Акад. Юлиан Ревалски ще е за втори мандат председател на БАН

Той беше избран с 68 гласа от 86 гласували членове
30 ное 2020 21:17, Анисия Иванова
17
Акад. Юлиан Ревалски ще е за втори мандат председател на БАН
Снимка: БГНЕС

Акад. Юлиан Ревалски е избран за председател на Българската академия на науките за периода 2021-2024 г. Заседанието на Общото събрание на БАН за избор на председател се проведе онлайн на 30 ноември. Съгласно противоепидемичните мерки в страната тайното гласуване се проведе по предварително уточнен график, съобщиха от БАН

Акад. Ревалски е избран за председател на БАН с 68 гласа от 86 гласували членове на Общото събрание на БАН . Подадени са 9 бели бюлетини, 2 гласа са невалидни, а 7 души са гласували с „не“.

Акад. Юлиан Ревалски беше единствен кандидат за поста. В Програмата си за управление на Българската академия на науките (2021-2024 г.) той акцентира върху устойчивото развитие на човешкия научен потенциал в Академията, активното участие на учените от БАН в иновационни разработки, още по-широко участие на БАН в образователния процес на всички нива и затвърждаване не Академията като основния експертен център на страната. 

Акад. Ревалски е председател на Българската академия на науките от 2016 г., а в периода 2013-2016 е директор на Института по математика и информатика на БАН. Областите му на научен интерес са свързани с изследване на операциите - оптимизация, вариационен анализ, теория на игрите; функционален анализ  - геометрия на банахови пространства и монотонни оператори и в сферата на общата топология - топологични методи в оптимизацията и многозначни изображения. Има 60 научни публикации, цитирани над 600 пъти.
 


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Анонимен 8, дори статистическите данни не са ти известни.
53 са университетите и колежите ни. Бройката се мени ежегодно според атестациите - били са и 54, в друга година 52 и т.н.
Институтите на БАН допреди десетина година бяха 69 (!), но след т.нар. международно оценяване, от кумова срама обявиха, че са направили реформа и са намалили броя на институтите на 42. Всъщност сляха някои от тях, за да не остане без работа някой
хайлазин-връзкар. Има и 11 специализирани звена и централна администрация
15
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 1 месец
Не се излагай. Знаем какво "създаде" БАН.
Ти знаеш ли колко от служителите на БАН са над 55 г.? Повечето.
Знаеш ли колко от лицата, които бяха партийни секретари на съответните институти през 1988, 1989 г. днес са на ръководни длъжности в БАН? И това не знаеш.
Имаш ли представа каква част от "лустрираните" доносници днес са ръководители на секции и директори на институти в БАН? Всички които не са пенсионирани, а те никак не са малко.
Прочети статията на П.Иванов "Лъжите на комунистическата БАН"
14
0
 
1
 
! Отговори
До 12 преди 1 месец
.... въпреки че новият закон не изисква кандидатите за длъжност "асистент" да имат научна продукция. Изисква се само диплома за висше образование.
Но причината е друга.Според този закон, ако 2 години е на научна длъжност, после може да кандидатства направо за хабилитиране, ако представи продукция с нужните качества.Така се дава възможност на лица, които изкуствено бяха бавени чрез интриги.
Е, на други места назначиха за асистенти нечии роднини, които да момента не са и помирисвали научна работа.
13
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 12 преди 1 месец
Ти казваш, че е станал академик с такъв брой статии, какъвто се изисква, когато човек кандидатства за титлата "професор".
Ако поразровиш историите в различни институти на БАН и то от последните десетина години, след приемането на новия Закон за академично развитие, ще се увериш, че някои дългогодишни служители висшисти-обикновени специалисти, не получиха дори преназначаване на длъжност "асистент", макар че представиха подобна по обем научна продукция, въпреки че по закон........
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
60 статии и 600 цитирания и е готов академик. Това е невероятно. За професор се искат толкова статии. Симеон Дянков им го каза- Закривай старчоците.
11
1
 
3
 
! Отговори
Патока преди 1 месец
Състезание с 1 кон.Made in BG...
10
2
 
5
 
! Отговори
v преди 1 месец
поредните безполезници на държавна хранилка
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дянков като е бил прав за БАН, защо отиде да работи в грузинкската академията?
Нали щеше да пляска руснаците, а после започна и за тях да работи.
Дянков - това е българския Шрьодер, като каже че небето е синьо виж дали не не оранжево.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам какви са тези лъжи са партийните книжки? БАН са 6000 души, в негов има и хора на по 30-45 години, очевидно няма как да имат партийник книжки. Доколкото е имало такива хора те бяха 100 -200 човека и отдавна бяха лустрирани и то на два пъти - веднъж с закона Панев и веднъж преди него. Голяма част от старите кадри са пенсионирани.
БАН са създали много неща, например калкулатура EЛКА-6521, компютъра правец, дозиметъра "Люлин", който летя в Космоса с полет на НАСА.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прец царско време БАН са били 3-4 институа, а днес са 53. Прец царско време в страната е имало три научно заведения - БАН, Софийският универстет и МНИ, който е създаден с обществено-научна, а не с образователена цел. А днес има над 50 университета. Има преразход на учени. А стандартът на живот не е като при царско време.
6
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 1 месец
Какво общо има тук ГЕРБ?
Партиите не бива да се бъркат в политиката. През 2019 БАН получи от бюджета над 106 милиона, но тези пари в по-голямата си част отидоха нахалост и вина за това имат шуробаджанаците - ти ще назначиш зет ми, а аз ще взема за редовен докторант твоята племенница и тем подобни. Повече от 70 години там важат такива правила.
Лечението на проблема е: Нека да има БАН, но да се издържат сами. През царско време от бюджета са получавали две заплати и финансиране на едно списание.
5
3
 
5
 
! Отговори
чиател преди 1 месец
БАН е като Светия синод (съседа му), с векове нищо не променя.
Който не се променя - умира.
4
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ауу без тез сме на никъде :))) Дайте да дадем милиони да си джуркат молекулите .Били дърти. Мой да са дърти ама имат партийни книжки от Бойковата Комунистическа Партия БКП .За тва ще джуркат .А вие ще плащате
3
8
 
11
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 месец
Избор чисто по български - само с 1 кандидат разбира се.
Дянков беше прав за БАН, жалко, че не го ликвидира докато още можеше...
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Юлиан Ревалски е от гр. Симитли.
Почтеното беше да се оттегли. Единствен кандидат за поста. Да вземе да се скрие в някоя дупка и да не се показва.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е без значение, защото се видя че политиката на ГЕРБ в науката е ялова и безидейна.