Близо 4500 първокурсници във ВУЗ-ове няма да плащат такси

Всички учат в защитени специалности с недостиг на пазара на труда
10
Близо 4500 първокурсници във ВУЗ-ове няма да плащат такси
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет одобри освобождаването от такси на студенти първокурсници, приети през учебната 2020/2021 година в професионални направления и защитени специалности с очакван най-висок бъдещ недостиг на пазара на труда.

Списъкът на професионални направления и защитени специалности ще обхване 4476 студенти в първи курс на предстоящата академична година, в т.ч. 3883 студенти в редовна и 593 в задочна форма на обучение.

Освобождаването от заплащане на такси за обучение ще допринесе за това да бъдат подготвени висококвалифицирани специалисти за целите на икономическото и общественото развитие на страната, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: защитени специалности
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
ЗАЩО УЧАТ В ЧУЖБИНА преди 3 години
ЗАЩО НЕ ПУБЛИКУВАТЕ ПРОСЛОВУТИЯ:" Списъкът на професионални направления и защитени специалности"ПРЕДИ ВРЕМЕ ЗА ДА РАЗБЕРА КОИ ИНЖЕНЕРНИ СПЕЦИАЛНОСТИ СА "ЗАЩИТЕНИ"ЗАГУБИХ МНОГО СИЛИ И ВРЕМЕ - НАКРАЯ ОТ ГЛАВЕН СПЕЦИАЛИСТ В "М.Н.ОБРАЗОВАНИЕ" МИ РАЗЯСНИ ЧЕ ЕДНА САМО ИНЖЕНЕРНА СПЕЦИЯЛНОСТ Е ЗАЩИТЕНА:"АРХИТЕКТ"НО ЗАЩИТЕНИ СПЕЦИЯЛНОСТИ СА: ВОДОПРОВОДЧИК,ОГНЯР И Т.Н.СЕГА НА ЯСНО ЛИ СТЕ ЗАЩО НАЙ ДОБРИТЕ УЧАТ В ЧУЖБИНА.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
проклети да сте Вие политици, които с Вашите реформи гоните детето ми да учи в чужбина.
8
0
 
2
 
! Отговори
ТАКА СИ Е преди 3 години
ВЕСЕЛИНКЕ,ВЕСЕЛИНКЕ КЪДЕ ЩЕ БЪДЕ Десислава Илиева от СМГ СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА - СТУДЕНТКА В ЧУЖБИНА ВЕСЕЛИНКЕ..УНИВЕРСИТЕТИТЕ ВИ СА НА НИВО "П.У.Ц." И "КОЛАРАО-ЖЕЛЕЗАРСКО УЧИЛИЩЕ"ВЕСЕЛИНКЕ - ВСИЧКИТЕ ДО ЕДИН.ДИПЛОМИТЕ НИКЪДЕ НЕ СА ПРИЗНАТИ ВЕСЕЛИНКЕ ОСВЕН МЕДИЦИНСКИТЕ ПОНЕЖЕ ЕВРОПЕЙЦИТЕ СА ЗАКЪСАЛИ ГОРКИТЕ И СИ НЯМАТКОГАТО НЯКОГАЗ ВЛЕЗНАХ В "МЕИ" ЗА 80 МЕСТА КАНДИДАТСВУВАХА 11000 ДУШИ- СЕГА ЦВЕТА НА НАЦИЯТА УЧИ И ОСТАВА ЗА ВИНАГИ ТАМТАКВИЗ РАБОТИВЕЖ "КАНТОНСКАТА"КЛАСИФИКАЦЯ НА ВУЗ ВЕСЕЛИНК
7
0
 
2
 
! Отговори
БЕЗСМИСЛЕНА СТАТИЯ преди 3 години
ТА КОИ СА ВЪПРСНИТЕ СПЕАЛНОСТИ ??СТИГА ГЛУПАВИ СТАТИИ С ГРЪМКИ ЗАГЛАВИЯ
6
0
 
3
 
! Отговори
до всички преди 3 години
До Някой сида наложат ефективни договори с новите студенти свързани със задълженията им след завършване на вуза финансово обвързани
5
0
 
3
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Е как няма да намерят, с 3ката от матурата и без такса, вътре! Бъдещи адвокати, финансисти и тн. После олеле майко няма качествени кадри! Е как да има в Студентски град са други професии на почит
4
0
 
1
 
! Отговори
ГЕРП-ОППП политики преди 3 години
Държавата плаща яко и те бягат после в чужбина защото няма добри заплати.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Някой сиНе е нужно да бъдат съкращавани преподаватели в нелогично многото ни висши учебни заведения.Нужно е да се съкрати броят на тези висши училища, не повече от 7, което е според световните стандарти, на всеки 1 милион население - 1 университет. Инженерните специалности да ги обединят в една Политехника, а всички ВУЗ-ове, свързани с различните видове изкуства - в един ВУЗ по изкустватаПосле една яка цедка по високи критерии и за назначение на преподаватели, и за кандидатстудентите.
2
1
 
0
 
! Отговори
sperko преди 3 години
Недостиг на кадри? Няма такова нещо.
1
1
 
12
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Пак като намерири студенти за тия специалности , пак добре. След някоя година като гледам няма и 1000 желаещи да намират и ще трябва да съкращават много преподаватели.