Крах на матурите за седмокласници, учениците - тройкаджии

Директори: Няма изгледи за подобряване на положението
5 юли 2019 11:20,
293

Тревожно ниски са резултатите по математика от националното външно оценяване след 7 клас. Средният брой събрани точки е над 33 при максимални 100, което на практика ги приравнява с оценката "среден 3". При дванайсетокласниците пък има все повече двойки за сметка на шестиците.
Още по темата

Неграмотността в българското училище - система, оставена на автопилот

Най-малките се справят по-трудно с казуси, на които могат да попаднат дори в живота, а на големите им липсва въображение, за да съставят авторски текст.

Появиха се нови предложенията като без матура по математика за по-малките и задължителна такава за по-големите. Какви промени са нужни, за да е ефективна образователната ни система? Директорите на столични училища Асен Александров и Диян Стаматов коментират темата в студиото на "България сутрин".

"Като ще измерваме компетентностите в седми клас, трябва да измерваме възможно най-различните видове - математическа, четивна и природо-научна грамотност", смята директорът Асен Александров. Според него матурите след 7 клас не трябва да бъдат вход към друго училище, защото това стресира учениците.

Според Диян Стаматов няма защо изпитите да се теоретизират толкова много.

"Трябва да се направи чисто нов вариант на изпитите. Тези, които предлагаме, са от много години. Те са на хартия, черно-бели, неактрактивни са за учениците. Най-важно по отношение на съдържанието е промяната към практични въпроси, които имат смисъл в живота и да се отблъснем от теорията, която е в основата на всеки изпит", коментира Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му за четвърта поредна година виждаме резултати, които са катастрофални и не се правят важни крачки за промяна. Той смята, че когато се видят такива последици - една шестица в цялата страна и много средни оценки, означава, че съответното ниво трябва да се промени.

"От учителите, от учебниците и от МОН се изисква да променят учебната програма и учебното съдържание да бъде олекотено откъм брой единици за сметка на практически казуси. От учителите се изисква да преподават тези практически казуси и да упражняват, а от учениците да бъдат по-старателни и да мислят повече", допълни Александров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не си насилвайте децата с тази безполезна математика.Завършил съм ТУ преди 15 години и нито веднъж не ми е потрябвал ни синус, ни косинус, ни система линейни уравнения, камо ли матрици и детерминанти.Още от дете баща ми ме биеше като получех мн.добър 5 по математика.*** мръсен ме наричаше двойкаджия.Ако така продължавам съм щял да повтарям.Психически и физически тормоз за нещо, което никога в живота няма да ми потрябва.Не издевателствайте над децата за глупости.
275
1
 
10
 
! Отговори
Бат Бойко с мнение преди 4 години
Тройката на индианчетата от племето ми, им стига да ми садят картофите и да преброят магнолиите ми в градината докато ги поливат. На занимавайте вожда си с глупости де,докато си подремва под палмата...
274
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вземете пример от другите образователни системи,натоварвате безумно децата,материалът,който те взимат в седми клас в Германия например се изучава в университета.
273
0
 
8
 
! Отговори
Аххх преди 4 години
Децата ни са достатъчно стресирани.Нормално ли е заради тези безумни матури ,децата ни да отключват диабет???Постянно да им се набива в главите колко са важни матурите и как нищо не знаят!Децата са богатство и трябва да ги пазим...Те са умни и всяко едно от тях е специално и неповторимо!Това,че имаш тройка,не значи,че си ***, а просто си по-добър в нещо друго!
272
0
 
