Източени ли са 8 млн.лв.? УОС: Отказваме да сме залог в политически сблъсъци

МОН или работи непрофесионално, или умишлено ни води към фалит
Обновена: 18 окт 2021 13:38 | 18 окт 2021 13:38, Анисия Иванова
78
Източени ли са 8 млн.лв.? УОС: Отказваме да сме залог в политически сблъсъци
Снимка: БГНЕС

"Ученически отдих и спорт" ЕАД отказва да е залог в политически сблъсъци и предизборни кампании. Това съобщават в своя позиция от УОС.

Днес на специална пресконференция образователният министър проф. Николай Денков обвини дружеството в източени 8 млн. лв. от бюджета на МОН за фиктивни почивки на ученици.

Според УОС министърът прави това в нарушение на закона, според който одитният доклад трябва да бъде предоставен първо на ръководството на дружеството за обсъждане с право на коментар, преди да се изнасят данните публично. Това лишава ръководството от възможността да реагира своевременно и да направят съответни възражения.

Още по темата

Министър Денков вероятно е подведен, макар и несъзнателно, тъй като част от цифрите категорично си противоречат. Ако той наистина твърди, че от 8 млн. са върнати 1 и откраднати 7 млн., то това означава, че за последните 3 години дружеството не е работило изобщо. Ако това е така, къде е бил принципалът и защо МОН не е реагирало тогава.

Само за месеците на управление на министър Денков и с неговия подпис УОС е получило 1 710 000 лв. срещу предоставени фактури, от които 570 000 за времето, в което дружеството е одитирано. В случай, че одиторите са имапи някакви съмнения за нарушения, е трябвало да спрат тези пари.

От УОС пропимнят , че сегашното ръководство на дружеството е получило управлението в изключително тежко финансово състояние със задължения от 2.5 млн. лв., а в момента дружеството няма текущи задължения.

В този смисъл атаката точно в този момент оценяваме единствено и само като политическа битка между опоненти. В противен случай би било редно МОН да проведе среща с ръководството на УОС, да се запознае първо с проблемите, в т.ч. и изключително тежките последствия от ковид кризата. До този момент такава среща не е имало за периода на управление на министър Денков, поясняват от УОС.

В същото това време МОН пусна ваучери за по 100.00 лв. за нощувка в частни хотели, при 18 лв. възможност за почивка в базите на УОС и нанесе на дружеството недопустим удар чрез откровена нелоялна конкуренция.

Такова действие тълкуваме като умишлено водене на дружеството към фалит или откровен непрофесионализъм.

Министър Денков сподели, че ще назначи още двама души в ръководството на УОС. Ако е вярно твърдението му, че то е в тежко финансово състояние, необходимо ли е да се дават още 100 000 лв. за възнаграждения, вместо да се вложат в обновяване на материалната база.

Обвиненията в документни измами са предположения на министъра и те трябва да бъдат доказвани по съответния ред. Тъй като ние не разполагаме с одитния доклад очакваме все пак той да ни бъде предоставен и след като се запознаем със съдържанието по същия начин публично пред медиите ще го коментираме, заявяват още от УОС.


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Тъй беше преди 3 месеца
по време на управлението на герББ.
69
0
 
2
 
! Отговори
ЯКО СЕ Е КРАЛО преди 3 месеца
АБЕ НЕМА ЛАБАВО
68
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво, Денков!!! Ти трябваше да оглавиш това правителство. Сега вече щяхме да сме забравили за ген. пожарникар-Буда и неговата клика. Хеле па да чакаме недоразумението ГЕРБаджиков да ни става президент. Той не е президент в семейството си...
67
0
 
5
 
! Отговори
Талибан преди 3 месеца
За справка на гробарските тролове - договорите са от лятото на 2019! Ако може и обяснете, защо след като журналисти проверявят хотелите/станциите за почивка, те казват, че въобще не са работили.
66
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Комунистите първо обвиняват (клеветят) и едва тогава търсят "доказателства"... ЧашкоФ е експерт в това отношение...
65
2
 
7
 
! Отговори
Абе преди 3 месеца
Стига ги размятайте тези милиони,милярди,намерете поне лев бре хора!Кой как се сети и обвинява!Все едно жена ти като минава по Околоврстното да я изкараме лека жена!
64
3
 
5
 
! Отговори
тя преди 3 месеца
Стига *** оправдания - да се върнат парите на държавата и в затвора !
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
изобщо не им вярвам ,в Пирогов като влезе прокуратурата и какво,нищо,спряха ремонта на Владая бил много завишен ,мантинелите стрували 600 000 лв,днес почнаха да слагат мантинели за 900 000 лв ,пълни безхаберници,а кой ще им плаща,пак данъкоплатеца,а те си играят предизборни игрички!!!
62
1
 
2
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 месеца
Хората от ДАНС и Прокуратурата нямат ли ДЕЦА ? Какво чакат ? Изкараха Децата на Фронта срещу Корупцията .
61
2
 
5
 
! Отговори
ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР преди 3 месеца
"Ученически отдих и спорт" нямат право да получат Доклада преди Главния Прокурор - те са обвинени за извършено Престъпление . Може да заметат Следите си .
60
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
УОС да каже къде са парите и да не се правят на интересни.
59
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А СЕГА ДЕ- ЗАЩО ЛИ НЕ ВЯРВАМ НА ПРОФЕСОР ДЕНКОВ, ПРАВЯ НЯКАКВИ АСОЦИАЦИИ С ВСИЧКИ КЛЕВЕТИ БЕЗ ФАКТИ- ПРОФЕСОРЕ, ВИЕ СЕ ПОЗОРИТЕ. ИДВАТ ИЗБОРИ И ЛЪЖИТЕ ОТ СОРТА- ФИСКА Е ОБРАН ЗАПОЧВАТ. А КЪДЕ СА МИЛИОНИТЕ ЗА МАГИСТРАЛИТЕ, ЗАЩО ПРИ ГЕРБ ИМА МИЛИОНИ ЗА ПЪТИЩА А САМО ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА КИРИЛЧО И КОКОРЧО ГИ СВЪРШИХА- КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА.
58
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този *** как така раздава кинти на хотели и почивни станции? Първо трябва да се свърже с училищата,те да определят колко деца ще ходят на лагер,и тогава преди пристигането да преведе парите,а той направо превел кинтите,и сега този,който е хапнал баницата бил виновен,а не този,който я е дал.Този е един от най-скапаните министри виждани някога у нас,а ние сме виждали само скапаняци. Боцна ли се втори и трети път,пропусна да ни информира.
57
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До БАСИ МАМАТА 57 Къв ГЕРБ бе.....лятото когато е станала кражбата беше служебното правителство на Радев, което все още е на власт и предполагам все още краде ли краде!
56
15
 
13
 
! Отговори
БАСИ МАМАТА преди 3 месеца
ГЕРБ са крали от Деца , това е недопустимо . Главния Прокурор този път трябва да се размърда - задължително . Всички имаме деца и сме гневни че са им посягали да им бъркат в джобовете .
55
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пак Боко?!
54
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Докато Гешев е главен прокурор, осъдени няма да има - няма как прокурорът на ГЕРБ-ДПС да преследва крадците от ГЕРБ-ДПС.
53
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Денков влезе в политическите игрички, а аз му имах пълно доверие.
52
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тея па гепили 8 милиона и щели да фалират сега. Веднъж да проработи прокуратурата, майкоо.
51
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Затваряйте училищата, какво още чакате, да станем черна зона ли? Пълна безотговорност към настоящия проблем!!