Диян Стаматов: Дали не е време за нов образователен закон?

Поне 6-7% от БВП за образование
22 авг 2023 22:38, Стела Стоянова
36
Диян Стаматов: Дали не е време за нов образователен закон?
Снимка БГНЕС

Дали не е време за нов образователен закон? Този въпрос поставив профила си във фейсбук директорът на 119-то СУ и председател на най-голямата работодателска организация в образованието Диян Стаматов.

От известно време директори повдигат въпроса училищният закон, действащ от 2016 година, да бъде поне променен, защото някои от текстовете му не проработиха.

Ето какво написа Стаматов:

Какво означава образованието да е приоритет в национален аспект?

- Драстично по-висок процент средства от държавния бюджет - ако сега е 4,1% от БВП , плавно да стане 6-7%;

- Силна промяна в издръжката на институциите и в учителското заплащане;

- Кардинална промяна в учебното съдържание на всички класове и по всички предмети - сериозен съвременен прочит; Прочит, реализиран от водещи УЧИТЕЛИ и от родителски организации;

- Нов поглед в отношението към ученика - всеки един ученик е важен и различен; Ученикът днес учи различно от вчера;

- Съвременен формат на провеждане на изпити и оценявания-насочени към практичност, а не към възпроизвеждане;

- Дигитализация на процесите на преподаване и на цялата система;

- За всеки ученик техническо средство, вместо книжен учебник;

- Промяна във формите и съдържанието на ежегодната квалификация на учителите;

- Пълна реформа в МОН и структурите на РУО. В момента са тежки административни машини. Промените в системата се случват въпреки тяхната консервативност и ниска ефективност.

- Дали не е време за НОВ ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЗАКОН?

Припомняме, най-голямо е недоволството от въвеждането на новата институция - Национален инспекторат по образованието, която прави проверки по формални критерии и главно по документи. Неотдавна директорите настояха нейната дейност да бъде замразена, а образователният министър обеща да се преосмисли функцията му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Малко ли ви са 15 % считано от 01.01.23 . По- алчни и безрезултатни са само народните представители и съдиите в БГ. И вие се не наядохте. Докога права и привилегии без задължения за вас и вашите ученици. На какво основание, какви са постиженията и резултатите ви сред подрастващите- нисък успех, липса на отговорност и дисциплина, зависимости, асоциално поведение и прочие.... Безсрамници !
34
3
 
3
 
! Отговори
До 23 преди 8 месеца
До до Полива се само - Всичко това ние го знаем. Човекът е имал предвид определена категория деца, каквито също се срещат.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 30 Значи ти си изтървал нещата, ако 11-годишното ти дете така упорито имитира адептите на религия, чиято философска основа няма как да разбере на сегашната си възраст.
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този човек съвест има ли ? Нали с Милениул Дамянцев и куп "професионалисти" от ГЕПИ под благия поглед на Вождо спретнаха сегашния закон ,за който истинските учители им казваха ,че е пълен с недомислици , сред които се откроява безсмисленият изпит след 10-ти клас ,явил- неявил ,взел- невзел - минава в 11-ти клас !И сега същият човевец ,проглушил ушите на хората ,че спертнатия законец е върха на сладоледа ,пее друга песен - ДНЕС , дайте му да си чете старите излияния през годините - ние помним
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има толкова много проекти и много пари от тях за малцинствата, но голяма част нямат нито мотивация, нито възможности да постигнат нещо повече от това да си пишат името и да събират до 100, изваждането за тях е висша математика. Има и бели лястовички сред тях, но са твърде малко и не могат да променят манталитета на гетото. По-лошото там са близкородствените бракове, както и твърде ранните бракове.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 21 - Обяснявам на простаците, че тея пари се правят и в Била нанкасата, а те ми вилат "Ми убуу вее! Да оди даксла у Билата, кат не ще!" Летвата е толкова ниско, че можеш да се спънеш на нея.
29
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А няма лида се обърне и внимание на 2SLGBTQAI+ децата? А религиозните деца? Без християните, разбира се! Защото моята дъщеря е 11 годишен небинарен трнас будистн ибходи с будистките роби и бръсната глава, нонпостоянно с еподигравт с неяю аа с него ... Обърках се и аз вече, ама дете си решава.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"И кога, по дяволите, някой ще се заеме сериозно с образованието и на малцинствата, за да се даде шанс поне на някаква част от тези деца да излязат от гетото и да имат по-нормален живот" - Ченте са извън "гетата" от 20 години бе - Кеф ти "Холандийтъ" , кеф ти "Францийтъ". Колко просещи ц иганчета си виждал в последните години? Няма и да видиш - всичко е накачулено на помощини има по-дожър живот. Топка по въпроса. Въпросът е приключен.
27
1
 
10
 
! Отговори
Шорош Денк0ФФ : преди 8 месеца
От 20 години работим по въпроса и с нашите НПО - та постигнахме отлични резултати! Успяхме с много упорство,грантове и неадекватност да превърнем голяма част от българските деца в необразована функционално неграмотна аморфна маса с промити мозъци,подходяща за бъдещ евроатлантически електорат! С нашите трансатлантически партньори успяхме да ги накараме да мразят всичко българско и родно, да рушат и чупят,да крещят истерично,но демократично!А нашата интимна сглобка ще ги довърши България напълно!
26
0
 
