Как приемат родители и учители новите изпити след 7 клас?

Директор смята, че учителите са готови за промените
5 мар 2020 12:15, Ния Христова
19
Как приемат родители и учители новите изпити след 7 клас?
Снимка: Pixabay

Министерството на образованието обяви новите промени за изпитите след 7 клас, които са наистина необходими. "Възпроизвеждането на определено учебно съдържание трябва да бъде заменено с неговата практическа насоченост", коментира Венелина Николова, директор на 125 СУ "Боян Пенев" в ефира на bTV.

"Ако искаме да сме адекватни на времето и на целия свят, както и да се представяме добре на тестовете ПИЗА, където има точно такъв тип въпроси, трябва да ги прилагаме и в българската образователна система", допълни тя.

"Ние сме за всякакъв вид модерни оценявания и изпитвания, както и за реформи, но на родителите им писна от експерименти", заяви Васил Николов, който е член на организацията за качествена и иновативна образователна система. Той смята, че всички се страхуват какво ще се случи.

Още по темата

"Ако всички знаем какво ще се случи, добре, но всички живеем с мисълта, че от МОН нещо ни спускат", допълни Николов.

Венелина Николова обясни, че учителите са готови за тези промени. Директорът допълни, че промяната касае главно децата, които са в четвърти клас, ако не бъдат въведени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо като държавен изпит при студентите, но те поне имат конспект. А учебниците се прибират след края на годината. На тази възраст е невъзможно по толкова предмети да се възпроизведе материал от три години назад
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой пак трябва да захлеби от продажбата на помагала. Не им стига печалбата от тренировчните тестове по БЕЛ - през 2-3 години форматът го променят, че да не би хората да си предават на старо свитъците. Сега ново им щукнало. Как няма нищо устойчиво в развитието на образованието, как всеки път всичко е на парче? Грешка - има едно устойчиво - съсипването на образователната система. Каква ПИЗА, при положение, че МОН не ориентира към практически умения, а само към зубрене.
16
0
 
1
 
! Отговори
До14 преди 4 години
Майка съм на 2седмокласници.Да,така е.Има деца,за да усвоят висша математика в седми клас ходят на 2места на частни уроци.За оценка4,5.
15
0
 
10
 
! Отговори
честно преди 4 години
Как реагират родителите ли? Ами хората,които още не са емигрирали се чудят дали да не емигрират и да си запишат децата в чужбина. Колко пари за уроци ще спестят,защото не знам в друга европейска държава през една година децата да ходят на изпити и да ги побъркват. В Германия,който е беден учи само до 8 клас. На никого не му прави впечатление,а тука и с 3 висши може да останеш без работа или да получаваш мижава заплата. Нормално ли е кажете?
14
1
 
7
 
! Отговори
между редовете преди 4 години
АЗ от прочетеното разбрах,че ако искате детето ви да влезе в престижно училище, НЕ трябва да ходи на училище,а само на частни уроци, където ще му обяснят как да се подготви по всички предмети,защото на изпита ще бъде нещо съвсем различно от написаното в учебника и обясненото в клас Излиза,че на всеки етап образованието в България Е ПЛАТЕНО. Направо закривайте училищата до 4 клас, до 4-ти клас децата нямат оценки и държат матура за крайна оценка,която пишат в дипломата.
13
0
 
7
 
! Отговори
загрижен родител преди 4 години
НЕ знам защо са тези ,,модерни оценявания"след като е ясно,че и на родителите им писна от опити. Децата НЕ са лабораторни мишки. Мен НЕ ме вълнува ПИЗА и тестовете й. Защо трябва всичко да копираме от чужди програми? И питам министъра, какво значи изпит по всичко както е написал в предната статия? Нещо спомена за изпит по природни науки,че ще има въпроси по география,които нямало да бъдат както в учебника. Министре, природни науки са и физика и химия,в 7 клас са два отделни предмета. Уточни!
12
0
 
2
 
! Отговори
Пипи дългото чорапче преди 4 години
Не се бойте.От реформа на реформа става по зле.А училищата са си една система в която всеки гледа заплата,отпуска,частни уроци.Щом Захариева говори за Балабан,а Веждю за култура;Щом има пекинска патица и Винету.Едно момиченце ми казва,че не му се учи.Аз учудена:Ами професия?Ще стана като Бойко .Идеал на съвременно българче
11
0
 
6
 
! Отговори
До матура 1, преди 4 години
Какво да разбереш, като нищо написано няма. Само цитати. Като папагали са тия - препис и цитат. Никаква мисъл!
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ви държи на работа, писачи? Само рода и любовници ли сте се събрали?Заглавието е голо, а под него няма нищо съдържателно. Е какви ще са тези изпити, кое им е "новото" и, в крайна сметка, къде ви са допитванията до родителите и учителите конкретно за тези "нови" неща?Научете се да пишете поне на ниво трети клас!
9
0
 
6
 
! Отговори
? преди 4 години
Каква е тази "статия"? Само клиширани цитати и нищо повече. Това е всичко друго, но не и журлналистика.Преводите, преразказите и цитатите не са ваше творение и за тях не виждам защо ви се плаща.
8
1
 
4
 
! Отговори
Мимето преди 4 години
До матураНа този етап само говорят за поредните промени и няма какво да се разбира. Кратко казано-искат изпитите след 7 клас да обхващат всички науки, не само бел и математика. Пеят мантрата, че искат да има овече практически опит и да елиминират зазубрянето. Обаче, само си пеят. Зазубрянето може да бъде елиминирано и към днешна дата, ако учителите преподаваха качествено и бяха гъвкави в прилагането на спуснатите от МОН програми. Т.е. учителите активно участват в измисляни от МОН глупости.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те , директорите всичко ,спуснато им от министерството смятат за добре , стига да не им са застрашени местата дори нямат смелост да си кажат мнението по наболели въпроси-ти и за това са директори в изстрадалата ни татковина ,ама контрата е в учителите-който от тях обаче рече да посочи недомислените неща , има една директорска па..с..мина ,дето веднага му скача -те пък за това са назначени от директора..истински реформи чакайте на куково лято
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кажете по-просто - на какви уроци, при кои учители ще трябва да се ходи на частни уроци, за да се вземе изпитът?Става въпрос за пари.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова сме на домашно обучение!!!
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Побъркаха и родители и ученици и даскали с тези непрекъснати експерименти. Аман от промени. Аман от пишман експерти в МОН. Стига вече.
3
3
 
3
 
! Отговори
Боб преди 4 години
Пращам си детето на училище за да се учи, за да получи знания и да може по-лесно да се справя с трудностите в живота. Искам да знам, с какво новата схема, ще помогне на учителите да се държат по-човешки с децата. Какво се променя в програмата за да може да ги подготви за тези изпити? Защото това ми се струва повече от същото не учим децата, а само им показваме колко не знаят.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията е страхотна, съдържа много изчерпателна информация :)
1
0
 
13
 
! Отговори
матура преди 4 години
Нищо не разбрах от написаното!