21
 
! Отговори
Родител преди 4 години
На всички им омръзна от *** в МОН. Тези матури е 4,7,12, а сега и безумието 4 матури в 10 клас ,са абсолютна глупост. Вината за резултатите е на всички умни глави, създали програмите и учебниците на децата. С некадърността си побъркахте и родители и деца.Спрете се вече .Всяка нова реформа е по- ужасна от предишната.Намерете си нещо друго за поправяне и оставете децата на мира. Писна ни от Вас.
271
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За жалост при нас водачите... вземете сегашния и е ясно накъде ни води. -Е, накъде ви води?Забранил е децата да решават задачи или да четат литературни произведения ли? Дъщеря ми е отличничка в СМГ,досега никой не ни е търсил от полицията да даваме обяснения.
270
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този Асен Александров преди няколко години се беше снимал гол в сайт за запознанства. Училището му (51-во), е изрисувано цялото с графити по негова поръчка. Прилича точно на някой склад в Бронкс. Тое е обикновено деграде, прикрива себкато го играе някакъв реформатор, а всъщност е обикновен посредственик и популист. Интелигентността се измерва с това, колко абстрактно можеш да мислиш. Значи, критерият е математика и анализ на литературни текстове. Природните науки са 99% факти и готови схеми
269
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕСЕ
268
0
 
3
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Намалят ценза за да има по добри резултати без да ги интересува, че в даден момент в 7-ми клас ще сричат и няма да знаят колко е 5*5!
267
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е че учениците стават све по глупави... най-високо ниво имат хората от края на 19 и началото на 20 век.. от тогава насам всяко следващо поколение е все по глупаво. образованието се превърна в инструмент за интегриранне към обществото то обхвана повече хора.. знанията станаха по фрагментирани... факт е че дори човешкия мозък се смалява
266
0
 
5
 
! Отговори
Бъдеще Несъвършенно преди 4 години
На управниците мутри им е по лесно да управляват когато народа е *** .
265
0
 
21
 
! Отговори
.... преди 4 години
Нас пък едно време учителите ни казваха, че няма нужда да знаем всичко, важното е като ни потрябва нещо да знаем къде и как да го намерим. Останалото е за обща култура. И без това с времето почти всичко се забравя, ако не се използва. Децата трябва да се учат да разсъждават, а не да запомнят готов материал. В момента образованието е претрупано от ненужни, бързо преподавани уроци, вероятно с цел да растат стресирани, неразбиращи и манипулативни деца.
264
0
 
11
 
! Отговори
Зузу преди 4 години
Е КАК ДА СТАНЕ КАТО МАСОВО В УЧИЛИЩАТА РЕШАВАТ ПО ТРИ, ЧЕТИРИ ЕЛЕМЕНТАЕНИ ЗАДАЧИ НА ЧАС? Математиката е предмет който се научава с много решаване на задачи и практика. Единствено в математическите гимназии децата решават нужното количество задачи и затова ѝ в тези училища средният успех е 96т.
263
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я да забраним уроците, които ви пълнят джобовете, но не и ученическите тикви, да видим как ще се вдигнат резултатите. Децата си викат "Ех, защо да внимавам в час, аз ще го науча на уроците". Интересуват ги само БЕЛ и Математика, по другото - въртят се някъде около 4-5. Добре че се взимат две оценки та има 2 предмета, по които не може да се дънят. Да не говорим колко от 6-иците са постигнати със зубрене в последния момент.
262
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само Левски!
261
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата имат потенциал. Учителите, които имот желание да рабатят със тях постигат отлични резултати. Благодарности към преподавотелите по Математика и Български език в ПМГ Благоевград.
260
3
 
29
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Махнете този 12-ти клас и без това не им се учи на децата .Родителите изнемогват с тези заплати.Навремето до 11-ти клас и матура след това.Защо ги трасирате децата.На терминал 2 никой не ги пита колко са изкарали на матурите в 4,7 и 12 клас.
259
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Системата изобщо не е автопилот!! Там шетат американски фондации!!!
258
5
 
28
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
До 249Напротив - раждат се ***. Интелектът е даденост по рождение, образованието и вложените труд и усилия само го развиват. Има хора и без образование, но природно интелигентни. А когато си ***, си *** доживот /и поколението ти е тъпо/, та ако ще професори с фуния да ти наливат знания в главата. Повече от половината новородени са малцинствени, с IQ съизмеримо с номера на обувките им. Вари го, печи го, от него нормален човек няма да стане!
257
0
 
5
 
! Отговори
... преди 4 години
Ако я видиш, ще си кажеш "Тая ще я издъня направо". Да ама не - от тъмносините се хвалят че си я дънят редовно. Пропаднала работа ви казвам, пропаднала...