7
 
! Отговори
Тоа преди 8 месеца
Убавец е не само училищен директор, а председател на ПРОФСЪЮЗА НА УЧИЛИЩНИТЕ ДИРЕКТОРИ! Изобретиха го царската банда! Показват го толкова често за да го запомнят всички и да не може да се скрие от Възмедието за предателите на България!
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да му се доповръща на човек от БГ новините, в които нон стоп ни показват едни и същи муцуни - училищен директор е само тоя хубавец, личен лекар е само онази лелка с очилата, която 2 години нон стоп ни показваха, няма дискусия, няма различни мнения, то и деца скоро няма да има, ама карай, това не е на дневен ред... И кога, по дяволите, някой ще се заеме сериозно с образованието и на малцинствата, за да се даде шанс поне на някаква част от тези деца да излязат от гетото и да имат по-нормален живот
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хайде, поредния реформатор...Абсолютни некадърници и нищонеправещи, пишман педагози под път и над път съсипаха образование, образец от татово време! Учеше се и резултатите бяха видими! Имаше и дисциплина в училище и извън него.Сега е анархия, не се учи и резултатите от безброй реформи са видими от всички, както и полираните мозъци на учениците и клатещите се крака на "модерните" педагози усвоители на делегирани бюджети.....
23
8
 
6
 
! Отговори
до Полива се само преди 8 месеца
От ужасно много време учениците в частните училища , особено в София, знаят в ПЪТИ повече от такива в държавните. Защото имат изискващи учители. Да беше погледнал статистиките за успеваемост по училища, да беше погледнал резултати от изпити и олимпиади. Преди да пишете глупости, се осведомете. Всеки гледа в момента, ако има възможност , да си натика отрочето в такова училище. Даже още от детската градина. Защото там поне се учи.
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Човек само като прочете "Кардинална промяна в учебното съдържание" и може да му стане лошо! Кой знае каква тъпотия ще сътворят. Горките деца. В провинцията вече всяка шматка изкарва педагогика и става учителка, защото за малкия град заплатата е добра, а и като не си прокопсал другаде...А и защо бюджетът им не е базиран на резултати, а на брой ученици?!
21
7
 
18
 
! Отговори
Ядосан преди 8 месеца
До Анонимен.. "Те и сега учителите се мръщят на 2000лв. начално". Първо е 1700 стартова заплата. Второ това е бруто. Като извадите данъци и удръжки, остават към 1400. Кой млад човек ще се задържи в системата?
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Явно стратегията на комунистите за овладяване на държавата отново ще се провали. Ще се опитат да внесат отгледаните в чужбина котета. Но тук ще ги посрещне смайваща, необработена маса от престъпници.
19
0
 
21
 
! Отговори
абе преди 8 месеца
какъв образователен закон? Що не се разходите в който и да е град след 22 часа да видите какво образование вилнее сред ученици и наскоро завършили. И това е масово. Образованието както в училището, така и в къщи в много случаи е фиктивно. Изобщо такова бъдеще идва, че ще е голям "купон"
18
1
 
24
 
! Отговори
Полива се само преди 8 месеца
плодородната почва. Да хабиш ценен воден ресурс, за да го сипваш върху пясък и камък, е престъпление. Чието отроче не е умно или го мързи,но родителите са амбициозни, да си го пратят в частно училище и да плащат от джоба си. Което се затруднява да научи азбуката, няма място сред останалите деца. Защо някои си присвояват правото да се разпореждат с парите на данъкоплатците, като харчат от тях за отчайващо неспособни деца, чиито родители и 1 лев данък не са платили и нямат намерение да платят?
17
3
 
14
 
! Отговори
ОтОстаналатаПоловина преди 8 месеца
деца да се отсеят онези, които наистина МОГАТ да постигнат нещо. След това да се наблюдават внимателно, за да се установи кои от можещите не само ИМАТ ЖЕЛАНИЕ да постигнат нещо, но и НЕ ГИ МЪРЗИ! Едва след тази селекция да се инвестират максимални средства за образоване и развитие на онези, които наистина могат да изтеглят държавата ни от калта. Решат ли обаче след абитуриентския бал да тръгнат по света, задължително да възстановят парите, похарчени за подготовката им.
16
0
 
20
 
! Отговори
ДрънДрънДрънДрън преди 8 месеца
Най-напред да видим от какъв материал се състои общата маса на учащите у нас? На онези,които вече от две година представляват половината от първолаците ни, технически средства не им трябват. Те ще постъпят с тях така, както семействата им постъпват с общинските жилища, в които ги настаняват с предимство. Тази маса трябва да научи буквите - ако успее, да брои до 100 и действията събиране и изваждане - пак ако може. След това - по една мотика и на 10 г. вече да е в състояние да върши нещо полезно.