382 неделни училища в чужбина за новата учебна година

Те вече имат опит в дистанционното обучение
4
382 неделни училища в чужбина за новата учебна година
Снимка: flickr

Учебната година ще започне с 382 български неделни училища в чужбина, в които се изучава роден език, култура, история и география на България. Това съобщи Наталия Михалевска - директор на Дирекция "Образование на българите зад граници и училищна мрежа" в МОН пред БНР.

По думите й те са по-подготвени, защото имат вече опит от дистанционното обучение, тъй като още от 2017-а година Министерството на образованието е дало избор на българите в чужбина да се обучават дистанционно и в частично присъствени часове.

Михалевска подчерта, че работата на преподавателите в дистанционна форма на обучение на деца в чужбина трябва да бъде още по-мотивираща, защото те учат редовно в други училища - в съответната страна, в която живеят.

"Стараем се да създаваме мрежа от училища, които се подпомагат взаимно. Първото нещо, което направихме, е създаването на Национална електронна библиотека, където има секция за българите в чужбина и учителите могат да споделят и публикуват материали за работа в електронна среда", обясни тя.

Училищата имат свободата сами да решават в каква форма да провеждат заниманията, в зависимост от епидемичната ситуация в страната, в която са, обясни Наталия Михалевска.

По думите й МОН предлага промени в нормативната уредба, които са свързани с решаване на въпроси не само в епидемична среда:

"На учениците, които завършват електронно обучение без присъствени часове, досега не можеха да се издава удостоверение за завършено обучение по стандарта на МОН, а само да сертифицират онлайн знания. Сега ще могат да получат това удостоверение, с което могат да се завърнат в България, без да полагат приравнителни изпити".


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Георги преди 1 месец
Не мога да преценя кое е по-вредно за децата. Това, че ще станат *** от липсата на социална среда или това, че ще им се повреди зрението от висенето на пред монитора. За образованието е ясно, че така или иначе няма голяма стойност.
2
0
 
4
 
! Отговори
44 преди 1 месец
Тези уроци са платени! Нищо не плащаш спокойно! По-добре бъди благодарен на тези родители въпреки че такива като теб са ги прогонили от родината им водят децата си да учат езика! Комунистически ***! Не читател, а *** си!
1
5
 
2
 
! Отговори
читател преди 1 месец
-Наталия Михалевска - директор на Дирекция "Образование на българите зад граници и училищна мрежа"-
+ 382 училища, на тези които не плащат и стотинка данъци на БГ.
Защо аз ще плащам за децата им?