ВУТП: Училище със 140 години традиции и бъдеще в образованието

Подробности от Борис Станимиров и Миглена Темелкова
Обновена: 12 май 2021 16:01 | 12 май 2021 09:55, Ния Христова
0

Висше училище по телекомуникации и пощи  - училище със 140 години традиции и бъдеще в образованието. С какво се отличават от другите?

 "Преди да започнат да се обучават в най-модерната IP телефония, нашите студенти се запознават с историята на телекомуникацията в цялото ѝ развитие. Започваме с морзовия апарат, след това преминаваме към по-модерните машини", каза експертът по международно сътрудничество Борис Станимиров пред Bulgaria ON AIR.
 
Станимиров показа и телефонна централна от 30-те години, уличните телефони, както и първият фонокартен апарат.
 
"Той е произведен в завода в Пловдив през 80-те години. За нашите студенти имаме модерна централа със 100 000 дигитални абоната. Те се обучават на този комуникация, която е в целия свят", допълни той.
 
"През 1881 година е обнародван указът на Княз Александър Батенберг, с който се поставя началото на пощенското обучение в България. Ние сме правоприемник на това първо държавно училище. И в своите 140 години сме гръбнака на националната сигурност, защото телекомуникациите са част от нея. Също така на икономиката и на образователната система", коментира ректорът на ВУТП проф. Миглена Темелкова.
 
На 18 май ще се проведе традиционната конференция, която е посветена и свързана с образованието, а тази година ще е посветена и на зеленото образование.
 
"Специалностите, които предлагаме, са уникални и нямат аналог в нито едно друго българско висше училище. Те са свързани с информационните технологии, киберсигурността, мениджмънт. Ние сме първите, които въвеждаме в българската образователна система интердисциплинарността. С това проходихме на 30 юни, когато подписахме 3 споразумения с 3 медицински университета", подчерта проф. Темелкова.
 
В университета има две изключително модерно обзаведени лаборатории, благодарение на хора от бизнеса, които дори влизат в практическите занятия.
 
Ректорът допълни, че в бакалавърската степен 88% от студентите им работят още докато учат при тях.
 

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари