Фонд "Земеделие" дължи 2,5 млн. лева за продове за училищата

Те би трябвало да дойдат от европейски средства
28 ное 2023 23:15, Стела Стоянова
20
Фонд "Земеделие" дължи 2,5 млн. лева за продове за училищата
Снимка БГНЕС, архив

Държавен фонд "Земеделие" дължи общо 2.5 млн. лв. за вече доставени, но неизплатени, плодове и мляко по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", които се финансират с държавни и европейски средства.

За това сигнализираха доставчици по схемите, някои от които вече са се отказали заради натрупани огромни финансови загуби, пише "Сега".

"Ню Проджектс Консулт" ЕООД е със 779 хил. лв. неполучени средства, "София плод" - над 8000 лв., "Фууд Деливъри Експрес" - 653 хил. лв., "Терра Веджис" - 19 871 лв., "Мидек" - 14 332 лв. "Не сме само ние, много общини, училища и други дружества, които са кандидатствали самостоятелно, също не са получили сумите за плодовете и млечните продукти, които са доставили и вече са изконсумирани", заяви Милена Рашева, земеделски производител и управител на "Ню Проджектс Консулт" и "София плод". Тя се е включила в схемите още при старта им през 2009 г., като проблемите дошли през 2018 и 2019 г., когато редица фирми получават уведомителни писма от държавен фонд "Земеделие" за отказ от финансиране на направените от тях доставки.

По думите й доставчици водят вече 4-та година съдебни битки с държавен фонд "Земеделие". В доста от случаите съдът уважава жалбите им, постановявайки, че мотивите, с които фондът отказва да плати направените доставки, са неоснователни и незаконосъобразни. "Въпреки това, държавен фонд "Земеделие" се отнася неуважително и към Върховния административен съд - вместо да изготви мотивите си съобразно наредбата или да плати направените доставки, той издава ново уведомително писмо за отказ от финансиране, отново с несъответстващи на законовите основания мотиви, което ние отново обжалваме и минават нови 2 години. Целта на тази безобразна практика е протакане, изтичане на давността и съсипване на много човешки животи", посочи Рашева.

"За всички доставени плодове сме издали данъчна фактура за количество и вид. Начислили сме ДДС, платили сме корпоративен данък, платили сме на служители и доставчици, но накрая се оказва, че не продаваме плодове и млечни продукти, а ги подаряваме. Защо продуктите, които са предоставени безплатно на децата с осигурено европейско и държавно финансиране, не се плащат? Защо ни излъгаха? Къде се скриха тези пари?", попита тя, добавяйки, че според изчисленията им неусвоена е останала около 1.5 милиона европейска помощ.

По думите й за 4 г. доставчиците са направили 4 пресконференции, но и до днес нямат отговор от нито една заинтересована институция. В последните годни е била направена проверка от прокуратурата в държавен фонд "Земеделие", в следствие на което 12 служители от фонда са били наказани дисциплинарно заради нарушение на служебните задължения, обясни тя. "Въпреки това, съм сигурна, че и до този момент заявките ми за плащане не са обработени", заяви Рашева.

От "Фууд деливъри" заявиха, че за 2018/19 г. не са им платени над 600 хил. лв., като в следващите години също имат отрязани по 20, 30 или 40 хиляди лв. с абсурдни мотиви - директорът се е подписал, че е получил плодове и мляко за 102 деца, а след проверка на РУО и очевидно текучество на ученици, се оказало, че записаните деца в училището са 100. "Доставям плодове и мляко от 2012 г. През 2018/19 г. обаче ми бяха отрязани 6 хил. лв. по всички доставки без причина. В един момент се оказа, че държавното финансиране бе за 700 хил. лв., а всичко доставено струваше 950 хил. лв. На какъв принцип държавата реши, че точно на моята фирма не трябва да извърши плащането", пoпита и Стефан Шалявски от "Терра Веджис", които подчерта, че от 2021 г. насам всички плащания се случват редовно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Стоян Стелий : преди 4 месеца
Обяснете както е "ородове", сили ву пле?
11
0
 
8
 
! Отговори
Св преди 4 месеца
Хаха толкова са смешни изобщо с тая храна в училищата. Някакви намазани питки с кетчуп. Договор с Пършевица на Зоров за мляко и кашкавал, по едно тънко вакуумирано резенче кашкавал, което детето ми не иска и да опита. Някакво шишенце мляко. Но тоя плод, дето трябва да плати Земеделието - прибира се оня ден и една спаружена ябълка, безформена, уж естествена. Като я обелих, и изчистих, остана едно резенче. Което не струваше за нищо. Плащайте 2,5 млн сега.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кой ял банани на аванта ял - вече само на лафката 2 лева баничка :)))
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Банани и млеко за 5 лева - а тутманици по 50 стинки нема ли ? :)))
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако фонд земеделие не изплати парите няма да има за протести на герп и дпс
7
2
 
1
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 месеца
СТАВА ЯСНО ОТКЪДЕ АСЕН ВАСИЛЕВ ВЗЕМА ПАРИТЕ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ДОХОДИТЕ. ОТ КРАДЦИТЕ!!!! ОТ СЪЩИТЕ КОИТО ГО ОПЛЮВАТ ЧЕ ВЗЕМАЛ ЗАЕМИ. ТОЙ КАТО РОБИН ХУД, ВЗЕМА ОТ БОГАТИТЕ ГРАБИТЕЛИ И ДАВА НА БЕДНИТЕ.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пладнешки обир на данъкоплатеца чрез използване на деца и училища. Масови уволнения на директори, разследвани и съд. Ако Сарафов не се задейства да подава оставка. Кьовеши ще се сезира със сигурност.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЗЕМЕДЕЛСКА ПРОИЗВОДИТЕЛ "НЮ ПРОДЖЕКСТ КОНСУЛТ"????????????????? ПРОИЗВЕЖДА КОНСУЛТИРАНЕ ЗА НОВИ ПРОЕКТИ... ТОВА НЕ Е ЗЕМЕДЕЛИЕ.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Милена Рашева, земеделски производител и управител на "Ню Проджектс Консулт" и "София плод". Тя се е включила в схемите още при старта им през 2009 " хахахаЛАПАЧКАТА СВЪРШИ МУТРИ
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ТЕЗИ ЧАСТНИ ФИРМИ СЪС ЗЕМЕДЕЛИЕ ЛИ СЕ ЗАНИМАВАТ? АКО НЕ ЗНАЧИ НИЩО НЕ ИМ ДЪЛЖИ ФОНДА.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Фонд "Земеделие" нищо не дължи и не може да дължи на частни фирми към които са вързани училищата.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЯСНО, ПОРЕДНАТА ГЕРБАДЖИЙСКА ДАЛАВЕРА СЕ РАЗПАДНА. ФИРМИТЕ СА СВОИ ХОРА ЩЕ СИ ПОЛУЧАТ ЗАСЛУЖЕНОТО ПО ЕДНА СТУДЕНА ВОДА.