
40
Матура "под наем" - "бръмбарите" в ухото гърмят
Снимка: BulFoto архив

Слушалки тип „бръмбари“ изпушват в ушите на зрелостниците при продължителна употреба. За това предупредиха продавачи на този вид шпионска техника, станала много популярна сред ученици и студенти по време матури, изпити и олимпиади, съобщава „Монитор“.

Още по темата

От "малките матури": Лъвът - подъл, лисицата - хитра. Кого избираш за приятел?

Проверка изданието показа, че устройствата не са предназначени за голямо натоварване, а от продължително използване кабелите и батериите се нагряват.

Всяка година кандидат-студентите измислят все по-нови начини, за да минат между капките и да си спестят ученето на 94 произведения от 15 различни автори. Не всеки обаче си дава сметка, че джаджите за преписване крият опасност.

 Един от най-разпространените начини за нелегално написване на отговора на въпросите е използването на слушалки тип „бръмбар“, които включват слушалка и микрофон, работещи с блутут връзка, чрез която се достига до верните отговори. Повечето от този вид продукти са с по 2 години гаранция, а в заглавията на офертите може да се види и че са незаглушими. Това, за което почти никой „търговец“ в онлайн пространството не предупреждава, е, че от нагряване устройството може да започне да пуши, а поради нискокачествените спойки кабелът да прекъсне.

Цената за една такава джаджа варира между 20 и 120 лв. като наемът може да струва 50 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Sasho преди 4 години
Не казвам че издателите са прави, но вие изкарахте, че учат само за Турция и джамииПросто влезте в гуугъл и напишете еди си кой клас еди си каква програма.На дали от всички БЪЛГАРИ тук се е поинтересувал за това. Както винаги четем, без да мислим....
31
1
 
2
 
! Отговори
Ех преди 4 години
Само ще кажа.че в някои региони масово им се попълват изпитите.за да се прикрие адската.отвращаваща неграмотност.и то на деца в 4 клас! А най-отвратителното е.че по "Човек и общество" се дават чисто географски въпроси.само и само децата да не знаят нищо историческо.както и неясно зададени въпроси от сорта"най-обширната"планина???? Децата писали Стара планина.но това не е верният отговор...трябваше по-конкретно да се зададе въпросът..
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Матурите демотивират децата, особено 7класниците. Учителите искат да се учи по всички предмети, но за да кандидатстват им взимат основно мат и бг! От дипломата взимат по два предмета и така приравняват онзи, който полага усилия по всички предмети, с онзи който учи само по два предмета. Когато закона приравнява тези деца, логично е учещото повече да откаже да го прави. Вие ще работите ли съвестно, ако заплатата ви е същата като на онзи който се скатава?
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка година се изпада в истерия с тия матури. Брех! Преписвали!!! Престъплението на века! Най- закоравелите престъпници в Бг са преписващите ученици! И камери наслагаха в стаите и оная вечер по ТВ някаква рускиня със сталинистка закалка обясняваше как щчла за застане незнамси къде в изпитната стая и щяла да лови преписвачите и се подготвили като КАТ-аджии за лов. Това е най- големият проблем на Бг- учениците щели да препишат на матурата! Всички българи светци, по- католици и от Папата.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Поляк 21Понятие си нямаш от матурата по БЕЛ, обаче се изхо.ждаш по форумите.ТЕМИ НЕ СЕ ПИШАТ НА МАТУРИТЕ ОТДАВНА.Темите бяха преди 30 год.
27
0
 
4
 
! Отговори
Petra42 преди 4 години
Трябва да се махнат всички фили от всички учебници! И русфили, и германофили, и американофили, всички те взимат на парче от чужди системи и превръщат образованието ни във Франкенщайн! Всички виждаме това чудовище всеки ден, виждаме го в модата в училище, в тормоза между децата, в оценяването, дори и в уважението към учителите, съучениците и между нас самите.
26
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 14Матурата по литература трябва да отпадне.
25
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се махнат русофилсиките бг автори от учебниците по литература.
24
1
 
13
 
! Отговори
Petra42 преди 4 години
Шокирана съм от това как обикновеният въпрос защо на деца, които ходят на зелено не им се пишат отсъствия, а на онези които не са на зелено, но също не са на училище им се пишат, предизвика масово махане на постове. Наказание ли е че децата не пълнят нечии хотели и получават 72 отсъствия? Чии са хотелите, че толкова се засягате? И нещо много важно - спаведливо ли е всички да не учат, но половината да получават отсъствия, а др половина не? Защо медийте се обиждат от тези въпроси?
23
1
 
18
 
! Отговори
Petra42 преди 4 години
Да поговорим за матурата по математика! Последните 5 задачи са направени така, че ако дете не е ходило на уроци, не може да ги реши, или ще ги реши частично. Отново МОН одобрява учебници, знае какво пише в тях и после изпитва децата на цялата държава по задачи преподавани само в 3% от училищата. Не е ли по-просто да се изпитват децата по общия материал, а онези които искат да ходят в математически гимназии да се явят на специален изпит. Не може заради 5 уч-ща хиляди семейства да дават пари за ур
22
0
 
9
 
! Отговори
Petra42 преди 4 години
Пешо, заради такива успели шмекери за света българите сме нарко пласьори, всякакъв род престъпници и ***. На този свят повечето хора искат децата им да имат достоен живот, а не да са успели шмекери, застреляни от по-успели шмекери или медийни звезди по повод екстрадицията им от някоя латино държава. Образованието все още е начинът да дадеш добър старт в живота на едно дете, за това този старт наистина трябва да бъде качествен.
21
18
 
4
 
! Отговори
Поляк преди 4 години
Литературата не трябва да е задължителна още по-малкото българският език.Англииски требе се учи и втори чужд по избор.Литературата трябва да е тест който развива съобразителност и логическо мислене.Тва темите са отживелица!
20
1
 
2
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Анонимен 3 До отговор се стига много просто, то се и подразбира ама не всеки може. Когато се изтегли темата, изпитваният я диктува по телефона си на някой помагач, който си е на топло в къщи, след това помагачът започва да диктува. Това е толкова просто и логично. Така е откакто свят светува. Лично аз съм ги ловил преди ерата на мобифоните, но ти трябва качествен сканиращ приемник, нещо, което не всяко училище може да си позволи, още повече диапазонът е няколко гигахерца, т.е. доста високо.
19
2
 
6
 
! Отговори
Petra42 преди 4 години
Хора, учителите си затварят очите! Училищата им се оценят по резултатите от матурите, не по реални знания! И не разбирам защо ми махнахте поста, в който казвах че 2 екскурзии и 2 зелени училища на година са 72 отсъствия, които не се пишат на екскурзиантите, но се пишат на дете което не е на зелено и също отсъства. Чисто изчисление, какво толкова се обидихте! Това е липса на справедливост, защо махате истината от постовете!
18
2
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Абе да ви кажа успеваемостта в живота е нещо различно от успеха в училище. Имам жив пример с един шмекер - редовно преписваше , една сттраница не бе прочел, само ходеше да се подмазва на преподавателите и пак една тройки връзваше. Сега кара само БМВ-та и Мерцедеси, постоянно ходи на екскурзии - кеф ти Мавриций, кеф ти Малдиви, Бали, жена му ходи окичена с "декори" за хиляди левове, казват - вадел стотици хиляди пари - много печелел - явно с шмекерии пак....няма да е с честен труд..
17
3
 
6
 
! Отговори
Мъка ей! преди 4 години
Загубена държава от 30 годинни едно и също се обсъжда матури образование пътища учителски заплати лекарски заплати в класната стая чин менделеева таблица и снимка на Раковски.Хората на Марс кацат вече.Изостанала държава!
16
0
 
12
 
! Отговори
Petra42 преди 4 години
Докато от малки децата ги учат на ЛИПСА НА СПРАВЕДЛИВОСТ, каквото и да направят все тая. Те знаят, че могат да си купят отговорите на всички тестове. Не знаят елементарни неща, но ходят в правилната школа, там им дават същите тестове като в училище и те са супер, а когато учителя ги изпита реално те са много зле. Стига се до абсурда, да не се изпитват цял срок реално знаещите, защото след тях на всички трябва да се пишат двойки. А учителите доброволно участват в това, защото и тях ги оценяват
15
0
 
3
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Гърмел А не е ли по-просто да се погледне в ушите на въпросните преписвачи и преписвачки? Може и на други места, дори с металотърсач ако се налага. А може и да се пообиколи терена наблизо и да се хванат подсказвачите.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямо внимание се обръща на матурата по български език, но никой не вижда, че при останалите матури верните отговори изтичат ден преди матурата.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да се реши този сериозен проблем с такива статийки, които никого не плашат. Хората по белия свят, където има качествено образование и изпитване, са го решили отдавна. Влизаш в залата само по блуза, чанти не се вкарват, нищо нямаш и има заглушаване на сигналите.У нас завършва и неграмотното, понеже има шанс за това. Създаден умишлено от тия, които отчитат изкуствените резултати.