Проф. Анастас Герджиков на 24 май: Изминалите месеци бяха трудни

За втора поредна година няма академично тържество в Аулата на СУ
24 май 2021 13:52, Нели Христова
22
Проф. Анастас Герджиков на 24 май: Изминалите месеци бяха трудни
Снимка: БГНЕС

Дигиталните ресурси и новите технологии не могат да заместят човешкия пример, човешката мъдрост, човешката любов и хуманност, казва в приветствието си за 24 май ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков.

В него той отбелязва, че за втора поредна година няма възможност да се отбележи 24 май по подобаващия тържествен начин - с шествия и празненства, а според дългогодишната университетска традиция - и с академично тържество в Аулата, най-красивата зала в Ректората на СУ, предава БТА.

Изминалите месеци бяха трудни и само времето ще покаже дали сме се показали достойни за достославния завет на Светите братя. Но именно изпитанията показаха без съмнение, че със силата на науката и знанието човечеството може да победи и най-сериозните предизвикателства, казва проф. Герджиков.

Той отбелязва, че за Софийския университет и за останалите висши училища най-сериозното затруднение дойде от необходимостта от преминаване от присъствено към онлайн обучение. Не заради нуждата от допълнителна техника и от обучение за прилагането на съвременните технологии, а защото бързо се убедихме, че въпреки многото предимства на тези технологии присъственото обучение няма алтернатива. Причината е в личния контакт, който не може да бъде заместен нито от богати дигитални ресурси, нито от интерактивни платформи, нито дори от синхронно електронно обучение, при което общуваш с преподавателя в реално време.

Докато очаквахме да се възстанови нормалният начин на работа, установихме колко са богати възможностите на новите технологии и вероятно дори след връщането ни в аудиториите ще намерим начини да се възползваме от тези възможности и от научените през пандемията уроци, казва ректорът на СУ.

Проф. Герджиков отбелязва, че присъственото обучение може да няма алтернатива, но то ограничава възможността да се поканят именити колеги от чужбина, за да споделят със студентите своите знания, открития и мисли. Новите технологии правят това споделяне възможно, те позволяват много по-масово участие на преподаватели от различни университети и от различни страни от всяка физическа мобилност, казва ректорът на СУ.

Пълният текст на словото на проф. Анастас Герджиков е публикуван в сайта на Софийския университет.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Най-слабият ректор на СУ. Беше и единствен кандидат.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да ви имам академичните тържества.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Професоре,за нас изминалите 12 години бяха трудни,ама кой ни пита.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ОБРАЗОВАНИЕТО В БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА КУХА СИСТЕМА,КОЯТО ПРОИЗВЕЖДА СРЕДНИСТИ И ВИСШИСТИ НА КИЛОГРАМ...ЕДНА НАПЪЛНО НЕЕФЕКТИВНА СИСТЕМА СТРУВАЩА НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА МИЛИАРДИ!
3
1
 
6
 
! Отговори
Кво се е накичил тоя преди 4 седмици
Университетите са феодаризирани и мафиотизирани, а ректоратите им станаха инкубатори за паразитиращи дерибеи !
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Образованието в България е в пълен колапс. Университетите са безполезни и дори нанасят по-големи вреди върху образователния ценз в момента, зашото бълват некадърни и опасни кадри. Едно след едно се затвярят училища и се рушат в провинцията, деца няма, учители няма, пари няма.
1
0
 
7
 
! Отговори
Няма що преди 4 седмици
Велико умозаключение...