650 българи в чужбина протестират срещу задължителното осигуряване

Подписката ще е отворена до първи май тази година
2 мар 2005 15:22,
На първи март българи в чужбина стартираха акция против задължителното здравно осигуряване, като започнаха да събират подписи в сайт на адрес: http://www.parisvesti.com/noi/signed.php3, съобщиха за БТА българи, подписали документа.

Досега там са се подписали над 650 души. Подписите на всички се проверяват преди да излязат на сайта.

Подписката ще е отворена до първи май тази година и е адресирана до Народното събрание, президента и премиера. В нея съгражданите ни от чужбина протестират срещу задължителното здравно осигуряване по гражданство (а не по местоживеене) и срещу принудителното събиране от НОИ и от Агенцията за държавни вземания на здравни осигуровки със задна дата от 2000 до 2005 година.

Българите от чужбина протестират срещу принципа, заложен в закона, който задължава всички български граждани да се осигуряват здравно в България. Според тях те плащат за здравна осигуровка в страната, в която живеят, и не е редно да плащат и в България, защото не ползват безплатни здравни услуги тук. Ако се наложи да се лекуват по спешност в България, здравната осигуровка от чужбина покрива разходите, пише в документа.

С подписката си българите в чужбина настояват да бъде коригиран законът за здравното осигуряване, като отпадне задължението за здравно осигуряване по гражданство, както и да бъде обявен мораториум върху събирането на задълженията към здравната каса за българските граждани, които заявят, че са се осигурявали в чужбина. Гражданите, които заявят и докажат документално, че са се осигурявали в чужбина, да не бъдат считани за длъжници на здравната каса със задна дата.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание